Meghalt Ficsku Pál

  • narancs.hu
  • 2024. március 15.

Sorköz

Az író 57 éves volt.

Március 15-ére virradóra meghalt Ficsku Pál író, könyvkiadó, szerkesztő – tette közzé a Litera.hu Száraz Miklós Györgyre, Ficsku Pál barátjára hivatkozva.

Az 57 éves korában elhunyt író eredeti neve Gyulai Csaba, Debrecenben született 1967-ben. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdte és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán fejezte be felsőfokú tanulmányait. Öt önálló kötete: A videodisznók esete és más történetek (1995), Élni három nővel (1997), Matatás a végeken (1999), Szakbarbárok (2001), Gyerekgyár (2006).

Írt filmforgatókönyvet, az Új Holnap főszerkesztőjeként, a Nyugat című tévéműsor szerkesztőjeként, egyetemi óraadóként is emlékeznek rá.

A Litera idézi, amit az Irodalmi Jelen oldalán mondott magáról: 

„Önéletrajzaimat egy Hervay Gizella-sorral szoktam kezdeni: »én térképen tanultam járni«, utalva ezzel arra, hogy 35 éves korom ellenére jelenleg a 21. lakásban élek. Amúgy 1967-ben születtem Debrecenben Gyulai Csaba néven a Homok u. 39 alatt, ami arról híres, hogy húsz méterre van tőle a Makk Tizes nevű kocsma, talán innen ered a kocsmák iránti vonzódásom. 1990-ben a pécsi István borozóban kaptam a Ficsku Pál nevet, amely nyelvészetileg a Pu Fi és a Pu Fi Csku nevekből vezethető le. Évekig büfékocsikban éltem – lásd Hervay. Ritkán írok.” 

A Magyar Narancsnak is írt:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk