A horrorirodalom legrangosabb díjára esélyes Veres Attila

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Sorköz

Olyan elődök nyomába léphet, mint Stephen King, és persze Bram Stoker.

A Horror Writers Association (HWA) magyar idő szerint péntek reggel jelentette be a horrorirodalom legrangosabb elismerése, a Bram Stoker-díj jelöltjeit, melynek legjobb novellásköteteket tömörítő ötös listáján Veres Attila is szerepel a tavaly ősszel a Valancourt Books gondozásában megjelent The Black Maybe című gyűjteménnyel. A kiadvány Attila két novelláskötetéből, az Éjféli iskolákból és A valóság helyreállításából mutat be tíz történetet az amerikai olvasóknak.

Veres Attila könyveit magyar nyelven az Agave Kiadó publikálja, akik közleményükben arról írnak: ez a magyar szórakoztatóirodalom történetében eddig példa nélküli esemény, szerzőjük az első hazai SFF-író, akit méltónak találtak a jelölésre.

A Bram Stoker-díjat korábban olyan legendás írók nyerték el, mint Stephen King (tizenháromszor), Ray Bradbury, J. K. Rowling, Neil Gaiman és Joe Hill.

 
Veres Attila
 

Veres Attila először egy antológiában mutatkozott be angol nyelven, A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról májusban magyarul is megjelenik. Tavaly ősszel a The Black Maybe című önálló gyűjtemény Karafiáth Luca fordításában jelent meg az angolszász piacon, ezt a könyvet a horrorműfaj elismert egyéniségei méltatták, ajánlást írt hozzá Brian Evenson, Laird Barron és Nathan Ballingrud is.

Veres Attila 2017-ben jelentette meg első könyvét magyarul. Az Odakint sötétebb című regény sikert aratott az olvasók körében (kritikánk itt), amit az Éjféli iskolák című novellagyűjtemény követett (kritika). Tavalyi kötete A valóság helyreállítása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk