snoblesse oblige

  • 2003. augusztus 13.

Snoblesse

Snoblesse Obligeklasszik
Snoblesse Oblige

klasszik

Lila és egyéb orgonák

Fertődön, az Esterházy-kastélyban pénteken 19.00-kor kezdődő hangversenyen a nálunk is egyre kedveltebb klasszikus zeneszerző, a cseh J. A. Benda három szimfóniája és Haydn két műve hangzik el a Capella Savaria előadásában. Szombaton, 19.00-kor ugyanott ugyanez az együttes a Purcell Kórus társaságában lép fel, őket Vashegyi György fogja össze. A koncerten egy kevéssé ismert remekmű, Haydn Stabat Matere szólal meg.

Budapesten, a Mátyás-templomban (Bp. I., Szentháromság tér 2.) szombaton, 20.00-tól Koloss István és Koloss Krisztina elegyíti az orgona és a gordonka hangzását, másnap ugyanitt 19.30-kor Marco D`Avola szólaltatja meg a templom orgonáját.

A 37. Nyírbátori Zenei Napok keretében Kolozsvár együttesei mutatkoznak be. Vasárnap a Kájoni Vonósnégyest hallgathatjuk, hétfőn a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara lép fel. Mindkét program 19.00-kor kezdődik. Kedden 19.30-kor a Rhythm Rézfúvós Együttes a barokk zene kedvelőit örvendezteti meg a nyírmihálydi református templomban.

Szombaton a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban 19.00-kor Tóth Péter és Eric Astoul koncertjével kezdődik a Liszt Ferenc Zongorafesztivál, hétfőn Esztergomban pedig véget ér a XV. Nemzetközi Gitárfesztivál. A bazilikában 18.00-kor tartandó zárókoncerten négy szólista mellett a Bakfark Bálint Gitárzenekar lép fel.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).


szín

Csehov a barométer

Ötödik alkalommal rendezik meg a Zsámbéki Szombatok nemzetközi tematikus színházi fesztiválját, melyhez szakmai konferencia is kapcsolódik. Ez alkalommal Csehov drámái köré szerveződik a tematika, és a Csehov - száz év múlva címet kapta a rendezvény.

Három kiváló előadással örvendeztetik meg a közönséget most a Romtemplomnál: augusztus 15-én az Udinei Kortárs Művészeti Központ előadásában látható a Sirály, másnap a Belgrádi Szerb Nemzeti Színház mutatja be a Cseresznyéskert című drámát, és augusztus 17-én kétszer is megtekinthető a Három nővér. Először a Sepsiszentgyörgyi Andrei Muresan Színház verziója, majd a Zsámbéki Nyári Színház bemutatója következik Vidnyánszky Attila rendezésében.


ünnep

Egyszer fitty, másszor ritty

Aki augusztus 20-án nem elégszik meg azzal, hogy sör- és virsliprojekttel húzza az időt a nagy nemzeti tűzesőig, az menjen 19.00-tól Szent István-napi vigadalomra a Millenáris Fogadóba (Bp. II., Fény u. 20-22.), ahol Rákóczi korabeli dallamokat hallgathat kortárs feldolgozásban Borbély Mihály (tárogató), Istvánfi Balázs (duda) és Szerényi Béla (tekerő) előadásában, majd nézheti az APTE Táncegylet műsorát, amelyet a Timbura zenekar kísér. 21.30-tól pedig táncház lesz. Itt a Magyarpalatkai Zenekar (Mezőség) muzsikál. A belépés díjtalan. Vagy hallgasson a Zöld Pardonban (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő) Palermo Boogie Ganget, sötétedésig.


feszt

Lokálpatrióták Budán

Az Ötödik Pesthidegkúti Nyári Fesztivál idén augusztus 14-től 21-ig állítólag még az eddigieknél is izgalmasabb lesz. Pesthidegkút a hűvösvölgyi végállomás és a Nagyrét szomszédságában igazi kirándulóhely, a rendezvény így nagyszerű lehetőséget kínál az egész napos családi programoknak is.

A Klebelsberg-iskola kertjében (1028, Szabadság utca 23.) három napon át a határainkon túli és hazai bábművészek, gyermekszínházak produkcióiban gyönyörködhetnek a gyerekek, felnőttek: itt lesz Bors néni a Kolibri Színházból, Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona Temesvárról, Karó Dani Szlovéniából, láthatnak szép palóc népmesét, hallhatnak különleges hangszereket.

Régi mesterségek fortélyaival is megismerkedhetnek mind a három napon, csakúgy, mint a történelmi játszóházakon őseink fegyverzetével, amivel az `skultúra Alapítvány igazi mesevárában lehet majd játszani.

A gyerekprogramokat koncertek egészítik ki, a népzenétől a klezmerig és a klasszikus kamaramuzsikáig.

A fesztivált a Honvéd Együttes társulata nyitja meg ünnepi gálaestjével, ahol minden kar fellép Rákóczi fejedelem emlékére adott műsorával.

Az összművészeti fesztivált helyi művészek kiállításai, a kézművesek vására és persze a kaja teszi teljessé.

Esténként a Klebelsberg-iskola udvarára felállított nagyszínpadon felhőtlen szórakozást ígérő előadásokat láthatnak majd, mint Békeffy-Stella Janika című vígjátékát, parádés szereposztásban. Különlegessége, hogy a szereplők majdnem mind helybéliek. Lesz táncgálaest, amit a mozgássérültek kerekes székes tánccsoportjának javára ajánlanak fel. A táncesten fellép Nagykovácsiból a Rézpatkó és a Solymári Ifjúsági Tánccsoport, láthatóak lesznek Lippai Andrea spanyol táncai és Kulik Johanna argentin tangó show-ja, valamint a Beltango Együttes Jugoszláviából. A késő esti vendég a Besh o droM lesz.

Vivaldi zárókoncerten elhangzó Négy évszakát Czakó Ferenc homokanimációja illusztrálja majd.


partitár

A dj-k már a spájzban

Tömött sorokban özönlenek Magyarországra a külföldi dj-csillagok az előttünk álló sznobhéten. Pénteken, augusztus 15-én a Citadellán megrendezendő Fields of Joy 4.5 Reloaded bulin a két ütemtördelő: a brit Matrix és az osztrák Aziz lép fel. Siófokra, a Flörtbe még ugyanezen a napon érkezik Saeed & Palash az Újvilágból, másnap meg a Deep Dish, ugyanonnan. Egy házzal odébb, a Palace-ban viszont Deadcode Night Show van augusztus 16-án, Claude Young vezérletével. Ugyancsak szombaton a törökbálinti barackosban két német goás, Nurbong és Phreakazoid pörget.

Az invázióért persze mindenekelőtt a keddi (augusztus 19.) keceli Club Coronában megrendezendő Electronic Music Festival felelős: a három helyszínen a holland Sander Kleinenberg és Frederik, az amerikai John Creamer, Stephane K., Carl Kennedy, Swamy és Astroglyde, a svéd Samuel l. Session, az osztrák Felipe és a szerb Dejan Milisevic zenél. Kissé keletebbre, a sárándi M-47-ben eközben Chris Liebing lép fel. A tököli reptéren a svéd Peter Didjital a goa, míg az amerikai Sinthetix és Mayhem a drum`n`bass nevű tantárgyból tart továbbképzést. Ugyanezen a napon, a szokásos keddi Swinglingen hazai buliízek kóstolhatók a Mokka Cukában (Hajógyári sziget, Bp. III.)

Neveket akarok hallani! című második novelláskötetéből olvas fel az utolsó meghívott, Maros András, egykori iskolatársa, dj Sanyi kíséretében.

Mindennapi hülye helyzetek, ismerős képek, autós üldözés, kis kínai, utazós zenék. Előtte és utána Haze és Sanyi pörgeti a táncparkettet.

(Bővebb info és egyéb bulik: party.korridor.hu)


feszt

Nyolc nap a világ

Augusztus 16. és 23. között rendezik meg az idén a XII. Zempléni Művészeti Napokat, amelyek - bár az évek során folyamatosan gazdagodott a programjuk - fő vonulatát ma is a komolyzene jelenti. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral ebben az évben augusztus 16-án a nyitókoncerten (Rákóczi-vár udvara, Sárospatak) és a zárókoncerten (református templom, Sárospatak) is lehet találkozni, ahol Matthias Kirschnereit zongoraművész is fellép.

Különleges élményt ígér a Magyar Hárfaduó koncertje (augusztus 17., 17.00) a felújított taktabáji református templomban (augusztus 19., 16.00), az Esterházy Ensemble hangversenye a sátoraljaújhelyi piarista templomban (augusztus 21., 19.30) vagy a csepeli Szent Efrém Kórus előadása a szerencsi görög katolikus templomban.Nem maradnak program nélkül a könnyedebb zenei műfajok kedvelői sem. Igazi nosztalgiahangulatot sejtet Illényi Katica és a Stúdió 11. a füzérradványi Károlyi-kastély kertjében (augusztus 20., 17.00), ahol az Ötórai teához a múlt század 20-as, 30-as éveinek slágereit "szolgálják fel".

A társművészeteket ezen a nyáron egyebek mellett számos, a művészeti napokhoz kapcsolódó kiállítás képviseli. A Sárospatakra, Sátoraljaújhelyre látogatók Vizsolyi János szobraiban, Márton A. András képeiben, illetve Schmal Károly műveiben gyönyörködhetnek, Tarcalon pedig Széchenyi Lajos magángyűjteményéből rádiótörténeti kiállítás várja a vendégeket. Idén is lesznek különleges hangulatú reneszánsz és barokk lakomák, egyebek között augusztus 17-én, 19.30-kor (Rákóczi-vár udvara, Sárospatak) és 22-én, 19.30-kor (Városháza díszterme, Sátoraljaújhely). És ez még nem minden.

feszt

Megint világzene

Augusztus 15-16-án rendezik meg a negyedik KÉSZ Világzenei Fesztivált Kecskemét főterén, ahol igazi pörgős etnozenét játszók lépnek fel.

Az idei fesztiválon, két napon, három koncerten, kilenc együttes zenél majd. (A koncertek kezdete reggel és este 10.00, illetve 18.00.) A magyar Folkestra, Besh o droM, Kabóca, Nikola & Balkan Syndicate zenekar mellett fellép az egykori horvát Legend frontembere, Mojmir Novakovic által alapított Kries; a szerb Iskon; a guadeloupe-i frankofon reggae-t játszó Jah Kontwól; a skót hagyományt ápoló Malinky és az indiai zenét dzsesszel ötvöző francia Mukta formáció.

A koncertek ingyenesek. A zenéket a Magyar Rádió produkciós főszerkesztősége rögzíti, és a felvételeket az ősz folyamán a Petőfi rádió műsorán is hallhatják majd a műfaj kedvelői.

A kecskeméti napokhoz kapcsolódik a Szegedi Szabadtéri Játékok Világzenei Gálaestje augusztus 17-én, 20.30-tól a Dóm téren. A fesztivál honlapja: www.keszworldmusic.hu


feszt

Söndörgés Szentendrén

Az augusztus 17-18-án megrendezendő, világzeneinek is mondható Söndörgő Fesztivál idén is a hagyományos szentendrei szerb búcsút népszerűsíti a Magyarországon élő délszláv, illetve más kisebbségek kultúrájának bemutatása. Az idei fellépők: a táncházmozgalom kezdetén, 1974-ben alakult, délszláv zenét játszó Vujicsics együttes, a fesztivál névadói, az 1995 óta együtt zenélő, szerb és horvát dallamokból építkező Söndörgő együttes, a Galgamente falvaiban lakó, alapvetően magyar és román népzenével foglalkozó Szalonna, valamint a Kárpátia Együttes. Fellép még Versendy Kovács József és zenekara, akik mohácsi tamburamuzsikát adnak elő (Vujicsics Tihamér tér, Szentendre).


koncok

Nimfák a tölgyek között

Az első egész napos zenei fesztivál a 2003-as Sziget után az Orczy-kertben lesz augusztus 16-án, szombaton 14.00-tól. Csak azért nem nevezték el ezt is Sziget Fesztiválnak, mert a délután kettőtől este tízig tartó rendezvényen egy-két kivétellel még ismeretlen zenekarok lépnek fel.

A belépő 500 pénz, de este kilenctől ingyenes, aki tehát látni szeretné a Puzzle zenekart (a 2000-es Kóla Tehetségkutató Verseny győztesét), annak még a malacperselyt sem kell széttörnie. Mindenkit szeretettel várnak azonban a korábbi koncertekre is, hiszen a sort a kevés hazai lányzenekarok egyike, a Nimfomán Nimfák nyitja, majd következik a Pedros Amigos, utána pedig a régóta nem koncertező, a dzsesszrockot a funkyval fűszerező Alagi Major. A Rehab, a Silvet és a Flying Tv zenekar után az atmoszferikus, sőt pszichedelikus stoner-doom vonalon mozgó Head-On Back következik, amely koncertjein két feldolgozást játszik: a Black Sabbath Children Of Grave című számát és a Feel Good Hit Of Summert a QOTSA-tól. A sötétedés felé lesz a magyar szövegekkel és feszes ritmusokkal operáló Z.A.P., majd a főkoncert előtt a meglepetésszerűen R.E.M.-számokat játszó R.E.M. Hits.

Figyelmébe ajánljuk