Salman Rushdie támadója állítása szerint csak pár oldalt olvasott a Sátáni versek című műből

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 18.

Sorköz

A támadó meglepődött, hogy az író túlélte a merényletet. Nem árulta el, a fatva miatt támadott-e.

A New York állambeli Chautauqua megyei börtönből adott interjút a Salman Rushdie megkéselésével megvádolt 24 éves Hadi Matar, aki a BBC szerint azt mondta, mindössze két oldalt olvasott az író vitatott regényéből, a Sátáni versekből. Matar ártatlannak vallotta magát, miután a múlt héten késsel támadt Rushdie-ra egy New York-i irodalmi fesztiválon.

A 24 éves, New Jersey-i férfi arról nem beszélt, hogy a fatva miatt támadásta-e meg az írót. 

Tisztelem az ajatollahot. Nagyszerű embernek tartom. Ennyit akarok mondani erről."

De azt elmondta, "meglepődött", amikor megtudta, hogy Rushdie túlélte a támadást. Rushdie-ról úgy fogalmazott:

Nem szeretem azt az embert. Nem hiszem, hogy nagyon jó ember lenne. Nem kedvelem. Nagyon nem kedvelem. Ő olyasvalaki, aki megtámadta az iszlámot, aki megtámadta a hitüket, a hitrendszerüket.

A támadó azt állítja, teljesen egyedül cselekedett. Elmondása szerint azért utazott Rushdie előadásának helyszínére, mert korábban a Twitteren látta, hogy itt fog fellépni. Busszal érkezett a városba, az éjszakát pedig a fűben, a rendezvényhelyszín mellett töltötte.

Rushdie-t mostanra levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni, de megsérült a mája, több idege, és lehet, hogy elveszíti az egyik szemét. Három szúrás érte a nyaka jobb oldalát, négy a hasát, kettő a mellkasát, és megsérült a jobb combja is.

(BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk