Már jó fél év is eltelt azóta, hogy egyik napról a másikra elhagyott – Új Bodor-kötetet mutattak be

  • KD
  • 2019. április 28.

Sorköz

A kispróza élő klasszikusa hét új elbeszéléssel jelentkezett, a Sorközön a kötet bemutatója napján beleolvashat az egyikbe.

Hogy mikor olvashattunk utoljára új novellákat Bodor Ádámtól? Nem is évekkel, de gyakorlatilag évtizedekkel ezelőtt. Nem véletlen tehát, hogy az idei könyvfesztivál egyik legjobban várt eseménye a kortárs magyar kispróza élő klasszikusának a könyvbemutatója volt.

Bodor Ádám új kötetének hét novellája, pontosabban „abszurd balladája” (ahogy a fülszöveg nevezi az írásokat), a jól ismert bodori ízekkel kecsegtet, de ott lapul valami meglepetés is bennük. A kötet címe talányos és egyben végletekig lecsupaszított: Sehol. Ugyanakkor pontos is: hiszen Bodornál mindig a seholban járunk és a sohában, miközben jól tudjuk, ez mifelénk nagyon gyorsan át tud fordulni itt és mostba. A pletykák szerint a szerző eredeti címötlete az volt, hogy Lektűr, ami tényleg váratlanul hatna a Bodor-életmű lektűrszerűnek nemigen mondható eddigi tablója előtt.

false

 

Szerzőnk még 2011-ben, a Verhovina madarai című regénye megjelenése után beszélt a Narancsnak kedvenc műfajáról: „csak úgy zárójelben jegyzem meg – és ez egy kicsit akár ellentmondhat az előbbieknek –, a novellát a regénynél nemesebb és nehezebb műfajnak tartom, kicsit emlékeztet ez a szimfonikus mű és a kamarazene viszonyára. Továbbmenve, hála a magyar nyelvnek, amely szeret előzékenyen idegen eredetű szavakat kvázi szinonimaként szókincsünkbe beemelni – legalábbis az én értelmezésemben –, különbséget teszünk elbeszélés és novella között is, amennyiben az utóbbi artisztikusabb írói szemléletben fogant.”

„Újabb variációk végnapokra” – olvassuk a kiadói ajánlóban, de az apokaliptikus hangulatok mellett a szerző különleges humorára sem árt felkészülni. A kötetet ma délelőtt mutatták be a könyvfesztiválon, egyszóval még ropogósan friss a Sehol. A Sorközön mindjárt el is olvashatnak belőle egy erős részletet.

 

 

null

null

Figyelmébe ajánljuk