Svájci szerzők összefogásával mentettek ki írókat Afganisztánból

Sorköz

A tálib uralom elől kellett menekülniük.

Svájci írók összefogásával sikerült több afganisztáni írót Svájcba menekíteni a tálib uralom alá került közép-keleti országból.

A német svájci írói egyesülettel együttműködésben 25 ismert svájci szerző - köztük Charles Lewinsky, Sabine Haupt és Lukas Bärfuss - patrónusprogramot indított, amelynek keretében már 40 afgán író érkezett Svájcba a családjával együtt. Kilenc további résztvevő vár még a beutazás pozitív elbírálására - erről  Daniel Rothenbühler, a német svájci PEN Központ elnöke beszélt a svájci sajtónak.

Rohtenbühler azt is elmondta, hogy a program már zajli kegy ideje, de  eredetileg nem akarták nyilvánosságra hozni, mert nem akartak ezzel esetleges politikai nehézségeket okozni .

A patrónusprogramban részt vevő svájci írók konkrét gyakorlati segítséget is nyújtottak afgán kollégáiknak: emailben egyeztettek velük a pénzügyi támogatásokról, megszervezték a fogadásukat a repülőtéren. A Woz hetilap értesülése szerint magánszemélyek és alapítványok is támogatták a projektet mintegy 50 ezer svájci frankkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.