Szombaton kiosztották a 2021-es Szépíró-díjakat

  • narancs.hu
  • 2021. november 1.

Sorköz

A Szépírók Társaságától idén Kemény István, Bánki Éva, Fenyvesi Orsolya és Karádi Éva kapta meg az elismerést.

A XVII. Szépíró Fesztiválon, 2021. október 30-án adták át az idei Szépíró-díjakat. Szépirodalom kategóriában Kemény István, értekező próza kategóriában Bánki Éva nyerte el a díjat, a Junior Szépíró-díjat Fenyvesi Orsolya, a Kéri Piroska-díjat pedig Karádi Éva kapta – számolt be róla a Litera.

A 2001-ben alapított Szépíró-díjat, melyet eredetileg vers, próza és kritika/esszé kategóriában ítéltek oda, néhány év szünet után 2018-tól vers/próza (szépirodalom), illetve kritika/esszé/értekező próza kategóriában adják át a szakmai zsűri által érdemes talált alkotóknak. 2019 óta létezik a Szépírók Társasága Junior-díja, mely olyan, 35 év alatti, bármely műfajban tevékenykedő irodalmi szerző munkáját hivatott elismerni, aki egyrészt érdemi figyelmet keltett irodalmunkban, másrészt tevékenysége adott esetben másokat is alkotásra inspirál, 2020-tól pedig a két éve elhunyt Szépíró-alelnök, Kéri Piroska emlékére jeles irodalomszervezők számára alapított Kéri Piroska-díjat is átadják. A 2021-es díjátadó felvétele online is megtekinthető.

 
Fotó: Oláh Gergely (facebook.com/SzepirokTarsasaga) 

A Szépíró díj kuratóriumát – a 2018-as újraindulás óta – három évre kérik fel. 2018–2021-ig Babiczky Tibor, Garaczi László és Tóth Krisztina voltak a zsűriben. 2021-ben új zsűri – Deres Kornélia, Németh Gábor és Péntek Orsolya – kezdte meg munkáját. Az idei díjazottak már az ő döntésük alapján kapják meg az elismerést.

A díjak létrejöttét és átadását magánadományozók finanszírozzák. A Kéri Piroska-díj létrejöttében és fenntartásában elévülhetetlen érdemei vannak az egykori alelnök családjának.

A díj 2018-as újraindulása óta 2018-ban Csaplár Vilmos, Krusovszky Dénes, Molnár Krisztina Rita, Schein Gábor, Szilasi László, Tolnai Ottó; 2019-ben Ungváry Rudolf, Szilágyi Zsófia, Ferencz Mónika; 2020-ban pedig Cserna-Szabó András, Hetényi Zsuzsa és Szendi Nóra részesült az elismerésben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk