Feljutott egy csapat az Everestre, de nem látták a magyar hegymászót

  • narancs.hu
  • 2023. május 25.

Sport

Suhajda Szilárd 24 órája nem kommunikált és a nyomkövetője sem működik. 

Suhajda Szilárd magyar idő szerint szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a Mount Everest 8848 méteres csúcsát akár 3-4 óra alatt elérheti, hosszú ideje semmi hír nem érkezett a magyar hegymászóról. Legutóbb nepáli idő szerint 19.30-kor, 8795 méteres magasságnál jelzett a nyomkövetője – írja a 24.hu

A magyar sportember egyedül indult az Everest csúcsa felé. 24 órája nem kommunikált és a nyomkövetője sem működik, más csapatok sem találkoztak vele. 

 
Suhajda Szilárd hegymászó a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019. július 8-án. 
Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Az ExplorersWeb szerint a 4-es táborból két hegymászóból és hat serpából álló csapat indult csütörtök délelőtt, akik el is érték a csúcsot. Tudták, hogy Suhajda eltűnt, és keresték is mászás közben. Már visszafelé úton vannak, de nem látták a magyar hegymászót. 

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati posztjában még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást, írja a 24.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk