The Necks, Jü & Kjetil Møster

  • 2014. október 13.

Snoblesse

Ausztrál fúziós kultzenekar és norvég/magyar vegyes válogatott egy progresszív zenei estén.
false

A CAFe Budapest Művészeti Fesztivál egyik egyedülálló zenei eseménye lesz a Magyarországon először fellépő, negyedszázados ausztrál dzsessz-rock-ambient trió, a Necks koncertje az A38 Hajó koncerttermében. A minimalizmust monumentális formává varázsoló, apró, leheletfinom variációkból nagyszabású kompozíciókat létrehozó Necks. Alig találni együttest, ami olyan könnyedséggel bújik ki a klasszikus skatulyákból, mint ez az első pillantásra hagyományos hangszerelésű (zongora-bőgő-dob) formáció: dzsessznek nem elég improvizatív, popnak nem elég könnyed, rocknak nem elég zúzós, kortársnak viszont nagyon is az… A Necks muzsikájának forrásvidéke valahol Philip Glass repetitív minimalizmusa, Brian Eno (vele közös koncertet is adott a trió) ambientje, Tony Conrad „zsongása” környékén lelhető fel.

Előzenekaruk a nagyszerű magyar Jü trió és a norvég szaxofonos, Kjetil Møster közös produkciója lesz, akik többek között hamarosan megjelenő új, közös lemezükről mutatnak be izgalmas kompozíciókat  – esetükben csak ismételni tudnánk múltkori lelkes ajánlónkat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?