Tompa Andrea és Szabó T. Anna könyvei is a Warwick-díj jelöltjei között vannak

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Sorköz

A díjat minden évben a legjobb, angol nyelvű fordításban megjelent és női szerző által jegyzett kötet kaphatja meg.

Tompa Andrea és Szabó T. Anna könyvei is versenyben vannak a Warwick-díjért, írja a Könyves Magazin.

A Warwick-díjat minden évben a legjobb, angol nyelvű fordításban megjelent és női szerző által jegyzett kötet kaphatja meg (hivatalos neve: The Warwick Prize for Women in Translation).

Az ezer font díjazású elismerést 2017-ben hozta létre a warwicki egyetem, amivel az volt a céljuk, hogy ellensúlyozzák a műfordítások terén is megmutatkozó egyenlőtlenségeket, és nagyobb teret és figyelmet adjanak a külföldi női szerzőknek Nagy-Britanniában és Írországban. Műfajilag nincs megkötés: nevezhető szépirodalom, tényirodalom, gyerekirodalom, verseskötet is.

Ahogy a lap megjegyzi, a díj oldalán már megjelent az idei díjra jelölt könyvek listája, amiből a zsúri majd kiválasztja először a hosszú, majd a rövidlistára kerülő műveket. Idén összesen 138 könyvet jelöltek, ezek eredetileg 33 különböző nyelven jelentek meg. A listán két magyar szerző is szerepel:

  • Tompa Andrea A hóhér házával (fordító: Bernhard Adams)
  • és Szabó T. Anna Trust című válogatáskötete (utóbbit Clare Pollard fordította a költővel közösen).

A Warwicj-díj jelöltjei között nem először szerepel magyar szerző műve: korábban már Szabó Magda és Tóth Krisztina könyvei is az esélyesek között voltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk