Dragomán György könyvét ajánlja Magyarország uniós képviselete nyári olvasmányként

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Sorköz

A brüsszeli állandó EU-képviseletek által ajánlott könyveken keresztül Európa néhány „izgalmas, új tehetségét” mutatják be.

Idén nyáron a Tanács Könyvtára az új és feltörekvő európai irodalmi tehetségekre szeretne hangsúlyt helyezni a Readers of Europe (Európa olvasói) című kezdeményezés harmadik részében. A brüsszeli állandó EU-képviseletek által ajánlott könyveken keresztül Európa néhány „izgalmas, új tehetségét” mutatják be. Magyarország állandó képviselete Dragomán György Máglya című könyvét ajánlotta, írja a Könyves Magazin.

A képviselet közleménye kiemeli, hogy Dragomán regénye mesteri mű, amely egy nagymama-unoka kötődéstörténete köré fűzve meséli el, mit is jelent valójában a szabadság. Mint írják, a posztkommunista ex-szovjet államban élő tizenhárom éves Emmát egy árvaházból viszi el a nagymama, akivel soha korábban nem találkozott. Nagyanyja egy helyi boszorkány, akinek otthonát halott férje szellemével osztja meg. A háború után Emma új közössége a bajok olvasztótégelye. Tagjai állandó félelemben élnek a besúgóktól és a titkosrendőrségtől.

Az ajánló szerint "a politikai felfordulás közepette egy fiatal lány felnőtté válásának történetét láthatjuk: Emma azért küzd, hogy beilleszkedjen az iskola népszerű lányai közé. Keveset beszél és a szerettei hiányától szorongva igyekszik megbirkózni azzal, hogy mit gondolnak róla az emberek. Azzal, hogy ki ő és mi lehetne belőle. Bár a könyv középpontjában a mágia áll, a varázslat szó soha nem hangzik el. Pedig nagyon is jelen van a mindennapi élet szinte minden területén. Emma megtanulja a nagymamája módszereit."

Mint írják, a 2022-es évet az ifjúság európai évének nyilvánították. A Tanács könyvtára ezért úgy döntött, hogy a Readers of Europe (Európa olvasói) elnevezésű éves kezdeményezését a fiataloknak szenteli, és ezzel az új és feltörekvő európai irodalmi tehetségekre helyezi a hangsúlyt.

Az Európai Unió állandó képviseleteit kérte fel, hogy a kampány keretében ajánljanak országukból könyveket nyárra.

Az idei kampány témája a „Fedezz fel valami újat", amelynek lényege, hogy minden állandó képviselet kiválaszt egy könyvet az országából egy olyan szerzőtől, aki az elmúlt öt évben jelentette meg első művét.

A szervezők kiemelik, hogy Európa bővelkedik izgalmas fiatal szerzőkben. "Olyan regényeket, amelyek szúrós kérdéseket tesznek fel az emberiségről. Történetek, amelyek izgalmasak és gyönyörűek, megragadóak és felkavaróak. Történetek, amelyek minden könyvtárban helyet érdemelnek."

A többi képviselet nyári javaslatai ezen a linken érhetőek el.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk