Divatos biciklisták - "Pazar megjelenés"

  • Linder Bálint
  • 2009. április 16.

Sport

A kerékpározással együtt egyre népszerűbb a hozzá tartozó viselet is. A hazai kisipar termékei divatbemutatókon forognak, a Japánba irányuló táskaexportot a válság sem küldte padlóra. Hogyan legyünk sikkesek a vasárnapi Critical Massen?
A kerékpározással együtt egyre népszerűbb a hozzá tartozó viselet is. A hazai kisipar termékei divatbemutatókon forognak, a Japánba irányuló táskaexportot a válság sem küldte padlóra. Hogyan legyünk sikkesek a vasárnapi Critical Massen?

Esténként az Erzsébet téri Gödörnél rengeteg a biciklis. A sok zsákszerű táska, simléderes sapka, oldalzsebes rövidnadrág miatt úgy tűnhet, mintha futártalálkozó készülne, pedig csak trendkövető civilek zsúfolódtak össze. "Egyre többen akarnak biciklisnek öltözni, amolyan futárosan - kommentálja a látottakat Tűhegyi Tamás, a megrendelésre egyedi futárzsákokat gyártó Bagaboo tulajdonosa. A kerékpáros-reneszánszból a cég is profitál, az egyszemélyesnek indult vállalkozás már exportra termel. - A Critical Mass hozott egy hullámot, aminek én a tetején utazom."

A zsák: befutó

Tamásnak pár éve, futárként határozott elképzelése volt, hogy milyen táskát szeretne. Mivel az egyedi igényekre szakosodott kisiparosnál (Lupus) túl hosszú volt a várólista, tervezgetni kezdett. Anyagokat nézegetett, hetekig járta a várost egy-egy megfelelő "alkatrész" után. Varrónő édesanyjával napokat töltött a gép mellett, de a zsák olyan lett, amilyennek megálmodta. A következőt egy kollégájának szánta, és ő maga próbálta összefércelni. "Mamám nem ért rá, ezért életemben először én ültem le a varrógép elé. Az eredmény sírnivaló lett, el is tettem emlékbe." Később sikerült a szakmájában, mérnök-informatikusként elhelyezkednie, de a hobbiját nem adta fel, és összerakott hozzá egy weboldalt is. "Ha egy nap heten megnézték, a fellegekben jártam." A strapabíró zsákokból eleinte heti egy-kettő fogyott, az üzlet akkor lendült be igazán, amikor négy éve kirúgták a munkahelyéről. Magasabb fokozatra kapcsolt, de marketingre nem költött. A forgalmat a szóbeszéd élteti, és jórészt online bonyolódik, tavaly így is háromszorosára nőtt. "Én sem szeretem a tolakodó reklámot, de ez a közeg nem is lett volna rá vevő, ha nagy mellű szőkék osztogatják a szórólapot."

A vállalkozás ma hét embert tart el, sőt az eladott évi hét-nyolcszáz táska kétharmadát japánok és britek hordják. Tamásék az elejétől fogva küldtek kisebb-nagyobb ajándékokat a külföldi futárversenyekre, így fedezte fel őket egy tokiói kereskedő. A szigetországban élnek-halnak az európai, kis szériás termékekért, a márka presztízsét pedig sajátos módon csak növeli, hogy egy nevenincs országból származik. Ma tíz japán bringásboltban lehet Bagaboot vásárolni, és jut belőle a brit szubkultúrának is. A lehetőségek reménykeltőek: a hazai és az európai piac távolról sem túltelített, a trendeket diktáló réteg külföldön is az egykori kollégákban bízik. "Igyekszem egyre több időt szentelni a viszonteladóknak és disztribútoroknak, így menekülünk előre a válságból."

Kerekezve a kifutón

A jövő héten tartja harmadik divatbemutatóját a Bycicle Art and Design (BAD). A tavaly létrejött hattagú tervezői csoportosulás azokat gyűjti egybe, akik "öltözékekkel, kiegészítőkkel, táskákkal szolgálják a biciklisták kényelmét és pazar megjelenését". A közös fellépés célja az is, hogy egymást erősítve próbáljanak nagyobb ismertséget szerezni. A Musu alsó- és felsőruházatot kínál lányoknak, szórakoztatóan infantilis mintákkal (kedvencünk a csákányos Mary Poppins). A Cangira főleg biciklire szerelhető oldaltáskában utazik, ami műbőrből, impregnált vászonból, de újrahasznosított reklámmolinóból is készülhet (kedvenc darabunk akváriumra hasonlít). Serin bringássapkákban erős (nekünk legjobban a Hihetetlen család tetszett), míg Rota pólót, pulcsit, mellényt, nadrágot és fejfedőt is forgalmaz (a legjobb mintán angyalok bringássisakkal koronáznak). A Felvarrom csapat pólóhoz, táskához kínál kiegészítőt (a legmenőbb kétségkívül az új "BKV edition" minta), a már ismertetett Bagaboonál pedig, ha megfizetjük, talán még a Feszty-körképet is ráhímezik a táskára. "Meg akarjuk mutatni, hogy nem csak tapadós naciban vagy farmerben lehet tekerni, a praktikus és divatos nem zárja ki egymást" - mondja Kerro Zsuzsi, vagyis Serin, akinek a sapkáit viszik külföldre is, de még így sem a hobbijából él. A BAD tavalyi első divatbemutatója a Moszkvics nevű szórakozóhelyen inkább bemelegítés volt, a következő a Szódában már jóval profibbra sikerült, a közönség egy része be sem fért. A dizájnerek ott vannak a WAMP-on és a Szimpla-kerti vásárokon, most pedig eddigi legnagyobb dobásukra készülnek. "Bicaj puceráj" címmel április 22-én a Merlinben a holland kulturális hetek keretében újra nagy divatbemutató lesz, ahol a modellek a kifutón természetesen két keréken közlekednek.

Egy szoknya, egy nadrág

De mit tehetünk annak érdekében, hogy a vasárnapi Critical Massen (lásd keretes írásunkat) fessek legyünk? Úgy tűnik, már a fiúk számára sem mentség, hogy nincs választék. A bringás ábrával feldobott rövid ujjú póló szinte kötelező, kelendő motívum a lánctányér és az örökhajtós bicikli. Lehet kapni pólót, pulcsit hátsó zsebekkel, ezekben egy kisebb szerszámosláda is elfér. Divatos az oldalzsebes, kicsit bővebb rövid- vagy hosszúnadrág - valamiért a katonai minta még tartja magát. A cipővel nem kell bajlódni, de simléderes sapka nélkül akár el se induljunk. Az a jó, amelyik befér a bukósisak alá, idén a hímzett mintás lehet a divat. Kesztyűben nem tudunk domborítani, de a megfelelő napszemüveg és a mutatós recycling ékszer kiemelhet a tömegből. A gumiköpeny külsejéből öv készül, a kerékbelsőből fülbevaló, nyaklánc, a lámpánál megcsörgethetjük a bicikliláncból készült kulcstartót. Menő a bőr csuklószorító is, de csak ha láncszemek díszítik. A lányok közül már sokan kerékpároznak szoknyában, blúzban, a színválasztás évről évre merészebb. A kalapok közül kevés marad meg a helyén, egyesek ezért a ruhához illő simléderes sapkát választanak. A magas sarkú cipő sikkes, és lehet benne tekerni, szemben a papucscsal, ami balesetveszélyes. Még mindig divatos a balerinacipő és a szandál, nadrágból a buggyos, törökös. A szoknya közepére felvarrt patent segítségével az alkalmi ruha egy mozdulattal közlekedésre alkalmas lesz, amelyet nem fúj a szél a biciklis arcába. A hosszú ruhát fel lehet csomózni, a stólát is meg lehet szelídíteni. A hűvös esték ellen alulról macskanadrággal szokás védekezni, felülre egyesek bolerót (nagyon rövid, bő ujjú kabátot) kanyarítanak magukra. Tavasztól őszig a nők derék fölött szinte bármit hordhatnak, de érdemes észben tartani, hogy a kerékpáron előredőlve a dekoltázs jobban érvényesül. A visszafogottságért sokan merész hátkivágással jutalmazzák magukat.

Tizenöt városban, babakocsival is

Vasárnap, a Föld napján tizenöt városban lesz biciklisfelvonulás. A cél továbbra is a városi kerékpározás népszerűsítése, a társadalmi előnyök megismertetése. A rendezvényt önkéntesek bonyolítják, és biciklivel közlekedő zenészek, műsorvezetők, színészek népszerűsítik; a mozgalmat támogatja a köztársasági elnök, a jegybank alelnöke, budapesti uniós diplomaták és nagykövetek is. Idén a tömeg Budapesten a járdán haladó kisgyermekes családokkal bővül, a szervezők szerint ők joggal érzik úgy, hogy másodrendűek a közlekedésben. A menet a fővárosban 15 órakor indul a Tabánból. Gyülekezés 14 órától, de ugyanott délelőtt piknik is lesz. A starthoz több kerületből csillagtúrák indulnak. Útvonal: Tabán-Erzsébet híd-Astoria-Kálvin tér-Ferenciek tere-Erzsébet híd-Attila út-Alagút-Lánchíd-Kossuth tér-Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út- Andrássy út-Városliget. Útközben a Néprajzi Múzeumnál díszletes fotózás lesz és dj-k feledtetik a fáradtságot. A táv 12 km, várható időtartam két és fél óra, az esemény 17.30-kor a szokásos, több tízezres bicikliemeléssel zárul a Ligetben. A gyalogosok 15.30-tól gyülekeznek a Kodály köröndön, onnan sétálnak a Városligetbe. Este afterpartik minden elképzelhető helyszínen. További részletek: criticalmass.hu/gyik.

Figyelmébe ajánljuk