Kizárták az ukrán kardozót, aki nem fogott kezet orosz ellenfelével

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Sport

Hosszú időre megakadt a program a női kardozók egyéni versenyében a milánói vívó-világbajnokságon.

Hosszú időre megakasztotta a programot az ukrán-orosz párharc a női kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. A győztes Olga Harlan ugyanis az asszó végén nem fogott kezet orosz ellenfelével, ezért kizárták a versenyből. 

Az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahova a selejtezőből érkezett az orosz Anna Szmirnova. Harlan az ukrán sportvezetés döntésére hivatkozva korábban úgy nyilatkozott, azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe orosz vagy fehérorosz sportolók is neveznek. A szakág egyik legjobbja ennek ellenére bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza, mivel abban bízott, nem kerül orosz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került a két vívó.

Egy nappal korábban, férfi párbajtőrben a 2022-ben vb-bronzérmes ukrán Igor Reizlin nem állt ki az első fordulóban az orosz Vagyim Anohin ellen. Harlan viszont ott volt a páston csütörtökön és jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15-7-re megverte ellenfelét.

Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami kötelező lett volna, ennek elmaradása pedig fekete lappal, azaz kizárással jár.

Harlan ugyan előretartotta kardját, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki azonban ebben a megoldásban nem volt partner, így az ukrán sportoló levonult a pástról. Az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Ekkor több versenybíró és döntéshozó is megjelent a páston, hosszasan tanakodtak, de döntés sokáig nem született. Szmirnova kapott egy széket és a pást közepére ülve várt. Hosszas várakozás után jelezték neki, hogy mindenképpen foglalkoznak az ügyével, így elhagyhatja a pástot.

A versenyt lebonyolító directoire technique (DT) végül úgy döntött, a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak. Az ügy azonban még itt sem ért véget: elhangzott olyan álláspont is, amely szerint nem szerencsés, ha kizárnak egy ukrán versenyzőt, amikor végre kiáll egy orosz ellen.

Később úgy volt, hogy Harlan folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót.

Az ukrán vívó neve sokáig szerepelt is a következő fordulóban, végül néhány perccel az újabb asszója előtt a nagytáblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele, a bolgár Joana Ilieva jutott tovább. Szetey András, a DT tagja az MTI-nek azt mondta, a DT elnöke ragaszkodott a szabályhoz, így kizárták Harlant.

(Címlapképünkön: Az ukrán Olga Harlan az orosz Anna Szmirnova ellen vívott asszója után a milánói vívó-világbajnokság női kard versenyében 2023. július 27-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk