Elhunyt Dragoslav Mihailovic, aki írt Tito lágeréről

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 12.

Sorköz

A szerb írót Goli otok című dokumentumregénye miatt a szerb Szolzsenyicinként is emlegették.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint a többször kitüntetett és díjazott írót, aki a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja is volt, 93 éves korában Belgrádban érte a halál.

Dragoslav Mihailovic legismertebb regényét, az 1968-ban kiadott Mikor virágzott a tök című művet tizenhárom nyelvre, közöttük magyarra is lefordították, és jelenleg a szerbiai középiskolákban kötelező olvasmány. A nemzetközi közönség emellett a Goli otok című regénysorozatát tartja számon, amely öt kötetben szól a Josip Broz Tito kényszermunkatáborában eltöltött tizenöt hónapjáról.

Kilenc regénye mellett novellákat és színdarabokat írt, regényeit színpadra alkalmazták és megfilmesítették. Jelentős hatást gyakorolt a szerb irodalmi életre, karaktereit számos alkalommal idézik. Az országos hírnevet az átlagemberről, a jugoszláv kisemberről szóló történetei hozták meg a számára.

A leadkép forrása ez a Facebook-oldal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk