Ingyenesen elérhető a "Demokrácia Könyvtára"

  • narancs.hu
  • 2022. október 27.

Sorköz

Félmillió dokumentumot - kormányzati jelentéseket, kutatásokat - tett szabadon hozzáférhetővé az Internet Archive.

Új online könyvtárat hozott létre az Internet Archive, méghozzá azért, hogy támogassa a demokráciát és segítse az állampolgárokat az információk elérésében- írja a Könyves Magazin

A Democracy's Libraryben összegyűjtött több mint 500 000 dokumentum mind a demokrácia működésében fontos szerepet jelentő olvasmány: jelentések, kimutatások, kutatások, publikációk, amelyeket világszerte készíttettek a regnáló kormányok, ám mégis kevéssé elérhetőek az állampolgárok számára. Az Internet Archiva azt reméli, hogy ezeknek a dokumentumoknak az összegyűjtésével és prezentálásával segítséget nyújtanak abban, hogy bárki beleláthasson és megismerhesse a saját országának, kormányának működését, dokumentumait, kutatásait, és lehetőségük legyen felelősségre vonni, kontrolállni a döntéshozóikat.  

Az oldal jelenleg több mint 50 kormányzati szervezet 700 gyűjteményét foglalja egybe 2006-ig visszamenőleg. A projekt nem zárt, hanem épp, hogy csak indul: a tervek szerint ugyanis a világ minden tájáról további információkkal bővítik isőről időre az online könyvtárat, és a továbbiakban is igyekeznek minél hazsnosabb eszközöket fejleszteni, hogy hatékonyan és könnyen el lehessen igazodni a dokumentumok között.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk