Könyvfesztivál TOP10 – a Sorköz programajánlója az április végi könyves seregszemlére

  • KD
  • 2019. április 4.

Sorköz

A norvég fenoménből soha sem elég. A norvég fenoménből soha sem elég. Szubjektív ajánló.

Mint minden tavasszal, idén is megrendezik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az idei lesz sorban a 26., helyszíne pedig ezúttal is a Millenáris lesz április 25. és 28. között.

A Könyvfesztivál furcsa keveréke az irodalmi fesztiválnak és a könyvvásárnak: vannak standok, ahol ráadásul nem csak megnézni lehet a könyveket, de rögtön meg is vehetjük őket (innen nézve a klasszikus könyvvásári szisztémától is eltér a budapesti fesztivál), de vannak szakmai programok, dedikálások, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések is. Kicsit vegyesfelvágott ez a dolog, valódi hungarikum, ami persze lehetne sok szempontból jobb, de egyelőre örüljünk annak, hogy legalább létezik.

A könyvhéthez való közelséggel még mindig nem nagyon tud mit kezdeni a rendezvény, a nemzetköziség sem minden évben működik magától értetődően, sok hazai kiadó pedig a költészet napja miatt a lírát időzíti áprilisra, hogy a „komolyabb” műfajok a könyvhéten debütálhassanak.

Mindent összevetve,

akkor jó a Könyvfesztivál, ha jó a díszvendég

és a díszvendéget adó ország is elég érdekes. Idén erre biztosan nem lehet majd panasz, az egyik legnagyobb kortárs írósztárt sikerült Budára hozni, Karl Ove Knausgård, a "norvég Proust" lesz a fővendég, hazája pedig – az utóbbi évek legdinamikusabb európai irodalmi exportőrévé előlépett Norvégia – sok izgalmas programmal és írótárssal támogatja meg KOK vendégszereplését.

A Könyvfesztivál programkavalkádjából szigorúan szubjektív alapon kiválasztottuk a tíz legérdekesebbet, hogy a kedves olvasóknak ne kelljen az egész programfüzetet átnyálazniuk.

false

10. Elena Ferrante – Mindig érdekelt, hogy Ferrante mitől akkora név a kortárs irodalomban? Szeretnél jobban eligazodni a nápolyi írónő univerzumában? Itt a tökéletes alkalom: ugyan a híresen rejtőzködő szerző nem lesz jelen, de legjobb hazai szakértői alaposan kivesézik majd, mitől lett nemzetközi brand a Ferrante-próza.

A briliáns barátnők Beszélgetés Elena Ferrante Nápolyi Regények című sorozatáról Résztvevők: Bán Zsófia író, Matolcsi Balázs fordító és Tönkő Vera szerkesztő Felolvas: Szávai Viktória Moderátor: Oláh Andrea (Park Könyvkiadó)

(Április 28. 15.00–16.00 Márai Sándor terem)

9. Norvég nők – A skandináv állam a társadalmi egyelőség zászlóvivője bel- és külföldön egyaránt. Hiszen emlékszünk még, mikor a Soros-kampány előtt a Norvég Alap volt a főellenség, ugye? A norvég díszvendégség egyik programján keresztül most egy speciális nézőpontból tekinthetünk rá az ottani rendszerre: kortárs írónők mondják el, ők mit látnak és mit nem.

Tabutémák női szemmel – Beszélgetés Marta Breen (Nagyszerű nők) és Vigdis Hjorth (Örökség) norvég írónőkkel, melyet dedikálás követ a B2 standon Résztvevők: a szerzők, valamint Kertész Judit fordító és Gryllus Dorka színművész (Cser Kiadó és Polar Könyvek)

(Április 26. 17.00–18.00 B1 és B2 stand)

8. Maffiózók – Ha a nemzetközi programdömpingben valami igazán magyar ízre vágynánk, nekünk való lesz Dezső András oknyomozó újságíró magyar bűnözéstörténeti monográfiájának a bemutatója. Olajszőkítők, kábítószer-csempészek, diszkókirályok. Halálos prosztóság izgalmas tálalásban.

Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés története a 70-es évektől napjainkig Dezső Andrással, a kötet szerzőjével Rényi Ádám, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa beszélget. Résztvevők: Bárdy Tibor nyugalmazott rendőrezredes és Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője. (21. Század Kiadó)

(Április 28. 13.30–14.30 Szabó Magda terem)

false

7. Európai elsőkönyvesek – A Könyvfesztivál egyik legizgalmasabb kísérőrendezvénye az immár 19. alkalommal összehívott európai elsőkönyves találkozó. Költészet itt nincs, csak próza, de attól még nagyon vagány az egész. Ha kíváncsi vagy, hogy kik lesznek a jövő Knausgårdjai és Elena Ferrantéi, ha érdekel, hogy mi izgatja a vén kontinens ifjú prózistáit, ott a helyed a Millenáris monstre beszélgetésein!

