Giorgia Meloni beperelte a Gomorra szerzőjét

  • narancs.hu
  • 2022. november 14.

Sorköz

Roberto Savianót rágalmazással vádolja a nemrég beiktatott olasz miniszterelnök.

Kedden kell megjelennie a római bíróságon Roberto Savianónak, a Gomorra szerzőjének, akit Giorgia Meloni, Olaszország nemrég beiktatott miniszterelnöke perelt be rágalmazásért – írja a Könyves Magazin.

Roberto Saviano egy 2020-as tévéműsorban nevezte rohadéknak Giorgia Melonit és Matteo Salvinit, amiért ellenzik a menekültek kimentését a tengerből. Az író nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy egy hathónapos guineai kisbaba megfulladt egy hajótörést követően. Saviano részben Melonit és Savianót nevezte meg felelősként.

Meloni még tavaly, az ellenzék vezetőjeként nyújtotta be keresetét rágalmazás miatt.

Ha Savianót bűnösnek találják, az olasz törvények szerint akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik. Saviano szerint vele akarnak példát statuálni, megfélemlítve másokat is, akik kritizálják a hatalmon lévőket.  

Roberto Saviano 2006-ban megjelent Gomorra című világhírű regényében a nápolyi Camorra működését leplezte le. A kötetből több mint 12 millió példányt adtak el és több mint 50 nyelvre fordították le, emellett film és sorozat is készült belőle. Azonban 2008-ban kiderült, merényletet akarnak elkövetni az író ellen. Saviano azzal haragította magára a szervezett alvilágot, hogy saját kutatásain alapuló regényében bepillantást engedett a nápolyi maffia gazdasági ügyleteibe. Kényes témát feszegető könyve miatt a maffiacsaládok célkeresztjébe került. A folyamatos fenyegetések miatt az író azóta is állami védelem alatt él, miközben Olaszországban a szervezett bűnözés elleni harc jelképévé vált.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk