Ifjúságiból a szórakoztató kategóriába kerültek át a magyar író könyvei a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Sorköz

Így kaphatóak maradnak Papp Dóra könyvei, de 18 éven aluliak számára nem terjeszthetők.

A kormány által gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvény miatt vették le Papp Dóra kortárs író regényeit a Libri polcairól, vélhetően azért, mert Orsi és Kriszti története a homoszexualitás "népszerűsítésének" is tűnhet – írta az író a Facebook oldalán. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy így a jogszabály szerint 18 éven aluliak számára nem terjeszthetők a könyvei.

"A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem - Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) – a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető." Papp Dóra könyvei 8 éve kaphatók ifjúsági irodalom kategóriában, "hogy a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét". Ez a korszak most közlése szerint lezárul.

Papp Dóra szerint a kiadójánál, a Cicerónál az ő művein kívül egyedül Victoria Aveyard amerikai fantasy-író regényeit is érinti a döntés, ami azért is furcsa, mert a cég számos olyan könyvet kiadott, amelyek témái érintik az LMBTQ-embereket.

Egyelőre azt találták ki megoldásként, hogy a könyv átkerül a Libriben a szórakoztató irodalom kategóriában, tehát megvásárolható marad, csak máshol kell keresni.

"Viki, Martin, Jeremy, Killian – ők a karaktereim, a gyermekeim, és szeretem őket minden botlásukkal együtt. Ők nem férnek bele az állítólagos gyermekvédelmi törvénybe. Meg a nagy lófaszt, azt. Ez itt, kérem, háború, amit a magyar kiadók és szerzők ellen indítottak, így, az Ünnepi Könyvhét előtt bő egy héttel"

– zárta sorait bejegyzésében Papp Dóra.

Magyar Hang vette észre, hogy az írónő posztja alá kommentelt Epres-Madarász Éva szinkronszínész-író is, aki azt írta, a meleg párokat is bemutató Hullámvasút című regénye a Könyvhétre meg sem jelenhetett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!