Susanne Clarke kapta idén a világ legrangosabb, nőknek szóló irodalmi díját

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Sorköz

Women's Prize for Fictiont a Piranesi című regényével nyerte el.

Susanna Clarke brit írónő nyerte el a rangos Women's Prize for Fictiont Piranesi című, magyarul is olvasható regényéért. Az 1996-ban alapított rangos brit díjjal az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazák. A korábbi nyertesek között van Zadie Smith, Tayari Jones és Maggie O'Farrell.

 A Piranesi Clarke második regénye, egy varázslatos alternatív valóságban játszódik, narrátora egy férfi, aki egy labirintusszerű, szobrokkal teli házban él egyedül, s ez a ház jelenti teljes világát. Magányát csak egy Másik néven emlegetett látogató töri meg. Az univerzum felfedezése közben a férfi és egyúttal az olvasó világról alkotott képe is változik.

 

 A Piranesi 2020-ban jelent meg, amikor a világ nagy részének át kellett élnie az elszigeteltséget a koronavírus-világjárvány miatt. Bernardine Evaristo, a Női Irodalmi Díjról döntő zsűri elnöke szerint Clarke "olyan világot teremtett, amely meghaladja legvadabb elképzeléseinket, és valami mélyrehatót is mond nekünk arról, hogy mit jelent embernek lenni".

Clarke első könyve, A hollókirály 16 évvel ezelőtt, 2004-ben jelent meg és lett világsiker, több mint 4 millió példányban kelt el, és televíziós adaptáció is készült belőle a BBC gyártásában. Az írónő elmondta, hogy már dolgozik a folytatáson, ebben azonban egy betegség hátráltatta.

'It does feel exactly like a dream' Susanna Clarke reacts to being crowned the 2021 winner of the Women's Prize for Fiction with her incredible second novel Piranesi (and shows us her Bessie award 🏆)

Posted by Women's Prize for Fiction on Wednesday, September 8, 2021

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk