Párás hegyek, illatos virágok

  • 2014. március 25.

Snoblesse

Két héttel tovább gyönyörködhet a közönség a hagyományos kínai tusfestményekben a KOGART Házban.
false

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a csungkingi Három Szoros Múzeum kínai tusfestészeti kollekciójának legjavát hozta el Budapestre. A tárlat még március végéig egy olyan egyedülálló festészeti stílus megismeréséhez segíti hozzá a látogatókat, amely csak nagy ritkán látható Közép-Európában.

A kiállítás anyagát a csungkingi Három Szoros Múzeum kínai tusfestészeti kollekciójából válogatták a KOGART és a múzeum kurátorai. A Három Szoros Múzeum Kína 12 legfontosabb múzeumának egyike, több ezer darabos kollekcióval rendelkezik a hagyományos tusfestészet kiemelkedő alkotásaiból, melyek közül most egy több mint 100 darabos válogatást láthat a magyar közönség.

A Csungkingból Budapestre érkező anyag: 85 db függőleges tekercskép, 4 db horizontális tekercskép, 4 db tekercskép kalligráfia, 6 db festett legyező, 14 könyvillusztráció – kivétel nélkül a kínai tusfestészet remekei. A 34 millió lakosú, tartományi jogú nagyvárosnak nem ez az első kapcsolata a KOGART-tal, nemrégiben zárt a múzeum Szalay Lajos grafikai kiállítása, melyet csaknem félmillióan láttak. A decemberben nyíló tárlat egy olyan egyedülálló festészeti stílus megismeréséhez segíti hozzá a látogatókat, amely nagy ritkán látható Közép-Európában.

Figyelmébe ajánljuk