Zeneszüret Pécsen

  • 2015. október 17.

Snoblesse

Észak délen. Sibeliustól Jessica Chastainig.

A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye nyitja vasárnap, október 18-án, a pécsi Kodály Központban az idei Zeneszüret Fesztivált. A Filharmónia Magyarország által október 18. és 25. között megrendezett komolyzenei rendezvénysorozat az „Észak délen” alcímet viseli. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország vezetője, a fesztivál igazgatója szerint így tisztelegnek az idehaza kevéssé ismert Jean Sibelius svéd nemzetiségű finn és Karl August Nielsen dán zeneszerző születésének 150. évfordulója előtt. Ennek megfelelően a Fesztiválzenekar nyitókoncertjén – R. Strauss: Halál és megdicsőülése és B. Britten: Les Illuminations-a mellett – Jean Sibelius (1865-1957) 4

(1865–1957) 4. szimfóniája is megszólal. A Britten-darab szólóját a lírai és drámai szerepekben egyaránt kiváló Sophie Klußmann énekli, a Fesztiválzenekart Marek Janowski vezényli.

false

Az északi vonalat a skandináv filmművészet, főként Norvégia és Dánia egy-két, a közelmúltban bemutatott alkotása is erősíti. Például a norvég Fargónak nevezett Az eltűnés sorrendjében, vagy  az August Strindberg híres drámájából Liv Ullmann által rendezett Julie kisasszony, Jessica Chastain és Colin Farrell főszereplésével.  De látható lesz Thomas Vinterbergtől – a  Születésnap és a Submarino rendezőjétől – A vadászat is.

Természetesen a főszerep a komolyzenéé marad. A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának október 23-i koncertjén Wagner és Liszt szimfonikus műveiből csendülnek fel részletek, zongorán közreműködik Váradi László, vezényel Ménesi Gergely. Másnap a dán Bjarke Mogensen és a kárpátaljai magyar Demeniv Mihály harmonikapárbaját hallhatja a közönség. A Bazilikában lesz Wolfgang Seifen orgonaestje. Az 59 éves berlini muzsikus-professzor 48 éve zenél aktívan, nemcsak az orgona történetét oktatja egyetemi katedrájáról, de a hangszeres improvizációt is – ez utóbbiból ízelítőt is kapunk. Ezenkívül számos egyházi mű szerzője is.

A fesztivált számos családi, szakmai, gyermek- és ifjúsági, irodalmi és színházi program színesíti, amelyek zöme ingyenes. A Zeneszüret napjaiban egyedülálló bemutatótermet láthat a közönség a Király utcában. A helyiséget egy-egy hangszerkészítő rendezi be, s így az érdeklődők az instrumentumok építésének titkaiba nyerhetnek bepillantást – mondja a fesztiváligazgató. Vikár Béla és a Néprajzi Múzeum finn gyűjteménye című kiállítás is a fesztivál programjai közé tartozik. A múzeum legelső finnországi tárgyai ugyanis a Kalevala fordításán dolgozó Vikár Bélának köszönhetően kerültek a magyar közgyűjteménybe.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.