Tartalom

Narancs XXIII. évf. 29. szám(2011.07.21. (2011-07-21)

Snoblesse

Snoblesse

rés a présen - "Mindenki pécsinek érzi magát" - Jehan Paumero zenész

rés a présen: Hogyan kerültél te Pécsre Franciaországból? Jehan Paumero: Tanítani jöttem egy EU-s programon keresztül, eredetileg 8 hónapra, és annyira jól éreztem magam, hogy maradtam még egy évet, aztán még egyet, elkezdtem mással foglalkozni, és már 8 éve vagyok itt! A Psycho Mutantsba 2005 végén csatlakoztam be. Akkor vettem egy tangóharmonikát, és a zenekar énekese, Karnics Zoltán, aki már a barátom volt, mindig szólt, hogy menjek velük dzsemmelni.

Snoblesse

rés a présen - "Embereket, nem párttagokat" - Bérczes László fesztiváligazgató

rés a présen: Nem tartasz attól, hogy idén tömegek fogják ellepni az Ördögkatlant, és nem tud megmaradni annak a rokonszenves "isten háta mögötti" rendezvénynek, ami eddig volt? Bérczes László: Tudathasadásos állapot: egyfelől attól tartok, hogy nem jönnek annyian, hogy nullára kijöjjünk - 40 milliós költségvetésű a Katlan, és 21-et szedtünk össze, márpedig a fesztivál mögött nincsen intézmény, csak egy garzonlakásos pasas, mármint én, meg egy albérletes lány, azaz a kedvesem, Kiss Móni -, másfelől tudom azt, hogy az isten háta mögött is el lehet veszíteni az ártatlanságot. Hogy úgy mondjam, a korral jár.

Snoblesse

Snoblesse Oblige Extra - Art

Az Ördögkatlanban augusztus 3-a és 7-e között folyamatosan zajló művészeti eseményekből: Kády-műhely: Képzőművészek vezetésével 5 napon át rajzolnak, festenek, szobrokat készítenek a gyerekek. Házfestés és térdíszítés: A nagyharsányi helytörténeti múzeumban és a kisharsányi templomban folytatódik Kiss Tibor, Cseh András és mások tavaly elkezdett térfestő akciója. Simon Edina és Surman Edit pedig továbbra is kerámiamadarakkal jönnek. Koncertfestés: Az éjszakai rockkoncertek közben a közönség szeme láttára alkot Matt B francia képzőművész. "Fekete-fehér" workshopok: A Mediawave összekapcsolja a roma és a magyar kultúrát.

Snoblesse

Snoblesse Oblige Extra

"Vigyázz, ha angyal / Vigyázz, ha angyal / Vigyázz, ha átölel a szárnyaival..." (Menyhárt Jenő) szerda augusztus 3. 19.00 Fesztiválnyitány Helyi fellépőkkel (köztük a kisharsányi nyugdíjasklub a legendás kán-kánnal) és Berecz András meséivel kezd melegedni a katlan. 21.00-tól Ferenczi György és a Rackajam koncertje forralja tovább.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Hát ezt érdömöltük?

Hosszú éveken át, havonta százmilliárd forint nagyságrendben öntik ránk nagyvonalú uniós polgártársaink a pénzüket, hogy abból fejleszszük a hont. Kézenfekvő lenne, hogy a mezőgazdasági nagyvállalkozók támogatása, a McDonalds fejlesztése, a diákhiányban amúgy hamarosan bezárandó iskolák tatarozása után megmaradt néhány tízmilliárdot a szegények kapják.

Orient expressz

Egotrip

Tom Lantos talpig díszmagyarban

Nem csodálkozom, hogy a zavarodottságon, amit a Lantos Intézet első rendezvénye utáni botrány okozott, inkább kínos hallgatással próbálta magát gyorsan túltenni mindenki. Mint ismeretes, a Demokrácia és emberi jogok című eseményre egy olyan egyiptomi politikus is meghívót kapott, aki a konferencia szünetében a Washington Times jelen lévő tudósítójának lazán gyermekmesének nevezte a holokausztot, Anna Frank naplóját hamisítványnak, ráadásul a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást megpróbálta az amerikaiak, úgy általában a CIA és a "katonai-ipari komplexum", valamint az izraeli Moszad nyakába varrni.

Publicisztika

Publicisztika

Értékeik mentén

Egy "polgári" honlap gyalázkodásáról

Mit tehet a sértett a névtelenül vagy álnéven inszinuáló cikkeket közlő honlapok ellen? Kaphat-e elégtételt a jog révén? A munkatársunkkal megesett alábbi történet nemcsak a hétköznapi aljasságra, hanem a fenti dilemmára is példa.

Publicisztika

Fényes nappal, egy luxusszállodában - Ki szorul védelemre a DSK-ügyben?

Vásárhelyi Júlia cikkében (Ki a bűnös?, Magyar Narancs, 2011. július 7.) a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője, a szexuális erőszak elkövetésével meggyanúsított Dominique Strauss-Kahn ügyét taglalja, különös tekintettel a média szerepére. A szerző megközelítését okító szándék és értékalapúság jellemzi, az érvelés viszont olyan tévedéseken, tévképzeteken és önellentmondásokon alapul, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Publicisztika

Dobd vissza kenyérrel!

Hogyan látja az Alkotmánybíróság a jogkörei csorbítását?

Lehet-e nem jogállami módon megvédeni a jogállamot? Végső soron erre az elég nehéz kérdésre adott jogtörténeti jelentőségű választ az Alkotmánybíróság 2011. július 12-én hozott határozatában. A testület véleménye szerint a válasz: nem. Ám ezt a nemet a tíz tagból nyolcan részleteiben már részben másképpen értik - ezt bizonyítja a három párhuzamos indoklás (melyből kettőhöz még egy-egy bíró csatlakozott), illetve a három különvélemény.

Publicisztika

Fizet, nem fizet

Van-e élet a hitelminősítők után?

A Moody's hitelminősítő több fokozattal, ahogy a hírügynökségek fogalmaztak, durván leminősítette Portugáliát arra hivatkozva, hogy az ország a következő két-három évben nem lesz képes a piacról megújítani esedékessé váló államadósságát. A lépést elemi erejű felháborodás fogadta - elsősorban politikusi körökben.

Olvasói levelek
A szerk.

A szerk.

Az ember, aki ott se volt

A Fővárosi Bíróság első fokon felmentette a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor századost, aki az 1942. januári újvidéki tömeggyilkosság során a kivégzendő szerb és zsidó civil lakosok előállításáért felelős csendőrjárőrök egyik parancsnoka volt. Lapzártánkkor, a két napig tartó ítélethirdetés kellős közepén ennél alig tudunk valamivel többet - s az ítélet kimerítő értékelése előtt tanácsos annak leírt szövegét is megvárni. Ám az már most jól látszik, hogy a bírói mérlegelés minden egyes vitatott ponton a vádlott javára billent.

A szerk.

A szebb jövő elkezdődött

Vasárnap a Jobbik - Gyöngyöspatán, az előző polgármester lemondása miatt kiírt időközi választáson - "történelmi" győzelmet aratott a Fidesz fölött. Kedden már páros lábbal ugrált is kinyúlt ellenfelén, amikor nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin Balázs József, a Fidesz gyöngyösi országgyűlési képviselője hosszan, s minden különösebb skrupulus nélkül fenyegeti az akkor még csak gyöngyöspatai polgármester-jelölt jobbikos Juhász Oszkárt, mert az "gyakorlatilag kritizálni" merészelte őt.

Belpol

Belpol

Hogyan vonták vissza a cigaretta jövedékiadó-emelését? - Milliárdos baki

Június 27-én az Országgyűlés két, egymással ellentétes tartalmú módosító indítványt is elfogadott: egyet arról, hogy emelkedjék a cigaretta kiskereskedelmi árra vetített jövedéki adója, egyet arról, hogy ne emelkedjék. Tíz nap múlva aztán - nem kevésbé fura körülmények között - az Országgyűlés úgy oldotta meg a helyzetet, hogy egyelőre semmiféle adóemelés ne sújtsa a dohánytermékeket.

KDNP-Fidesz-csörte az egyházi törvény miatt

Belpol

A pápa végül maradhat

Az Országgyűlés az ülésszak utolsó napjának éjjelén fogadta el a lelkiismereti szabadságról és a vallási felekezetekről, közösségekről és egyházakról szóló törvényt. A szöveget az utolsó pillanatig változtatták, a Fidesz végül erőből felülírta a KDNP által gondozott tervezetet.

Belpol

Fidesz-Jobbik-együttműködés Szegeden - Szkander

A szegedi politika minden fontosabb szereplője felvonult a Belvárosi mozi és a Grand Café történetében: elkeseredett civilek, egy kisebbségben lévő polgármester, a Jobbikkal együttműködő kormánypárti frakció és egy vezetésre aligha alkalmas ügyvezető. Mindez csak a jéghegy csúcsa - de ami alatta van, az se kevésbé cifra.

Interjú

Belpol

"Nem tudjuk, mire megy ki a játék"

Kamarás István vallásszociológus az új egyházi törvényről

A múlt héten elfogadott egyházi törvényt még az utolsó pillanatokban is érdemben változtatták; például mindenkit meglepett, hogy az egyházakat ezentúl nem a bíróságon jegyzik be, hanem az Országgyűlés dönt róluk. Az új törvény lehetséges következményeiről érdeklődtünk.

Külpol

Külpol

Nápolyi szemétvész - ...és meghalni

Az olasz Dél fővárosa. A Vezúv és a Campi Flegrei vulkanikus mezői között, a világ egyik legszebb tengeröble szélén elterülő város műemlékei a világörökség részét alkotják, belvárosát 1995-ben nyilvánította védetté az UNESCO. Csodálatos hely, egykor a humanizmus, majd a felvilágosodás bástyája; kisugárzása egész Európában érződött. Most megint szeméttől bűzlik. Massimo Congiu (Fordította Magyar Péter)

Zene

Zene

Lemez - Oroszlánrész - Wild Beasts: Smother

Az utóbbi három évben - minden szempontból átütő bemutatkozó lemezének (Limbo, Panto, 2008) megjelenése óta - folyamatos, jól követhető átalakuláson megy keresztül az éppen Londonba települt leedsi Wild Beasts kvartett. Zenéjük alapvető karaktere változatlan, ám a hangsúlyok finom áthelyezésével, a feladatok újrafelosztásával és a zenei eszközök még gondosabb kiválasztásával egy sokkal letisztultabb hangzást alakítottak ki.

Zene

Színház - Prága gyermekei - Hrabal: Sörgyári Capriccio

Drabális és törékeny - ez Bohumil Hrabal írásművészete, ami nem hagyja nyugton sem a filmeseket, sem a színháziakat: muszájna a betűn kívül másképp is megjeleníteni ezt a különös keveréket. Újrateremteni azt a világot, amelyben hétköznapi emberek kis történetei élettel - anyaggal - töltik ki a nagy emberek által teremtett történelmet, és ők, a kicsik nőnek benne nagyra, tőlük felejthetetlen és igazi a világ. Most a Kőszegi Várszínház nyári truppja állt neki - tán inkább állt bele - ebbe az egyszerre bohózati és lírai hrabali világba, hogy színielőadást teremtsen belőle.

Zene

könyv - Lux Terka: Budapest - Schneider Fáni regénye

Mi sem természetesebb: az 1900-as századforduló sok méltánytalanságot elszenvedett nőirodalmával legutóbb épp egy krimiben futottunk össze. Dávid Veron, A türkizkék hegedű hősnője a Nő és Társadalom újságírójaként egy Erdős Renée-verssel igyekszik a modern nő ügyén lendíteni, s kijátszva a szerkesztői éberséget, Schwimmer Klementin néven csempészi a hölgylapba az úri lányok elől eltiltott költeményt.

Zene

Koncert - Az esőcsináló - A Slayer és a Mastodon a Hegyalja Fesztiválon

Úgy látszik, az egyre inkább műfajspecifikussá váló hazai fesztiválpiacon a Hegyalja szervezői a metálarcokat is szeretnék megfogni, hiszen tavalyelőtt a Machine Head játszott főműsoridőben a nagyszínpadon, tavaly a Motörhead, idén pedig egyenesen két legendásnak is nyugodt szívvel nevezhető brigád kapta meg ott a zárópozíciót - hogy a minden évben a kisebb színpadokon fellépő, nem kevésbé kultikus metálzenekarokról (idén például a sátánista botrányairól híres floridai Deicide is koncertezett a Pepsi színpadon) ne is beszéljünk.

Zene

koncert - Kylesa

A két évvel ezelőtt megjelent negyedik lemeze óta táborát világszerte magabiztosan növelő és a meghatározó angolszász zenei sajtóban is barátian kezelt georgiai metálzenekar korának jellegzetes gyermeke, amennyiben elfogadja, hogy az ismeretlen területek meghódításának kora lezárult a rockzenében. Viszont nem a vállrándítással kísért újrahasznosítás könnyebbik útját járja, hanem egyfajta halmozással próbál legalább némiképp eredetinek látszani, és ez az attitűd éppúgy hatással van a dalok stílusrétegeire, mint az előadásmódra.

Zene

könyv - Finy Petra és Herbszt László: A csodálatos szemüveg

Finy Petra és Herbszt László A csodálatos szemüveg című mesekönyve igazi meglepetés az állatok, hercegnők, kalózok és tündérek mesevilágai után: helyszíne ugyanis Budapest, ráadásul a mai, a szobaablakon túli. De csodaország ez is ugyanúgy, mint az "perencián túliak - pontosabban a történet egy pontján azzá válik.

Zene

könyv - Hilary Mantel: Farkasbőrben

A kétrészesre tervezett mű tere és ideje az angol történelmi regények kedvelt időszaka, a Tudorok Angliája, s központi alakja a kor egyik legnagyobb hatású politikusa, Thomas Cromwell, VIII. Henrik főminisztere.

Zene

dvd - Kóser játszma

Sidney Lumet kriminek felöltöztetett filmje, az Idegen közöttünk arról szólt, hogyan megy be valaki a brooklyni haszidok zárt közösségébe. Kevin Asch ugyancsak bűnügyi indíttatású dolgozata meg arról, hogyan jön ki valaki.

Zene

könyv - Renée Fleming: A belső hang

A nagyszerű amerikai szoprán budapesti föllépésének időpontjára és tiszteletére jelent meg ez a gusztusosan adjusztált önéletrajzi kötet, amely csakúgy szép és okos, akárcsak méltán ünnepelt szerzője. "Egy énekes születik" - szól az alcím, ám a könyv jóval többet ad az operaénekesi karriertörténet korántsem érdektelen, de azért egykönnyen kiismerhető zsánerénél, a pályatársi nevek, operaházak és műcímek gazdag permutációját elősoroló önéletrajzi sablonnál.

Zene

dvd - Az éjszaka országai

Lenn járunk vidéken, s fehér szemetek barátságtalan karéjában múlatjuk az időt. Annyira vidéken, amennyire csak az amerikai filmekben lehetséges: Tennessee isten háta mögötti, rút szegletében, ahol sok a fakó sárga, és az időjárás sem kecsegtet semmi jóval.

Képzőművészet

Képzőművészet

Koncert - "Belülről jön" - Los de Abajo, Veszprémi Utcazene Fesztivál

Ha vasúton érkezünk Veszprémbe, nem egyhamar csap meg bennünket a fesztiválhangulat. Igazából semmiféle hangulatra ne számítsunk, hiszen az állomás, hűen eredeti nevéhez (Veszprém külső), a városközponttól jó pár buszmegállónyira áll, környéke maga a mozdíthatatlan kietlenség. De miután bebuszozunk az egykor alighanem nagyobb forgalomra tervezett, elhagyatott megállóból, minden megváltozik. Péntek kora délután van, a belváros még csak most tér magához a hőségben, habár a teraszokon jobbára telt ház van. Utcazenészeket egyelőre nemigen látni, egy külföldi csoport játszik mérsékelt, de lelkes érdeklődés mellett a várnegyed bejáratánál, lejjebb pedig, a hetvenes években átépített belváros passzázsaiban az árnyékos sarkokból hallatszik itt-ott némi meggyőződés nélküli pöntyögés.

Kiállítás

Képzőművészet

Falak között

Privát labirintusok - autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása

Idén májusban váratlan ajándékot kapott egy nyúli autista-lakóotthonban élő fiatalember. Igor és Ivan Buharov (azaz Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) ugyanis lehetővé tette Fekete Mártonnak, hogy sajátos szenvedélyének, az apró autóbuszmakettek összekötözésének nagyobb méretben hódoljon.

Film

Film

"Az idő csak illúzió" - Elliott Gould színész

A hetvenes évek ikonikus sztárja, az Érintés, A hosszú búcsú, a Csendestárs, a Földi űrutazás vagy épp a M.A.S.H. főszereplője az aranyévek múltán karakterszínészként őrzi az állásait Hollywoodban. Ma, ha megjelenik egy filmben, a rendező azt üzeni vele: itt valami nagyon cool következik. Régi kedvencünket Izraelben sikerült utolérni.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Kettőből egy

Amennyiben tökéletesen érett, piros, napfényes, igazán mély ízű paradicsommal (álmodozás) és krémes, lágy, bivalytejből készülő mozzarellával, buffalával (hozzáférhető), na meg persze néhány levél friss bazsalikommal és kiváló olívaolajjal készül a salátának alig nevezhető, ám annál nagyobb népszerűségnek örvendő minimalista kompozíció, akkor akár a világ legfenségesebb ételei között is számon tarthatjuk. Ha ehhez még egy olasz falu, netán egy kockás terítős asztal is társul, egyenesen feledhetetlen.

Trafik

tévésmaci - Ökrök, tulkok egymás hegyén-hátán

Amikor Sztupa és Troché nyomát ütöttük bottal, s épp az egyszarvúeset megoldásának a küszöbén állottunk leesett állal, Öreg Hal, a Hermina útiak, na jó, a városligetiek kapitánya mesz-sze benn tartózkodott az ellenséges területen. Orkánkabátjának gallérját feltűrve dohányzott egy kapualjból olykor ki-kikémlelve a Szugló utca és az Angol utca sarkán.

Trafik

rés a présen - Emlékezetből dolgozom - Maximus gitáros, dalszerző

rés a présen: Mint egészen fiatal zenekar, mivel gondoltatok betörni a köztudatba? Maximus (fotónkon balról a második): A Major Zrt-t még a gyermekkorban gyökerező,házasságokat átívelő baráti szálak kötik öszsze. Tisztában vagyunk a hazai zenepiac milyenségével, tudjuk, hogy sok jó banda van a placcon, de ez a tény a mi zenénk szempontjából indifferens.

Trafik

étel, hordó - Hotel Aquarell - Cegléd

Szolnok felé visz az utunk, és - mint mindig - most is kérdőjelet formázunk Pilist elhagyva. Miért nevezik így ezt a települést, amikor a hegységként és a nemzetcsakraként ismert névrokon épp az ellenkező irányban és oldalon van? Tulajdonképpen Budán - mondhatnánk és mondjuk is, de ekkor már Cegléd külvárosában járunk, amit viszont Budai útnak neveznek.

Trafik

kulthírek

AI MENNE BERLINBE Ai Wei Wei elfogadta a berlini művészeti egyetem vendégprofesszori állásajánlatát, de egyelőre nem tudja, mikor hagyhatja el az országot, miután áprilisi őrizetbe vételét követően csak néhány hete engedték szabadon. Eközben az ausztriai Kunsthaus Bregenz termeiben megnyílt a - mintegy másfél évvel ezelőtt - programba iktatott, építészi munkásságára koncentráló kiállítása. A SZABADSÁG HANGJA A Centrális Galéria egykori kiállítóterében, a Nádor u.

Színház

Színház

"Nem magamért mondom"

Törőcsik Mari színész

"Én nem vagyok normális" - mondja Törőcsik Mari, és hallom a hangján, hogy nem először merül föl benne a gondolat, amikor hosszas egyeztetés után végül egy vasárnap reggeli időpontban állapodunk meg. A hőhullám kellős közepén naponta kétszer próbál. Egy nyári éj mosolya címmel a Bergman-film alapján készül a Sondheim-zenével világhírűvé lett darab, melynek július 28-án lesz a bemutatója Keszthelyen.

Tudomány

Tudomány

kiállítás - Múmiák testközelben

A dinoszauruszok mellett talán a múmia még az az archeológiai lelet, mely a szokottnál nagyobb népszerűségre tett szert az idők folyamán. A balzsamokkal és egyéb eljárásokkal konzervált test nemcsak az embert, de az időt is megőrzi, s akár egy pillanatfelvétel, megállítja egy egykori elfeledett ponton.

Tudomány

cyberhírek

Hajóroncs - Hétszáz éves hajóroncsra bukkantak svéd búvárok Gotland balti-tengeri sziget közelében. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a roncs IV.

Tranzit

A kerékpáros közlekedés biztonsága

Tranzit

"Elriasztják az embereket"

Áprilisban három hétig a bringásokon tartotta szemét a rendőrség: tizenkétezer rendőr huszonhatezer kerékpárosnál ellenőrizte, hogy megvan-e a szükséges felszerelése, nem ittas-e. Vajon erre van szükség, hogy biztonságosabb legyen a kerékpáros közlekedés? Egyáltalán, mi a titka a boldog és békés bringázásnak?

Lélek

Tourette-szindróma

Lélek

Hirtelen felindulás

Mi történik, ha valaki egy komoly beszélgetést rángatózással, grimaszokkal, egy vidám színházi előadást hörgéssel, sikolyokkal kísér? Botrány, mivel nehezen tudjuk elképzelni, hogy efféle gesztusok a mozgolódó, a hangoskodó szándékától függetlenül is előfordulhatnak. E tünetegyüttest Tourette-szindrómának (TS) nevezik - legfeljebb kezelni lehet, megszüntetni nem.