Megbüntette az MLSZ az FTC-t, a Honvédot, a Vidit és az ETO-t is

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. március 10.

Sport

„Megbotránkoztató és emberi méltóságot sértő kifejezések bekiabálása” miatt.

Az OTP Bank Ligában címvédő és listavezető Ferencvárost, valamint a Budapest Honvédot pénzbírsággal és szektorbezárással büntette a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága.

A szervezet honlapján közölte: a testület csütörtöki ülésén több találkozó miatt is elmarasztalta a Ferencvárost.

A Kisvárda elleni hazai bajnoki mérkőzésen a rendet megzavaró szurkolói megnyilvánulásokért – megbotránkoztató és emberi méltóságot sértő kifejezések bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök használata miatt – pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, továbbá elrendelte a sportszervezet egy soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Groupama Aréna négy szektorának (B1, B2, B3, C1) a lezárását.

Ezen felül a MOL Magyar Kupát illetően összevont eljárás alapján a népligeti klub a Vasas és a Budapest Honvéd elleni idegenbeli mérkőzésein szintén a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért – megbotránkoztató kifejezések bekiabálása és pirotechnikai eszközök használata miatt – pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Hasonló okokból bűnhődik a Budapest Honvéd is, amelynek szurkolói a DVSC, a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia elleni hazai bajnoki mérkőzésén vétettek a szabályok ellen. Ennek értelmében a kispestiek egy soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Bozsik Aréna B lelátórészén valamennyi szektort le kell zárni, továbbá ugyancsak pénzbüntetést kötelesek fizetni.

A MOL Fehérvárt az ETO FC Győr elleni idegenbeli kupamérkőzésén megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálásáért és az ellenfél szurkolóinak veszélyeztetéséért pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A találkozó győri házigazdái sem kerülték el a büntetést: a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért (megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása és az ellenfél szurkolóinak veszélyeztetése), valamint rasszista megnyilvánulásaiért („huhogás”) elrendelték a soron következő egy hazai férfi felnőtt nagypályás Magyar Kupa-mérkőzésén az ETO Stadion G-H szektorainak lezárását, továbbá pénzbüntetést is kell fizetnie az egyesületnek.

A pénzbüntetéseket összegét nem közli a fegyelmi bizottság határozata, de a kirótt szankciók magyarázatául megjegyzi, „a szurkolói elégedetlenség kulturált és nem sértő módon történő kifejezése továbbra sem jár büntetéssel, de trágárság, gyalázkodás, gyűlöletkeltés, megfélemlítés és rasszizmus esetén a részleges vagy teljes stadionbezárás az egyetlen döntési lehetőség”.

A tévéközvetítésekben tisztán hallatszik, hogy a szurkolók gyakran magát a labdarúgószövetséget gyalázzák, újabban a videóbíró által hozott döntések miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk