Futva gyűjt adományt kárpátaljai könyvtáraknak a csongrádi igazgató

Sorköz

A könyvtárosok összetartanak, megpróbálják pótolni a Márai-programot.

Huszonhét másik könyvtárossal együtt Illés Péter is gyűjt adományt a kárpátaljai magyar könyvtáraknak arra, hogy tudjanak magyar könyvet vásárolni.

A gyűjtés logisztikája kicsit komplikált, de működik: a székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány hirdette meg a célt, így lejben gyűjtik a pénzt, amelyből Magyarországon vesznek könyvet, és a kecskeméti könyvtár vállalta, hogy eljuttatja a szállítmányt a címzettekhez.

„Ez bevett módszer. A székelyudvarhelyi könyvtár rendszeresen gyűjt magának ezen a módon, de ott most viszonylag jó a helyzet, több helyről is kapnak forrást, ezért úgy gondolták, hogy most másnak segítenek. Ebben veszek részt. Kapcsolatban állunk hosszú ideje, mert mi is rendezünk Kárpát-medencei konferenciát, és ők is, nyáron jártam náluk” – mondta Illés Péter, aki a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum igazgatója, a gyűjtés futónagykövete.

A Magyarországon és a határon túl élő adománygyűjtők közül nem mindenki fut, Péter igen.

Egy-egy futásának adatait a Facebookon posztolva felhívja az ismerősök figyelmét erre a lehetőségre.

A futókat azért érdemes így megszólítani, mert mindnyájan kötődnek kisebb-nagyobb közösséghez, és hagyományosan szívesen állnak jó ügyek mellé. Egy-egy verseny gyakran jó ügy érdekében szerveződik, a befolyó nevezési díjak egy részéből adomány lesz.

„Sokan vannak, akik szívesen adományoznának könyvet. Többen kérdezték is, hogy nem lenne-e jobb eleve könyvet adni. Csakhogy ha erről van szó, senki sem a kedvenc könyvét adja oda, hanem azt, amit nélkülözni tud. A cél azonban az, hogy a kárpátaljai magyar könyvtáraknak is legyenek új könyveik, mert régiekkel viszonylag még jól állnak – mondja Illés Péter. – A friss magyar irodalom jut el hozzájuk nehezebben.

A Márai-programban elérhető összeg, amely ehhez segítséget nyújtott, és amely a határon túli magyar könyvtárak szinte egyetlen ilyen lehetősége volt, évek óta csökken, most már a nullához közelít”.

A kampány október 9-ig tart. Illés Péter addig, az első októberi hétvégén még tervez egy száz kilométeres közösségi futást a csongrádi Körös-torokba, 1,3 kilométeres körpályán, szintén azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet erre a gyűjtésre. Szeretné, ha oda minél többen eljönnének.

 
Fotó: Révész Gábor. A kép eredetije itt található

 A csongrádi könyvtárigazgató évek óta fut szabadidejében, és folyamatosan fejlődik. Idén nyáron teljesítette a szekszárdi Korinthosz 80 ultrafutó versenyt, amelynek résztvevői rekkenő hőségben futottak Bajától Szekszárdig nyolcvan kilométert, nagyrészt a Duna töltésén. Hobbijáról azok is tudtak, akik fölkérték erre a feladatra. A közművelődésben dolgozók közül a könyvtárosok tartanak össze a legjobban. Tisztában vannak egymás lehetőségeivel, tudják, kinek van szüksége épp segítségre.

A kárpátaljai magyar kollégák mindennapi életéről most azt lehet tudni, hogy a háború miatt az orosz irodalmat el kellett pakolniuk a polcokról a raktárba, hogy a betérők ne is lássák Puskin, Tolsztoj, Dosztojevszkij könyveit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk