Meghalt Franz Beckenbauer

  • narancs.hu
  • 2024. január 8.

Sport

A világ egyik legsikeresebb labdarúgója 78 éves volt.

Vasárnap meghalt a német futball-legenda, Franz Beckenbauer – közölte a Bild. A labdarúgó, aki a Császár („Der Kaiser”) becenevet viselte, 78 éves volt.

Beckenbauer 1959-ben került a Bayern München ificsapatába, 1964-től már a felnőttek között, profi játékosként játszott 1977-ig. Négyszer szerzett bajnoki címet, háromszor nyert kupát. 1967-ben KEK-győztes, 1974-ben, 1975-ben és 1976-ban pedig BEK-győztes volt. Kétszer, 1972-ben és 1976-ban kapta meg az európai Aranylabdát. Pályafutása levezető szakaszában a New York Cosmos focistájaként játszott 1983-ig.

Az NSZK válogatottjában 1965-ben debütált, 1977-ig 103 alkalommal lépett pályára a csapat tagjaként. 1972-ben Európa-bajnok lett, 1984 és 1990 között szövetségi kapitánya volt a válogatottnak.

1974-ben világbajnokságot nyert az NSZK-val, 1990-ben pedig szövetségi kapitányként is világbajnoki címhez juttatta az – akkor még – nyugatnémet válogatottat.

Ilyen a labdarúgás történetében csak nagyon-nagyon ritkán fordult elő; gyakorlatilag ez a legnagyobb siker a sportágban, amit focista és szakvezető elérhet. (Hasonlót annak a brazil Mario Zagallónak sikerült elérnie, aki ugyancsak épp a napokban hunyt el.)

A Császár becenevet higgadt, taktikus játékával érdemelte ki a középhátvédként focizott Beckenkbauer, aki pályafutása alatt minden olyan címet elnyert, amire európai labdarúgó képes.

60. születésnapján ezzel a cikkel köszöntöttük:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk