Nádas Péter szerint Putyin ígért valamit Orbán Viktornak

  • narancs.hu
  • 2022. október 25.

Sorköz

A nyolcvan éves író egy svájci lapnak nyilatkozva azt mondta, Magyarország egyfajta maffiaállam.

„Az emberek korábban kétszer is ellenőrizték, hogy nem tévednek-e, ma az interneten választják ki a nekik tetsző forrásokat. Az igazság odalett” – mondta a nyolcvan éves író a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában, amelyben új regényét is említi: „A Rémtörténetekben azzal foglalkoztam, hogy a világ, a jószándék ellenére, katasztrófa felé halad (...)” Az író szerint az ukrajnai háború még nem az apokalipszis, de abban biztos, hogy a felvilágosodás nem elég vonzó az embereknek. „Antropológiai szempontból talán nem felel meg a teljes emberi lényegnek. Nem minden tettének. Ez már világos. Miközben én, a szerény író, a felvilágosodás eszméi szerint működöm, mások a felvilágosodás elcsalására törekednek. Nem az érdeklődés, hanem az önérdek uralkodik.”

Nádast meglepi, hogy Angela Merkel vagy Emmanuel Macron milyen naiv volt Putyinnal kapcsolatban. „Sosem gondoltam Putyinra emberi lényként. (...) Putyin egy szervezet. Szervezett bűnözés részese. Ez a cárok óta így van.”

Az író szerint Merkel egyébként gazdasági káoszt hagyott maga után, mivel elfogadta Putyintól az olcsó gázt és túl erős kötődést alakított ki Kínával, ráadásul félreismerte Orbán Viktort. „Azzal, hogy melléállt, ugyanúgy megsebezte a magyar demokratákat. Hogy békét teremtsen Németországban, Merkel a szőnyeg alá söpörte a konfliktusokat.”

 

A svájci újságíró azt is megkérdezte Nádastól, diktátornak tartja-e Orbánt, aki nemmel válaszolt. „Ő a párt. Az előző egypártrendszereket Magyarországon szürke eminenciások fémjelezték. Szürke, alaktalan emberek. A Fideszben, Orbán pártjában nincsenek profil nélküli emberek, csak érdekkel rendelkezők. Ezt nem értik Zürichben, Berlinben vagy New Yorkban. A moszkvaiak értik.” Nádas szerint ez a hatalmi berendezkedés egy maffiára emlékeztet, ami szorosan kötődik az ukrán és az orosz maffiához.

Az író árulkodónak tartja, hogy a háború kirobbanása után egy nappal a magyar honvédség a határnál állomásozott: „Miért állt készenlétben Magyarország? Hogy az ukránokkal harcoljon? A magyar miniszterelnöknek Putyin ígért valamit. Amikor kitört a háború Ukrajnában, Orbán arra számított, hogy megismétlődnek az 1953-as berlini, az 1956-os budapesti vagy az 1968-as prágai események.”

Nádas arról is beszélt, hogy Orbán szimbólumokkal és nemzetieskedéssel oldja meg a problémákat, miközben az országban rohamosan fogyatkozik a polgárság rétege. „Magyarország száz év alatt kiépítette a polgári társadalmat, és ötven év alatt kipusztította.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.