rés a présen - "Mindenki pécsinek érzi magát" - Jehan Paumero zenész

  • .
  • 2011. július 21.

Snoblesse

rés a présen: Hogyan kerültél te Pécsre Franciaországból? Jehan Paumero: Tanítani jöttem egy EU-s programon keresztül, eredetileg 8 hónapra, és annyira jól éreztem magam, hogy maradtam még egy évet, aztán még egyet, elkezdtem mással foglalkozni, és már 8 éve vagyok itt! A Psycho Mutantsba 2005 végén csatlakoztam be. Akkor vettem egy tangóharmonikát, és a zenekar énekese, Karnics Zoltán, aki már a barátom volt, mindig szólt, hogy menjek velük dzsemmelni.
Az elején nem mertem, aztán végül belementem: tetszett mindenkinek a hangszerem szerepe, hangzása a zenéjükben, és így lettem tag a zenekarban.

rap: Milyen stílusokat foglal magába a Psycho Mutants?

JP: Pár tagcsere után alakult ki a mostani formáció 2005 végén, és leginkább a Zoli világát képviseli a zenekarunk, de mivel mindenki máshonnan érkezett, egy olyanfajta zene született, aminek mi sem tudnánk nevet adni. Valamilyen westernes, különleges rock 'n' roll.

rap: Épp a befutó fázisban egyszer csak feloszlott a zenekar, de aztán újraalakult. Mi ennek a története?

JP: Egyszerűen besokalltunk: nagyon sok koncertet vállaltunk abban az évben, sokat utaztunk külföldre, közben mindenkinek magánproblémai is voltak, és egyszer csak beláttuk, hogy ha megcsináljuk azt a 20 koncertet, ami hátravan, baj lesz. Abbahagytuk, de barátok maradtunk, aztán meg túlságosan hiányzott mindenkinek. Befejeztük a lemezt, amit elkezdtünk, és tavaly október óta koncertezünk újra.

rap: Hogyan születnek a dalok?

JP: Régen főleg dzsemmelésekből születtek a számok - most is van ilyen, de emellett van, hogy valaki hoz egy-egy számot a próbákra, és együtt kitaláljuk. Az irány nem változott, bár több olyan szám születik mostanában, amiben inkább gitározom, és ettől talán karcosabb a hangzás.

rap: Pécsi zenésznek lenni ma már külön státusz. Szerinted mi a titka ennek?

JP: Ha közülünk kevesen is születtek Pécsett - talán csak a basszusgitárosunk -, azt hiszem, mindenki pécsinek érzi magát. Más itt a levegő: azok a zenészek is mondják, akik egy európai turné során itt koncerteznek.

rap: Hol lehet látni benneteket a nyár hátralévő részében?

JP: A nyarunk viszonylag nyugodt idén, nem akartunk mindenáron olyan fesztiválokon játszani, ahol csak délután 4-kor van fellépési lehetőség. Inkább legyen kevesebb, de csak jó buli. Badacsonyban fogunk játszani egy fesztiválon, amit a Quimbyék szerveznek, augusztusban pedig az Ördögkatlanon, a Szigeten és a SZIN-en. Az ősz kezd alakulni: pár kedvenc külföldi zenekarunkkal fogunk fellépni, miközben egy kislemezt tervezünk kiadni karácsony környékén a Washington Dead Catsszel. A honlapunkon és a Myspace-oldalunkon lehet követni a koncertjeinket: www.psychomutants.com és www.myspace.com/psychomutants.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.