Tartalom

Narancs XXI. évf. 16. szám (2009-04-16)

Egotrip

Hozzáadott érték

Egotrip

Multik

A magyarok nem szeretik a multikat. Az átlagos magyar a külföldiekkel szemben amúgy is - mondjuk így - tartózkodó, a tőkét meg egyenesen utálja. Miért is lobogna e kettő közös részéért?

Pálya a magasban

Egotrip

Dzsentlmenek 2.

Klas Östergren regénye, a Dzsentlmenek cselekménye tulajdonképpen két nagy bokszmeccs közé van kifeszítve, mind a kettő visszavágó, mindkettőt az első mérkőzés vesztese nyerte: az elsőt Floyd Patterson 1961-ben Ingemar Johansson ellen, a másikat Muhammad Ali Leon Spinksszel szemben, 1978-ban. A cselekmény valamikor az utóbbi idején kezdődik, onnan pörög visszafelé a fura nevű svéd hősök ide-oda kuszálódó sorsa, akik közül az egyik bokszoló és zongorista, a másik meg költő. Minden benne van a történetben, amit érdemes tudni a korszak svédjeiről, a hatvanas évek diákmozgalmaitól a nagyvállalatok sötét üzelmeiig, csak fájó módon éppen az hiányzik, amit én tudtam 1978-ban Svédországról.

Komiszkenyér

Egotrip

Tévelygéseink V.

A vasra vert gályarabnak irigylésre méltóan könnyű az élete. Persze nem fizikai, hanem morális értelemben. Mert ebben az értelemben semmi olyan teher nem nehezedik rá, amelytől viszont cselekvés- és akaratszabadsággal rendelkező embertársai egy pillanatig sem szabadulhatnak. Neki például sohasem kell gyötrődnie amiatt, hogy gyakran jobb belátása ellenére cselekszik, hogy nem teszi meg, amit meg kellene tennie. Hogyan is vádolhatná magát akaratgyengeséggel, ha egyszer minden mozdulatát mások akarata szabályozza?

Publicisztika

Publicisztika

Nem gyúr a nyúl - A miniszterelnök-jelölés és a játékelmélet

A miniszterelnök-jelölés folyamatára könnyű azt mondani, hogy a racionalitás teljes csődjével van dolgunk. Azonban az államnők és -férfiak által generált abszurditás légkörét kihasználva hadd ragadjam meg az alkalmat e processzus elemzésére, mégpedig a játékelmélet segítségével. Ennek a megközelítésnek persze vannak korlátai, hogy mást ne mondjak, azt feltételezi, hogy a résztvevők képesek átlátni a probléma szerkezetét.

Publicisztika

Hülye nép!

Népszavazási szabályozásunk semmire se jó, hacsaknem arra, hogy időnként megmutassa, a parlamenti politikai elit mit gondol a t. választópolgárról. Így van ez most is, amikor Seres Mária az országgyűlési képviselők költségtérítésének számlához kötöttségét szeretné megszavaztatni - ha már a parlamenti képviselők képtelenek arra, hogy e lakosságirritáló gyakorlaton a törvényhozás szokott keretei között, jogállami módon változtassanak. Az aláírások - több mint 600 ezer - összegyűltek, a parlamentnek nincs más lehetősége, csak elrendelni a népszavazást.

Publicisztika

Betegállomány - Mi marad az unióból a válság után?

Brüsszel legbejáratottabb közhelye, hogy az Európai Uniónak jót tesz egy kis válság: először összeesik, mert a soktagú, sokérdekű közösségnek nincsen erős központi irányítása, aztán, tanulva a krízisből, új intézményeket növeszt, hogy a legközelebbire már okosabban reagáljon. Így vezettek a hetvenes évek gazdasági válságai az egységes piachoz; a balkáni háborúk a közös kül- és biztonságpolitikához; a bővítés az alkotmányos szerződéshez. Maga az unió a világháború káoszából született. Minden válság új alkalom a fejlődésre.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A vészkapus

Négy hét kacskaringózás után új miniszterelnöke van az országnak, az Országgyűlés 204 igen szavazattal kormányfővé választotta Bajnai Gordont. Bajnai kedden kora délután megtartotta őszödi beszédét, ami teljesen normálisan, úgyszólván tényszerűen hangzott. Úgy, mintha egy felnőtt ember beszélne, abból a feltételezésből kiindulva, hogy felnőtt, értelmes emberek hallgatják.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

A Wallis és Bajnai - Jó firmák

Bár a Wallis cégcsoport vezetői és a politika között volt átjárás, maga a cég viszonylag keveset üzletelt az állammal. A megítélés megváltozott, amint a korábbi vezérigazgató, Bajnai Gordon kormányzati szerepet vállalt, miniszterelnök-jelöltté válásakor pedig újra előkerültek a régi ügyek. Mészáros Bálint

Belpol

Kormánylista - A lélekvesztő utasai

A kezdeti lelkesedés elmúltával a szocialistákban ismét feltámadtak a kételyek a formálódó Bajnai-kormány még csak tervezett intézkedéseivel szemben. Néhány képviselő "záradékkal" írta alá a kormányfőjelölt nyilatkozatát, több "sikerminiszter" feltételeket szabott a maradásáért, valamint a kormány és a párt közötti együttműködés is nehezen alakul.

Belpol

Adóoptimalizáció és offshore - Partot értek

Ciprusi cég ad tanácsokat a BKV-nak, Seychelle-szigeteki vállalkozás áll a fővárosi ingatlanpanamák mögött, ingatlanvállalkozók, éttermek, temetkezési cég tulajdonosai települnek ki papíron a karib-tengeri szigetekre. Ám az offshore nem jelent feltétlenül adóelkerülést vagy pénzmosást, a nemzetközi adótervezésnek évtizedes hagyományai vannak, ráadásul bizonyos esetekben hazánk is adóparadicsomként funkcionál.

Belpol

"A magyar politikus legyintett"

Bod Péter Ákos közgazdász a Bajnai-csomagról és a válságkezelésről

A politika alábecsüli a társadalom túlélő képességét, mégis tart a jövőtől a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az Antall-kormány minisztere, egykori jegybankelnök. Szerinte az igazi kérdés az, hogy az ország milyen állapotban lesz, amikor a világgazdaság újból növekedési pályára áll.

Belpol

Átkosra átkos - Selma Belaala politikatudós Algériáról

Április 9-én Abdelaziz Buteflikát bő 90 százalékkal harmadszor is köztársasági elnökké választották Algériában (hivatalosan majd 75 százalékos részvétel mellett). A 74 éves államfő előre bejelentett győzelmének hátteréről kérdeztük a párizsi Politikatudományi Intézet kutatóját, akinek szakterülete az algériai nacionalizmus és az iszlamista radikalizmus.

Külpol

Külpol

Moldova és Románia - Az "anyácska" vagy az "anyaország"?

Az április 5-i parlamenti választásokon a Moldovai Köztársaságban meggyőző és nem várt sikert arattak a kommunisták: a belőtt 30-35 helyett majd' 50 százalékot szereztek. Az ellenzék választási csalással gyanúsította meg a győzteseket, a szavazatok újraszámolását és új választások kiírását követeli. Parászka Boróka

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Ó, Isztambul

Vannak rabul ejtő városok. Már amikor leszáll a repülőgép, hatalmába kerít valami bizsergésféle a gyomor tájékán, mint egy új szerelemnél.

Trafik

tévésmaci - A sül bekanyarodott a sarkon

Gyufának kell, gyufát csináltatunk belőle, az egészből - nézett fel a kocsmaasztal foltokkal csúfított fehér abroszáról Kese, mintha csak most ébredne a gondolataiból. Elébb nyomatékosan Sztupára pillantott, majd mintegy futólag vagy szimpla udvariasságból Trochéra.

Trafik

kertész lesek - MAROS / NAGYMAROS

Múlt heti vasútállomásunkban annyi szépet írtunk a nagymarosi partról, hogy fokozni lehetetlen. Inkább a Dunába esnénk, mint túlzásokba, Új Skorpiót dúdolva hanyagoljuk a lírát - "Nap süt a fejemre / egy sörrel kezembe' várok rááád!" -, hogy aztán eszünkbe jusson a híres hajókirándulás 1986-ból, amikor a Queen énekese, Freddie Krueger kilóra vette volna meg a visegrádi várat.

Trafik

mi a kotta? - Modernsky és az elefántok

"Ki dibeg-dobog itt? Ó, hiszen ez a kis Modernsky! Bubifrizurát vágatott magának; No lám milyen jól áll neki! Milyen valódi ál-haj! Mint egy paróka! Olyan éppen (ahogy a kis Modernsky képzeli), éppen, Akár a Bach-papa!" Arnold Schönberg Három szatírájából való a fenti gunyoros versezet (Fodor András fordítása), mely azonban egyetlen e heti koncert programján sem szerepel majd. Nem úgy, mint Az új klasszicizmus című dal parodizáltja, a stílusváltásaival sokakat vérig bosszantó Igor Stravinsky, akinek teljes koncertet szentel Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, április 17., fél nyolc).

Trafik

rés a présen - Tánc a platón - Horváth Csaba rendező-koreográfus

rés a présen: A zord északról a napfényes délre utaztatja a Kalevala után a közönséget az Isteni vidékek című új darabod. Számíthatunk rá, hogy valóban vidámabb lesz az előadás? Miért a görög téma? Horváth Csaba: A vidámság nézőpont kérdése, remélem, hogy megmosolyogtatja a nézőket az, ami engem is megmosolyogtat.

Trafik

kulthírek

POSZTUMUSZ VONNEGUT Look at the Birdie címmel novemberben lát napvilágot a 2007-ben elhunyt Kurt Vonnegut tizennégy, eddig publikálatlan novelláját tartalmazó kötet: a tavalyi Armageddon in Retrospect után ez már a második hasonló összeállítás. A Delacorte kiadó egy 15 kötetes Vonnegut-sorozatot tervez, benne az ismert műveken kívül még egy válogatást meg nem jelent írásokból, valamint az író levelezését. UNIVERSAL + GOOGLE Zenés videowebsite indítását jelentette be a világ egyik legnagyobb zenei kiadója, a Universal és a YouTube videomegosztó tulajdonosa, a Google: a VEVO névre keresztelt, az év folyamán indítandó portál, valamint a YouTube hirdetési bevételein a tartalmat szolgáltató Universal és a technikai hátteret biztosító Google osztozik majd.

Zene

Zene

tánc - AZ ISMERETLEN

Duda Éva koreográfus a hazai modern tánc Laurie Andersonja: hiperérzékeny, intelligens, és minden (ünnepi hangulatú) táncjátéka olyan, mintha egy ismeretlen bolygón játszódna. Újonnan látható darabjában Palcsó Nóra és Katonka Zoltán táncolja a kontakt- és Cunningham-technikára épülő, jól áttekinthető, helyenként már - lehet, hogy az akciófilmeket idéző zenék miatt - dzsesszbalettre emlékeztető koreográfiát. Ügyes, harcművészeti elemeket beépítő párbajjal indul a történet; nyilvánvaló, hogy a nő és a férfi egymás megismerhetetlenségének tárgya és alanya lesz itt, s már a küzdelmükben is van valami a hátborzongató kommunikációképtelenségből.

Zene

Sósborszeszt, műlábat! - Mindenütt hódít... - Reklám a Nagy Háborúban (1914-1918)

A cs. és kir. - mondjuk - 101. (békéscsabai) gyalogezred egész napos sturmon (Rohamra, vitéz fiaim!), golyó- és srapneltűzön túlesett bakája megtisztálkodván, a gulyáságyúhoz járulva estebédjét elfogyasztván, csukaszürke zubbonyát levetvén végre lélegzethez jutott a vesszőfonattal bélelt lövészárokban, amelybe még belevillantak a lemenő Nap ferde fényei. Összehajtogatta csinosan a Párisi Nagyáruházból megrendelt lábszárvédőjét, bőségesen megszórta magát Szanitéc tetűporral, elővette a Rádium (vagy inkább Brázay, mert az mentholos, netán Oroszlán) sósborszeszt, hogy bedörzsölje vígan megfáradt tagjait, végül a Promptol hintőporral sem takarékoskodott, hiszen az megvéd "a golyónál, szuronynál is veszedelmesebb kiütéses tífusztól", majd nagyot húzott végre a pakkban kapott Hősök Söre "idénysörből", mely már csak azért is mindenütt hódít, mert "első megjelenése öszszeesik a világháború idejével, melynek történetébe lángoló betűkkel írták be a magyar nevet a mi hős katonáink".

Zene

web - ÖRKÉNY-HONLAP

Korántsem kézenfekvő, hogy a nemzeti literatúra klasszikusainak a nemzeti könyvtár készítsen emlékoldalt. Érezhető némi zavar: kinek a dolga virtuális létet adni a magyar irodalomnak.

Zene

Könyv - Fesztelen könnyedség - Baldassare Castiglione: Az udvari ember

Az udvari(as)ságról (cortesia) szóló remekmű egy nagyon is udvariatlan cselekedetnek - magyarán hatalmas pofátlanságnak (sfacciataggine) - köszönheti végső formáját. Castiglione harmincöt éves kora, 1513 táján kezdte el írni könyvét, amit nem adott azonnal nyomdába, pepecselt vele, többször is átdolgozta. Annyi hiúság azért volt benne, hogy másolatokat készíttessen, s ezeket megmutassa néhány ismerősének, barátjának. Pescara márkinéjának, Vittoria Colonnának is adott egyet. Vittoria pedig minden lelki nagysága dacára a kézirat jó részét lemásoltatta, s Nápolyban néhányan e másolat megjelentetésére készültek. "E veszélytől megrémülve úgy döntöttem, hogy kijavítom a könyvben legalább azt, amit az idő rövidsége lehetővé tesz, és én magam megjelentetem..." Így látott napvilágot Az udvari ember 1528 tavaszán, Velencében.

Zene

lemez - BONNIE PRINCE BILLY: BE-WARE

A rossz hír kézbesítőjének ideges hamarkodásával mindjárt az elején rögzíteni vagyok kénytelen, hogy a Beware az első lemez a furcsa művészneveiről is ismert Will Oldham pályáján, amely nem igazolja az immár hosszú évek óta kialakult, közkeletű vélekedést, miszerint emberünkben az alternatív country egyik legjelentősebb alakját tisztelhetjük, akinek súlya és megbízhatósága csakis David Eugene Edwardséhoz vagy Bill Callahanéhez mérhető. Egyszerű volna azt gondolni, hogy a színvonalcsökkenés betudható annak, hogy a korábbi (fekete humorban pácolt és sokszor játékos) gyászindulók, magányhimnuszok és bánatódák helyett Oldham szinte az elejétől a végéig napsugaras, életigenlő lemezt készített - csakhogy már a tavalyi albuma is a hazatérésről, az otthon frisskalács-illatú melegéről szólt, a Lie Down In The Light mégsem volt kevésbé kiemelkedő, mint az elődei. Ám míg Oldham a Lie Downt a diszkrét távolságtartással, a szükséges pontokon elcsepegtetett keserűséggel és az elegáns hangszereléssel erős kézzel tartotta innen a giccshatáron, ezúttal tágra nyitja az ajtót a banalitás előtt: meghökkentően poros szemléletű country-dalocskákból épül fel a lemez, melyeket a trágyataposós vonóstémák, az élveteg slidegitár és egy minden számot biztonságosan kellemessé oldó pirospozsgás lánykórus alakít jóravalóan átlagossá.

Zene

koncert - HORACE ANDY & ASHLEY BEEDLE

Amikor az érdemdús Strut kiadó útjára bocsátotta Inspiration Information nevű sorozatát, a legnagyobb várakozással tán éppen az Andy-Beedle duó produkcióját várta a világ. Nem is csoda: a csodagyerekként indult (első szólólemezét 1969-ben, még 18 évesen jegyző) Horace Andy a reggae műfaj egyik élő legendája, aki számos, a lakályos műfaji kuckón túllépő kalandozással is öregbítette hírnevét - elég legyen csak a Massive Attackkel közös felvételeire utalni.

Zene

Könyv - Családi tűzfészkek - Mikó Csaba: Testínség

Mikó Csaba színdarabjai díszletet, jelmezt abszolút nem igényelnek, színjátszásra pedig a szónak csak a legfinomabb értelmében adnak lehetőséget. Az Apa, az Idill és a címadó darab három vagy öt lineárisan tálalt, dialógusformába rendezett, de valójában csak feldarabolt monológ összessége (az Előjáték formailag illeszkedik ezekhez, de abban megjelennek a valódi dialógusok); ezek mindig valamilyen tragédiát mondanak el több szemszögből, jelen időben vagy - ha minden megjelenő szereplő túléli az utolsó oldalt is - visszaemlékezésként. Noha különálló, szuverén drámákról van szó, egyfajta kapocs egyértelműen jelen van köztük: nemcsak a soha nem néven nevezett, csak Apaként, Nőként, Férfiként, Szeretőként jelölt szereplők, hanem a tragédiák jellege miatt is. Mind az Apában, mind az Idillben és az Előjátékban egy-egy erősen terhelt család és egy betolakodó(ként kezelt személy) részvételével jutunk el a tragédiáig, s a Testínség is csak technikailag lóg ki a sorból: abban a terhelt család tagja lesz a betolakodó. De nem csak ez közös a darabokban: a figurák jellemei, frusztrációi és bűnei alapján például az Idill akár az Apa folytatásaként is felfogható.

Zene

"Vadabb, őszintébb" - Karnics Zoltán, Jehan Paumero - Psycho Mutants

A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni. A Psycho Mutants márciusban francia turnét bonyolított le, ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar énekes-gitárosával és tangóharmonikásával. A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni. A Psycho Mutants márciusban francia turnét bonyolított le, ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar énekes-gitárosával és tangóharmonikásával. A pécsi Psycho Mutants 2003-ban alakult, de a zenekar tagjai már évtizedes zenei múltat tudhatnak a hátuk mögött. A kezdeti években Psycho Mutants From The Planet Billy néven még rockabilly zenét játszottak - a név lerövidítése után nagyjából 2005 őszére találták meg mostani hangjukat, amelyet gyakran western swingként szoktak meghatározni. A Psycho Mutants márciusban francia turnét bonyolított le, ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar énekes-gitárosával és tangóharmonikásával.

Zene

Kiállítás - A szép placebója - A nő dicsérete - Alfons Mucha kiállítása

Biztosan nincs értelme szimbolikussá tenni topográfiai adottságokat, mégsem lehet átsiklani a - valószínűleg nem - véletlen egybeesés szülte paradoxonon: Gustav Moreau fent, Alfons Mucha lent mutatkozik meg egyidejűleg a Szépművészeti Múzeumban; Moreau mint kezdet, Mucha mint folytatás és lecsengés. A francia festő a szimbolizmus egyik előfutára, a cseh pedig a szimbolizmust követő-folytató szecesszió kivirágzásának s végső fonnyadásának protagonistája, egyszersmind annak a szomorú, de elkerülhetetlen mozdulatnak az áldozata, mellyel a stílus (és önmaga) a művészettörténet imakönyvének aranyavesztett lapjai közé préselődött le. Ahogy Moreau-t, Muchát is a hatvanas években fedezték fel, de más indokkal: a pop-grafika, mely mögött ideológiaként húzódott meg az újmódi orientalizmus és ezotéria - giccsként lett ennek emblémája a hippizmus virágmániája -, de egyáltalán, a ciklikusan emelkedő-süllyedő affinitás a korábbi korszakok iránt - nos, mindez kinyitotta Mucha elfeledett munkái előtt a teret, s hirtelen ismét nedvteli lett a mester aszalt-édes vegetációja, szárba szökkentek asszonyos-lányos virágai. Az irántuk érzett rajongás az elmúlt évtizedekre állandósult: milliószámra sokszorosított plakátjai a Montmartre-tól a Károly hídig minden múzeumshopban és papírkereskedésben kaphatók, s szögezzük le azonnal, nem véletlenül, nem hiába és nem érthetetlen módon.

Zene

koncert - LITTLE AXE

Gondoltam, megadom a módját, a koncert előtt meghallgattam a Little Axe-lemezeimet. Főleg az első kettőt, a The Wolf That House Built és a Slow Fuse címűt szeretem, a Hard Grindot kevésbé, de a Champagne & Grits is jöhet.

Zene

Színház - Ilyenre készítik - A kékszakállú herceg vára; The Black Rider

Vannak ezek a "szemi-színházi" formák: az olyan, mintha tartományában virulnak, de épp az a lényeg, hogy mégsem, ugyanis nézhetőségük-láthatóságuk korlátozott. Egyebek mellett ez utóbbi teszi igazán vonzóvá őket a színházi gourmet-k számára: már bejutni is nehéz. Ennek a műfajnak számos megjelenési formája létezik, abban azonban mind közös, hogy nem a normális színházi készülés előzi meg, hanem egy sokkal rövidebb próbaperiódus. Szerencsés esetben ez nem az előadás színvonalában, csak a megcélzott készültségi szintben mutatkozik. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy ha ezeket a produkciókat is hat-nyolc hétig próbálnák, éppen olyanok lennének, mint az átlagos repertoárdarabok; ezeket ugyanis nem félbehagyják, hanem ilyenre készítik.

Film

Film

"Nem lehet bambulni, álmodozni" - Futaki Attila képregényrajzoló

Április 18-án a Gödör Klubban rendezik meg az 5. Magyar Képregényfesztivált. Ennek apropóján Futaki Attilával beszélgettünk, akinek Nikolényi Gergely szövegéhez festett fotórealista pszichohorrorja, a Spirál (a fesztiválon átadandó Alfabéta-díj "kép-regény" kategóriájának egyik jelöltje) az elmúlt évek legnagyobb hazai eredménye a képregény műfajában.

Film

Külvárosi mulató

Tudja a manó, hogy mit szólna a művelt világ kifinomultabb része, ha mondjuk egy magyar filmben téliszalámival nyilazó pulikutyák fürdenének a tokajiban. Felteszem, röhögnének, ami arra utalna, hogy a művelt világ (különösen a kifinomultabb fele) kettős mércével mér.

Film

A szegényekre nem lehet ráismerni

Christophe Barratier filmrendező

A Francia Filmnapokon (április 15-26.) mutatják be a Kóristákat is jegyző Christophe Barratier dalos kedvű történelmi múltidézését, az 1936-ban játszódó Külvárosi mulatót. A rendezővel a film főszerepét játszó városban, Párizsban beszélgettünk.

Film

Príma primavera

Edelényi János új filmjének felütése roppant módon emlékeztet Janisch Attila 1991-es Árnyék a havonjának kezdésére. A hősök (akkor Miroslav Baka, most Lukáts Andor) bankrablásba keverednek: "rosszkor vannak rossz helyen".

Sport

Sport

Divatos biciklisták - "Pazar megjelenés"

A kerékpározással együtt egyre népszerűbb a hozzá tartozó viselet is. A hazai kisipar termékei divatbemutatókon forognak, a Japánba irányuló táskaexportot a válság sem küldte padlóra. Hogyan legyünk sikkesek a vasárnapi Critical Massen?

Gasztro
Tranzit

Tranzit

Vasútvonal a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban - Húsvétra a nagyihoz

A "kimenni" Szentendrére alig is tűnik vérfagylaló nehézségi fokú országjáró túrának, voltaképpen csak Budapest külső bazársorán járunk, a hobbykünstlerek és a handarbeiterek paradicsomában, egy (közepesen) nagyra nőtt szabadtéri bóvlimpexben. Ám van valami, amivel mégis tágítható itt a tér és az idő is. A skanzen elvisz falura, a skanzen elvisz a nagymamához, az elveszett gyermekkorba, egy napsütéses délután alatt egész nyarak - sosem volt vagy örökre eltűnt - kalandjait élhetjük újra, s hogy tökéletes legyen az illúzió, mostantól e hosszú (belső) utat vonaton is bejárhatjuk, igazi, "zakatoló" vonaton. E közlés persze a nevezetes családi mulatóhely szülői státusú látogatóira vonatkozik, ők talán még tényleg utazhattak így vakációzni.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Fájlcseretörvény A francia nemzetgyűlés az előzetes várakozásokra rácáfolva jelentős többséggel elutasította azt a javaslatot, amely a fájlcserélőknek az internetről való kitiltását is engedélyezte volna. Kármentés A Pentagon több mint százmillió dollárt költött az elmúlt fél évben arra, hogy helyreállítsák az internetes bűnözők és a különböző hálózati problémák miatt keletkezett károkat - jelentették be katonai vezetők. Mobilcsend Az Ukrajnában használatban lévő mobiltelefonok akár 80 százaléka is elhallgathat, ha életbe léptetik azt a rendeletet, mely szerint csak a kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonok használatát engedélyezik. Az országban használatos mobilok 80 százaléka ugyanis illegálisan jutott be és került forgalomba Ukrajnában. Adatmentés Az erre vonatkozó uniós irányelv alapján Nagy-Britanniában is életbe lépett az a törvény, amely az internetszolgáltató cégeket arra kötelezi, hogy egy évig tárolják a felhasználók internetes kapcsolatait.