Egy indián férfi és egy francia nő szerelme vitte el idén a legnagyobb spanyol irodalmi díjat

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Sorköz

Luz Gabás Távol Louisianától című történelmi regénye nyerte a Planeta-díjat.

71. alkalommal adtak át Barcelonában a legmagasabb, egymillió euró (417 millió forintos) pénzjutalommal járó spanyol irodalmi elismerést, a Planeta-díjat.

Az idei év győztese Luz Gabás író lett, akit a Lejos de Lousiana (Távol Louisianától) című regényéért díjaztak. A mű egy indián férfi és egy francia nő szerelmi történetét meséli el a 18. századi Észak-Amerikában, abban az időszakban, amikor a ma Louisiánaként ismert francia gyarmat spanyol kézre került.

"Az európai hatalmak gyarmati érdekei keverednek a főszereplők által megélt történelemmel" - mondta saját művéről Luz Gabás, hozzátéve, hogy a regény az életről, szerelemről, családi kapcsolatokról, politikáról, vágyról, ambícióról és szexualitásról szól, vagyis röviden, "a harcról a szenvedély és az ész között".

Luz Gabás nem először foglalkozik a spanyol gyarmati múlttal, 2012-ben megjelent, Palmeras en la nieve (Pálmafák a hóban) című regénye igazi bestseller lett, amelyből nagy sikerű romantikus filmdráma is készült.

A győztest idén is a legnagyobb titkzatosság közepette választották ki: a zsűri rekordmennyiségű, 846 álnéven s munkacímen benyújtott pályamű közül emelte ki Gabás regényét. A második helyezettnek járó 200 ezer eurós (83,5 millió forint) jutalmat Cristina Campos: Historias de mujeres casadas (Házas nők története) című alkotása nyerte el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk