Seamus Heaney Emlékbeszéd

  • 2016. szeptember 2.

Snoblesse

Emlékezés az utolsó világsztár költőre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián.

A 2013-ban elhunyt Nobel-díjas ír költő, Seamus Heaney halálának első évfordulóján Medh McGuckian ír költőnő, a belfasti Queens University tanára, 2015-ben pedig Paul Muldoon ír költő, a University of Princeton professzora tartotta az emlékbeszédet. Az idei rendezvényen William J. Mc Cormack ír irodalomtörténészen, költőn és regényírón, Nemes Nagy Ágnes és mások angolra fordítóján a sor. Székfoglaló előadásának címe: Towards An Understanding of Seamus Heaney, Poet: Between Bartók and Robert Lowell.

William & Seamus

William & Seamus

 

Krusovszky Dénes nemrég a Narancs oldalain méltatta Heaney utolsó kötetét, a magyarul nemrég megjelent Élőlánc (Human Chain) című válogatást. Innen idézünk:

"A tizenegy tagú gazdálkodó családba született Heaney párját ritkító elszántsággal írta bele műveibe gyerekkora tájait, illatait, a lápvidék fényeit és árnyait. A mossbawni zsúptetős ház vissza-visszatért verseiben az első kötettől az utolsóig. Az pedig, hogy ez a táj az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban található, a család pedig katolikus és ír, erős történelmi-politikai dimenziót és aktualitást adott a geográfiai érdekesség mellé – különösen az ulsteri konfliktus 1969 utáni fegyveres eszkalálódását követően. Ám mindez természetesen nem lett volna elég Heaney sajátos, könnyen befogadható, de talányait szigorúan őrző poétikája nélkül, melyen keresztül (pályatársaival együtt) az északír líra megújítása mellett az északír identitás definiálására, és valamiképpen a lokális összetartozás eszméjének kidolgozására is kísérletet tett. Művészetileg több, társadalmilag talán kevesebb sikerrel, de egyre erősödő nemzetközi érdeklődéstől övezve."

A rendezvény a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Anglisztika Tanszéke és a Budapest Centre for Irish Studies közös programja. Az angol nyelvű beszéd után koncertet ad a Qaartsiluni Ensemble.

Regisztráció itt: szima [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu

Figyelmébe ajánljuk