Kemény Lili kapta idén a Margó-díjat

  • narancs.hu
  • 2024. október 10.

Sorköz

A tavasszal megjelent Nem című regényéért.

Nem című regényével Kemény Lili nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adtak át.

A Margó-díjat a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon immár tizedik alkalommal adták át. A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre. Az elmúlt években Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, tavaly pedig Visky András kapta meg az elismerést.

Az idei győztest az Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetségének volt elnöke) Czinki Ferenc (Szépírók Társasága elnöke), Ott Anna (Hadik Kávéház, Margó Irodalmi Fesztivál) és Valuska László (Margó Irodalmi Fesztivál, Könyves Magazin) alkotta szakmai zsűri választotta ki. Kemény Lili Nem című első kötetében az azonos nevű elbeszélő életét kísérhetjük figyelemmel a gyermekkortól, az SZFE filmerendező szakán eltöltött éveken át, egészen a 2020-as egyetemfoglalásig.

A nyertes a díjjal egymillió forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és médiatámogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15 millió forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon egy éves tárcasorozat formájában.

Idén második alkalommal adták át az Erste támogatásának köszönhetően a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat. A különdíjat Kovács Dominik és Kovács Viktor nyerték, Lesz majd minden című közösen írt regényükkel. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár egészen október 13. vasárnap estig magyar és külföldi könyvbemutatókkal, dedikálási lehetőséggel, és különleges zenei-irodalmi produkciókkal várja az érdeklődőket a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk