Ifjúságiból a szórakoztató kategóriába kerültek át a magyar író könyvei a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Sorköz

Így kaphatóak maradnak Papp Dóra könyvei, de 18 éven aluliak számára nem terjeszthetők.

A kormány által gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvény miatt vették le Papp Dóra kortárs író regényeit a Libri polcairól, vélhetően azért, mert Orsi és Kriszti története a homoszexualitás "népszerűsítésének" is tűnhet – írta az író a Facebook oldalán. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy így a jogszabály szerint 18 éven aluliak számára nem terjeszthetők a könyvei.

"A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem - Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) – a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető." Papp Dóra könyvei 8 éve kaphatók ifjúsági irodalom kategóriában, "hogy a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét". Ez a korszak most közlése szerint lezárul.

Papp Dóra szerint a kiadójánál, a Cicerónál az ő művein kívül egyedül Victoria Aveyard amerikai fantasy-író regényeit is érinti a döntés, ami azért is furcsa, mert a cég számos olyan könyvet kiadott, amelyek témái érintik az LMBTQ-embereket.

Egyelőre azt találták ki megoldásként, hogy a könyv átkerül a Libriben a szórakoztató irodalom kategóriában, tehát megvásárolható marad, csak máshol kell keresni.

"Viki, Martin, Jeremy, Killian – ők a karaktereim, a gyermekeim, és szeretem őket minden botlásukkal együtt. Ők nem férnek bele az állítólagos gyermekvédelmi törvénybe. Meg a nagy lófaszt, azt. Ez itt, kérem, háború, amit a magyar kiadók és szerzők ellen indítottak, így, az Ünnepi Könyvhét előtt bő egy héttel"

– zárta sorait bejegyzésében Papp Dóra.

Magyar Hang vette észre, hogy az írónő posztja alá kommentelt Epres-Madarász Éva szinkronszínész-író is, aki azt írta, a meleg párokat is bemutató Hullámvasút című regénye a Könyvhétre meg sem jelenhetett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.