Októberben jelenik meg Karikó Katalin önéletrajza

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 16.

Sorköz

Az Áttörések arról szól, miként lett a vályogházban felnövő lányból Nobel-díjra esélyes tudós.

Előjegyezhetővé vált Karikó Katalin önéletrajzi kötete. A világhírű magyar kutató októberben megjelenő Áttörések – Életem és a tudomány című könyvből megismerhetjük hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába – adta hírül a könyvet kiadó Helikon.

A tudós életrajzát Bill Gates ajánlja: „Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot.”

 

 
Karikó Katalin és Tom Hanks a Harvard díszdoktori avatóján
Fotó: AP/MTI/Steven Senne
 

 

A könyvből első szám egyes személyben elevenedik meg Karikó Katalin története, aki szerény körülmények között, vályogházban nőtt fel, olyan szülők gyermekeként, akik igyekeztek mindent megadni neki, hogy megvalósíthassa álmait.

Sohasem az elvárásoknak próbált megfelelni; konokul végezte kísérleteit, mert hitt abban, hogy kutatásai egyszer majd hozzájárulnak súlyos betegségek gyógyításához.

A bürokrácia hatalmaskodóival szemben hosszú éveken át folytatott küzdelem után végül eljött az ő ideje. Önéletrajza nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van a magánélet minden nehézsége és szépsége is. A férj, Béla, aki mindvégig támogatta, bátorította Katalint, és lányuk, Zsuzsi, aki kétszeres olimpiai bajnok lett evezésben, amerikai színekben. 

Karikó Katalin könyve tudósoknak és fiatal kutatóknak kötelező olvasmány – ajánlja a könyvet a kiadó. De ez a mesébe illő történet alighanem mindenki számára tanulságos, hiszen arról szól, hogyan lett egy magyar lányból számos kiváló egyetem díszdoktora, szinte minden jelentős természettudományos díj kitüntetettje, a világ 100 legbefolyásosabb emberének egyike.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk