A Magyartanárok Egyesületének elnöke nyíltan kritizálta Háy János Kik vagytok ti? című kötetét

  • narancs.hu
  • 2019. július 22.

Sorköz

„Nagyon nagy számú tévedés van a műben” - állítja.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Facebookon kezdte ki Háy János Kik vagytok ti? című irodalomtörténeti kötetét – szúrta ki a hvg.hu.

Arató szerint a könyv annyira népszerű, hogy jó eséllyel sok pedagógushoz és diákhoz is eljut, ezért befolyásolja majd az irodalmértést és –tanítást. „Ez a befolyás ártalmas arra nézve, ami fontos nekem, amire az életemet tettem fel” – fogalmazott.

Az elnök szerint negyvenévnyi küzdelem van abban, hogy a tanárok munkája a művekre és nem az írók életrajzára irányul. „Nem arról van szó, hogy a művek társadalomtérténeti vagy életrajzi vonatkozása lényegtelen volna, és az iskolai oktatásban ne lenne helye. Csak más – kiegészítő – szerepe lett” – fogalmazott. Szerinte ezt a fejlődést veti vissza Háy szerzőiélet-központú könyve.

Hozzátette, a könyv többnyire a szerzőket hozza életközelbe, nem a műveket, melyeket gyakran elavultnak vagy rossznak minősíti, továbbá a műben „nagyon nagy számú tényszerű filológiai-irodalomtörténeti tévedés” van állítása szerint.

Háy Jánossal készült interjúnkat itt olvashatja.

Háy János: az én életembe már kevésbé tud belemaszatolni a politikai hangulat

Magyartanárokat megbotránkoztató erős kijelentésekkel van tele Háy János újrahangolt magyar irodalomtörténete. A szerzővel új könyvéről, az írás céljáról, a branddé válásról, a Szépírók Társaságának legutóbbi botrányáról, a kultúrharc színvonaláról beszélgettünk. S arról is, hogy Orbán Viktor el tudja-e venni a kedvét.

Figyelmébe ajánljuk