Szerelmes levelet talált egy antikvár könyvben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 10.

Sorköz

Évekig kutatott a címzett és a feladó után a magyar katona. Megtalálta a családot.

Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a második világháború alatt írt szerelmes levelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona – közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vasárnap a Facebook-oldalán.

A parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy antikváriumban egy könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írott és Kassán feladott levelére. Megvette a könyvet, benne a levéllel, nyomozásba kezdett, hogy felderítse a levélíró történetét.

Arra jutott, hogy Bodnár Gyula őrvezető Kassán szolgált a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály első ütegében. A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő „Marikájának”. A levélben a szerelmes szavak mellett az is olvasható, hogy a fiú reméli, a háború után össze tudnak házasodni. 

A levelet Aszalóra címezték. A miskolci toborzóiroda katonája a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút, azonban a férfi hadifogságba került. Végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni. A világháborút, majd a hadifogságot is túlélő Bodnár Gyula 1984-ben hunyt el, nem sokkal később felesége is meghalt. A házasságból két gyermekük született, a fiatalabb, Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon.

Azt nem sikerült megtudni, hogy a levél eljutott-e annak idején a címzetthez, az sem derült ki, milyen körülmények között került az antikváriumi könyvbe.

Bukta László most a levelet – nyolcvan évvel a megírása után –, szeptember 6-án átadta az egykori szerelmespár leszármazottjának. Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli üzeneteiből.

Címlapképünk forrása a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk