Idén először bárki szavazhat arra, mi legyen az év szava

  • narancs.hu
  • 2022. november 22.

Sorköz

Három befutót versenyeztet meg az Oxford Dictionary.

Az oxfordi szótárkészítők minden évben kiválasztanak egy kifejezést, amely az adott esztendőt leginkább jellemezte, amely legjobban kifejezi az adott időszak által hozott változásokat. Idén először a nagyközönséget is bevonják a folyamatba.

Az Oxford Dictionary honlapján kifejtik, hogy mivel 2022 a niytás, az újratalálkozások éve volt a pandémia karanténidőszakjai után, ezért döntöttek amellett, hogy ők is megnyitják a döntési folyamatot. Nem bíztak azért persze minden a véletlenre (pontosabban a nyelvhasználókra), az esélyes jelöltek listáját ugyanis előzetesen egy szakértő lexikográfusokból álló bizottság szűkítette le. Így most három szóból, kifejezésből választhatja ki bárki, hogy szerinte melyik írja le legjobban 2022-t.

A három jelölt, amelyek közül választani lehet:

  • a metaverse, 
  • a #IStandWith 
  • és a goblin mode.

A "metaverse", azaz magyarul metaverzum szó használata még 1992-ből, Neal Stephenson egy regényéből ered, emlékeztet a Könyves Magazin. Az oxfordi szótárkészítők szerint 2022-ben a virtuális valóság és használata óriási ugráson ment keresztül (gondoljunk csak a hibrid és online munkavégzésre vagy éppen az NFT-kre), magát a szót pedig 2022 októberében négyszer annyiszor használták, mint az előző év azonos időszakában.

A "#IStandWith" kifejezés a szolidaritás közkeletű kifejezése lett a közösségi platformokon. Az ukrajnai háborútól kezdve a Depp kontra Heard perig szinte bármilyen üggyel kapcsolatban előkerült már.

A "goblin mode" pedig egy szleng kifejezés, amely a karanténidőszakok idején terjedt el, és gyakorlatilag egy magatartást jelent: arra mondjék, hogy "goblin módban" van, aki elutasítja a társadalom elvárásait, azt csinálja, amihez épp kedve van. Ha akar, lustálkodik, ha akar, nem törődik a külsejével, és mindezért bocsánatot sem kér.

A december 2-ig tartó voksoláson bárki részt vehet az egész világról, mindössze a szavazás honlapjára kell kattintania.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.