Olvasni muszáj

Egy tétova, kezdő kertész füveskönyve, ami az életről szól

Sorköz

Szerethető, könnyű könyv a Tihamér füveskönyve, és nemcsak a kertészkedésről szól, hanem mindenről, ami az életben lényeges. Mihály Marci kötetéről F. Szabó Emese írt az Olvasni muszáj-sorozatban.

Nincs igaza Kafkának, amikor azt mondja: „Azt hiszem, csak olyan könyveket szabad olvasnunk, amelyek mardosnak és furdalnak. Ha az olvasott könyv nem sóz egy jót a fejünkre, hogy ébredjünk, minek azt akkor egyáltalán kézbe venni?” Nincs igaza, mert vannak például ezek a félnapos könyvek, amelyeket el lehet olvasni, amíg a gyerek a medencében pancsol, vagy amíg a szakrendelésen ülünk, vagy amíg várjuk a repülőt. Szóval amikor könyv híján csak lennénk, mint a gyümölcs. Az egyik kedvencem nem is félnapos, hanem félórás, egy perverzióba hajló, morbid képregény. Hogy könyv, valójában csak kivitelezés kérdése.

Tihamér füveskönyve viszont tényleg könyv, még akkor is, ha illusztráció is van benne. Tizenkét fejezet és egy rakás betű.

Nyilván mind kezdtünk már bele olyan tevékenységbe, amihez egyáltalán nem értettünk, de valamiért mégis elkezdtük, majd sok száz munkaóra és sok százezer forint után már nem tudtunk szabadulni tőle. Nálam ilyen a barkácsolás, Tihamérnál pedig a kertészkedés. Lényeges különbség, hogy én még nem írtam meg az Így barkácsolnak a városlakó hülyék című könyvet, ellenben Tihamér megírta ugyanezt kertészkedés témakörben. Ez tehát a kiindulópont. Senki sem hal meg (kivéve néhány paradicsomot meg a gyomokat), senki se támad fel (kivéve a csokoládémentát és az aranyvesszőt), és úgy általában nem történik semmi egyéb azt leszámítva, hogy Tihamér próbálkozik.

 
Mihály Marci: Tihamér füveskönyve - Amitől a fű sem nő
Forrás: Open Books 

Tizenkét fejezet, tizenkét hónap, márciustól márciusig. Szállnak a magok, bólogatnak és dőlnek a palánták, kínosan nem nő semmi, aztán vadul minden nő, valami olyan is, amit Tihamér biztosan nem ültetett. Sokáig nézte, hogy vajon mégis mi lehet, talán gyom, de nem annak néz ki, majd rájön, hogy a komposztba dobott tökmag sarjadt ki. Szóval lett valami korlátozottan ehető tökféléje is. A nashi körte termőre fordulásához még várni kell pár évet. Rövid, lazán összefüggő bekezdések sora.

Valójában sokkal jobban járt volna anyagilag, ha elballag a boltba és szépen megvásárolja a cukkinit, tököt, dinnyét, paradicsomot és paprikát ahelyett, hogy kínlódik velük.

De hát a hobbikertészkedés nem a gazdaságosságról szól, hanem minden másról. A teremtésről, a gondozásról, a várakozásról.

Hogy a szellemi munkát végző bekoszolja a kezét és végre csinál valamit. Még akkor is, ha a kertészetekben és a szomszédnál is minden sokkal jobban néz ki. Egy kicsit mind Tihamérok vagyunk.

Mihály Marci: Tihamér füveskönyve - Amitől a fű sem nő. Open Books, 2023, 159 oldal. 4999 Ft

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.