rés a présen - "Ha már kilógnak az idegeim" - Kovács Krisztián színész

  • .
  • 2011. július 21.

Snoblesse

rés a présen: Volt egy népszerű gyerekszínész a te neveddel. Miért nem különbözteted meg magad tőle? Kovács Krisztián:15 év lehet közöttünk, és ő már nem színész, de gyerekként olyat alakított mindegyik filmjében, ami ma is érvényes.

Kevernek vele, de ez inkább vicces. Persze gondolkodtam ezen, pár éve zavart is. De így vagyok én. És jól van ez így. Legyen valami madár vagy sivatagi előnevem?

rap: Már jóval a színművészeti elvégzése előtt is színészkedtél.

KK: Mi voltunk a frissen alakult Bárka első ösztöndíjas segédszínészei - kiváló tanulóévek kiváló kollégákkal. Elhivatott vagyok, mióta az eszemet tudom. Ha nem ez lenne a szakmám, akkor egy másikban lennék az. Ez alkati dolog szerintem. Az egyetem mint gyűjtőhely adott- némi magabiztosságon és technikai tudáson túl - lehetőséget, hogy megismerkedjem a feleségemmel, gyermekeim anyjával.

rap: Gyakran játszol "deviáns" figurákat. Te választod ezeket, vagy megtalálnak rá?

KK: Defekt bennem is van, benned is, mindenkiben. Amúgy jobban izgat egy deviáns alak megformálása, mint egy teljesen rendben lévőé, és persze hálásabb is. Egy-egy ilyen átalakulásnál közelebb kerülök a saját szakadékaim mélységeihez is. Nem maradtam még úgy - túlságosan - sose, meg erős a háttér, akikhez visszavonulok, ha már kilógnak az idegeim.

rap: Az Ördögkatlan Fesztiválon A gyáva című produkcióban láthat a közönség. Hogyan készült?

KK: Egy 14 nm-es konyhában készült, mert létre akartuk hozni. Gyulay Eszter a neten rátalált drogos naplókra, ami bekattant neki annyira, hogy Pepének (Scherer Péter) beszélt egy lehetséges előadásról, ahol egy fiú mesél a retteneteiről. Pepének az volt az egyik rendezői módszere, hogy meséljek saját magamról, de találjak olyan pontokat, ahol - ha valaha is nyúltam volna droghoz - az anyag miatt megcsúszhatott és más irányt is vehetett volna akár az életem. Pepével csodálatos volt, mindig a megfelelőt mondta, amivel átlendített egy-egy mélypontomon. Sokat olvastunk, dokumentumfelvételeket néztünk. Surányi Judit addiktológus révén pedig nemegyszer lementem a Tűcserébe szemlélődni.

rap: Milyen darabok jutnak a nyárra még, és hogy alakul a következő évadod?

KK: Zsámbékon négy előadás volt a Caligula helytartójából, amelyben Szikszai Rémusz rám osztotta Probus szerepét - remélem, lesz a jövő évadban is. Még vannak hiányosságaim a monológgal, amiben a hazugságról mint az élet igazságáról beszélek. Egy keserű, de sajnos igaz vers, amit egyébként hamarabb írt meg Székely János, mint magát a drámát. Augusztus 17-én Agyávát, 18-án a Philoktétészt fogjuk játszani 'riszentpéteren. Majd 22-tőlegy Guillaume Depardieu életétől/életművétől ihletett előadást próbálunk létrehozni a Sirályban Sediánszky Nóra rendezésében, október 13-i bemutatóval.Októbertől Koltai M. Gábor rendezésében az Ahogy tetszikben próbálok a Trafóban. A Stúdió K-ban továbbra is megy A Danton-ügy és a Józanok csendje,a Kolibri Pincében és középiskolákban pedig A gyáva,az Új Színházban meg a Szonya. Aztán lesz még az Orlai Produkcióval a Kisded játékok szintén középiskolákban, valamint aSzkénében a Philoktétész.

Figyelmébe ajánljuk