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

Első pódiumbeszélgetés 10.00–11.30 Moderátor: Gács Anna

Résztvevők: Nasia Dionysiou (Ciprus), Caroline O’Donoghue (Írország), Silvia Ferreri (Olaszország), Alice Horačková (Csehország), Nihan Kaya (Törökország), Nataliya Deleva (Bulgária), Anja Mugerli (Szlovénia), Martyna Bunda (Lengyelország), Nava Ebrahimi (Ausztria), Karosh Taha (Németország), Andrei Dósa (Románia) és Mécs Anna (Magyarország)

Második pódiumbeszélgetés 12.00–13:30 Moderátor: Forgách András

Résztvevők: Bert Moerman (Belgium, Flandria), Rinske Hillen (Hollandia), Sarah Manigne (Franciaország), Emmanuel Régniez (Belgium), Anne Cathrine Bomann (Dánia), Klara Hveberg (Norvégia), Anna-Liisa Ahokumpu (Finnország), Tomáš Hučko (Szlovákia), Dino Pešut (Horvátország), Donat Blum (Svájc) és Rui Lage (Portugália) (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

(Április 27. 10.00–13.30 Lázár Ervin terem)

false

6. A régi Varsó alvilága – A fiatal lengyel író, Szczepan Twardoch egy komor thrillert írt a lengyel főváros letűnt világáról. Van benne zsidó bérgyilkos-bokszbajnok, lengyel fajvédő, árván maradt kamasz főszereplő, és rengeteg torzszülött, prostituált, a nappali világból kibukott éjszakai szerencsevadász. Mindez csak pillanatokkal a totális összeomlás, az ország kettős megszállása előtt. Aztán pedig visszanézve, egy másik idősíkból, egy másik kontinensről. És ha ez nem lenne elég, a szerzővel Nemes Z. Márió beszélget majd, Szabó Simon pedig felolvas a könyvből.

Varsó, 1937. Gyönyörű autók, jéghideg vodka, forró vér – beszélgetés A király című regény szerzőjével, Szczepan Twardochhal. Résztvevők: a szerző és Nemes Z. Márió költő, esztéta. Közreműködik: Szabó Simon színművész. (Typotex Kiadó)

(Április 27. 13.00–14.00 Márai Sándor terem)

5. Háy-kánon – A népszerű író gondolt egyet, és egy szubjektív irodalomtörténettel állt elő. „Író vagyok, nem akartam más írókat szobornak látni, nem akartam szobrok közt élni. Ki akartam szabadítani őket ebből a fogságból, mert a vaspáncél csak a középkori lovagoknak áll jól, az íróknak nem.” – mondja, és 712 oldalon ennek megfelelően dolgozza fel a szent magyar irodalmat. Ki az, akit ez ne hozna lázba?

Háy János Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom című újraélesztő könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző és Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. (Európa Könyvkiadó)

(Április 26. 17.00–18.00 Supka Géza terem)

false

4. Párhuzamos univerzumok – Érdekel, hogy a biológus szerint hány neme lehet egy földönkívülinek, mit szól egy közgazdász a Halálcsillag építéséhez, melyik dinasztia kormányzott jobban a Trónok harcában? Most minden hasonló kérdésre meg lehet a válasz: a Könyvfesztiválra érkezik a Párhuzamos univerzumok című tanulmány-gyűjtemény. Tudomány még sosem volt ilyen szórakoztató, és bizonyára a könyvbemutató is az lesz majd.

Utazás a párhuzamos univerzumokba. Résztvevők: Bokor Nándor, Fillipov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József és Zsótér Indi Dániel. Moderátor: Mészáros Antónia. Közreműködik: Balogh Anna bűvész. (Athenaeum Kiadó)

(Április 27. 17.30–19.30 Külső pódium – a Táncszínház teraszán)

3. Új Bodor! – Azért nem minden magyar próza-premierre kell a könyvhétig várni. Az idei év egyik fontos irodalmi eseményének ígérkezik Bodor Ádám új kötetének megjelenése. Sehol, mondja a minimalista cím, de ez ne tévesszen meg senkit, a magyar próza élő klasszikusának hét új elbeszélésében minden benne van, ami miatt a Bodor-prózáért muszáj rajongani. Újabb variációk végnapokra – ígéri a fülszöveg, mi pedig nyilván pont erre vágyunk.

Sehol. Bodor Ádám új könyvének bemutatója Résztvevők: a szerző, Szegő János és Pataki Ferenc. (Magvető Kiadó)

(Április 28. 11.30–12.30 Szabó Magda terem)

2. Knausgård először – Az idei díszvendégért nem szégyen rajongani. A norvég sztáríró nem csak azt bizonyította be Harcom című regényciklusával (amiből a Magvető most hozza ki a negyedik kötetet), hogy a szépirodalom ma is ugyanúgy meg tudja mozgatni a közönséget, mint száz éve, de azt is, hogy egy hétköznapi élet bemutatása akár több ezer oldalon is érdekes lehet, ha azt úgy csinálják, ahogy ő. Na igen, de épp az a titok, hogy mit is csinál pontosan KOK az életével, és mitől őrülnek meg érte az olvasók kontinensről-kontinensre. Most talán ebből is kiderül valami. A Könyvfesztivál nyitóeseménye biztosan nagyot fog szólni.

Pódiumbeszélgetés a Könyvfesztivál díszvendégével. Karl Ove Knausgård beszélgetőtársa Bősze Ádám.

(Április 25. 16.00 B épület, galéria)

false

1. Knausgård másodszor – Mert a norvég fenoménből sohasem elég. Ha valaki a nyitó beszélgetésre nem fér be, újra próbálkozhat szombat délután. És nem is biztos, hogy rosszul jár, aki itt hallgatja meg KOK-t; a mindig kimértebb, protokollárisabb nyitóbeszélgetéshez képest a vendégek lazábbak szoktak lenni ezeken a szombat délutáni szeánszokon – nekünk legalábbis ez a tapasztalatunk. Készítsétek a könyveket, a beszélgetés után a szerző dedikálni fog!

Harcom. Beszélgetés Karl Ove Knausgård norvég író életrajzi sorozatáról. Résztvevők: a szerző és Szegő János. (Magvető Kiadó)

(Április 27. 14.00–15.00 Osztovits Levente terem)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?