"Mindenképpen vissza akartam térni"

Gécsek Tibor kalapácsvető Európa-bajnok
szerző
Fodor Sándor
publikálva
1998/44. (10. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gécsek Tibor a szintén szombathelyi Király Gábor (Hertha BSC) mellett a vasi megyeszékhely másik királya. Király a sportban, hiszen a korábban már Világkupát nyert, olimpiai hatodik és negyedik helyezett, kétszeres világbajnoki bronzérmes kalapácsvető kétéves, doppingvétség miatti száműzetés után tette tiszteletét a világversenyeken, s a budapesti Európa-bajnokságon hazavágta az egész mezőnyt. A nagyobb esélyesnek kikiáltott Kiss Balázs csak a dobogó második fokáról gratulálhatott az élete első Európa-bajnoki címét megszerző Gécsek Tibornak, pedig az atlantai olimpiai bajnok évek óta a tengerentúli hamburgerzabálók között készülhetett. Gécsek és Kiss Balázs egyébként jó cimborák, legutóbb, a francia "légügyi dolgozók" sztrájkja idején, együtt bóklásztak Párizsban. Gécsek mint üzletember is király, társtulajdonosa az egyik legnagyobb szombathelyi bevásárlóközpontnak, s szintén az ő tulajdonában van az Olympia kávézó. A bajnok most kicsit óvatosabban mozog, néhány napja megoperálták a térdét.

Gécsek Tibor a szintén szombathelyi Király Gábor (Hertha BSC) mellett a vasi megyeszékhely másik királya. Király a sportban, hiszen a korábban már Világkupát nyert, olimpiai hatodik és negyedik helyezett, kétszeres világbajnoki bronzérmes kalapácsvető kétéves, doppingvétség miatti száműzetés után tette tiszteletét a világversenyeken, s a budapesti Európa-bajnokságon hazavágta az egész mezőnyt. A nagyobb esélyesnek kikiáltott Kiss Balázs csak a dobogó második fokáról gratulálhatott az élete első Európa-bajnoki címét megszerző Gécsek Tibornak, pedig az atlantai olimpiai bajnok évek óta a tengerentúli hamburgerzabálók között készülhetett. Gécsek és Kiss Balázs egyébként jó cimborák, legutóbb, a francia "légügyi dolgozók" sztrájkja idején, együtt bóklásztak Párizsban. Gécsek mint üzletember is király, társtulajdonosa az egyik legnagyobb szombathelyi bevásárlóközpontnak, s szintén az ő tulajdonában van az Olympia kávézó. A bajnok most kicsit óvatosabban mozog, néhány napja megoperálták a térdét.MaNcs: Az Európa-bajnokság idején nekünk föl sem tűnt, hogy sérült vagy. Te tudtad, hogy valami nincs rendben?

Gécsek Gibor: Tudtam. Már a tél végén éreztem, hogy valami gond van a lábammal, mert ha többet dobtunk az edzéseken, akkor mindig bedagadt egy kicsit a térdem. Műtétre viszont nem gondolhattam, s nem is tűnt olyan veszélyesnek, hiszen ugyanúgy edzettem tovább. Kicsit jegeltem, kaptam gyulladáscsökkentőt, megnézte a Rákli doktor, mondta, hogy porc.

MaNcs: Vagyis végig úgy készültél az Európa-bajnokságra, hogy egy rossz mozdulat, és annyi?

GT: Kétségtelen, hogy óvatosabb lettem, nem fociztam edzések után, brahiból nem kezdtem el rugdosni a labdát, mert tudtam, hogy ha rosszul találom el a lasztit, akkor végem van. Az előírt edzésmunkát viszont százszázalékosan elvégeztem.

MaNcs: Szinte mindenki csodaként emlegette, hogy visszatértél, és ilyen eredményekkel tértél vissza. A téged ismerők viszont azt tartották volna csodának, ha úgy fejezed be a pályafutásodat, mint eltiltott versenyző.

GT: Én sem tartom akkora meglepetésnek a visszatérésemet. Kétségtelenül óriási trauma volt számomra az eltiltás, de szerencsére nem voltam rákényszerítve, hogy teljesen leálljak, és elmenjek valahová nyolc órában dolgozni. Folytatni tudtam, szinte hobbiként. Ahogy más teniszezni jár, én atletizáltam. Nekem ez szórakozás is. Ha nem mentettek volna föl, akkor is kijártam volna kalapácsot dobni. S valóban igaz, nem akartam úgy abbahagyni, hogy Gécsek Tibor..., a nevem mellett föl vannak sorolva az eredményeim, a végén pedig ott áll, hogy eltiltva. Mindenképpen vissza akartam térni.

MaNcs: Az élsportot távolról szemlélő laikusok általában azt gondolják, dopping nélkül ma már nem lehet kiemelkedő eredményeket elérni, s tulajdonképpen minden az orvosi háttéren múlik.

GT: Nagyon kérdéses dolog, hogy a sportban milyen szinten van jelen a dopping. Hol húzható meg a vonal? Hiszen a Kalmopyrin is doppingszer, a szemcsepp is doppingszer, és a kávé is az bizonyos mennyiség után. Mit nevezünk doppingszernek?

MaNcs: Nyilván, ami fokozza a teljesítményt.

GT: A Red Bull is fokozza a teljesítményt, meg a kávé is.

MaNcs: Mennyire változik a tiltott szerek listája?

GT: Állandóan bővül. Az élsport természetesen abszolúte teljesítményorientált, és a közönség is elvárja az egyre jobb eredményeket. Ehhez megfelelő orvosi háttér kell. Nálunk is elindult valami, ám hogy tudományosan szabályoznák a megfelelő étkezést, a vitaminok és a táplálékkiegészítők használatát, ez már nem működik. Egyébként a táplálékkiegészítők között is vannak olyanok, amelyek tiltott szereket tartalmaznak, az átlagember meg simán bekajálja. Mi viszont nem használhatjuk.

MaNcs: Nem is használják a sportolók?

GT: Erre szokták azt mondani, hogy az használja, aki lebukik.

MaNcs: Elvileg van arra lehetőség, hogy tökéletes orvosi háttérrel a versenyre el lehessen tüntetni a szervezetből a tiltott szereket?

GT: Minden embernek van egy hormonszintje, s ha ez túllépi a megengedettet, akkor doppingol. De ezt belőni, erről még nem hallottam, bár a kerékpárosoknál például viszik a labort is a versenyekre.

MaNcs: Meg is buktak a Tour de France-on.

GT: A vámon buktak meg, de az is éppen elég.

MaNcs: Azt lehet tudni, hogy a megengedett teljesítménynövelő szereknek vannak-e káros hatásai?

GT: Amiket én használok, azok természetesen be vannak vizsgálva, tehát elvileg nem okozhatnak később sem problémát. Szerintem ezeket bárki használhatja, csak nem mindegy, mekkora mennyiségben. Amerikában például mindenki vitaminokat szed.

MaNcs: Havonta mennyit költesz táplálékkiegészítőkre?

GT: Ötven-százezer forintot. Szerencsére ma már az atlétikai szövetségtől is kapunk támogatást, s ezért kellenek a szponzorok is.S ehhez jön még az utazás és az edzőtáborozások költsége.

MaNcs: A göteborgi világbajnokság után egy berlini pénzdíjas versenyen vizsgáltak meg, egy addig ismeretlen laboratóriumi módszerrel, és nem egészen 1 nanogramm tiltott szert találtak a szervezetedben, ráadásul a hormonszinted nem ment a megengedett fölé. Később kiderült, hogy egy bőrfertőzés miatt használt kenőcs volt a ludas az ügyben. Mégis négy évre elmeszeltek. Kicsit furcsának tűnt akkoriban, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség képviselői azzal is érveltek, ha nem tiltanak el, nem kapják meg a pénzügyi támogatást a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől. Ilyeneken is múlhat, hogy valakit eltiltanak négy évre, s megfosztják egy olimpiai részvétel lehetőségétől?

GT: Nem hiszem, hogy volt más megoldás. A magyar szövetség tagja a nemzetközi szövetségnek, amelynek a szabályzata rendkívül szigorú, viszont egyformán érvényes mindenkire. Ez a szabályzat kimondja, hogy a dopping mennyiségét illetően nincs mérlegelési lehetőség, s ilyen esetekben az otthoni szövetségnek kell eltiltania a versenyzőt. Ez alól nem lehet kibújni. Elfogadni persze nehéz az ilyen döntést, de nem lehet mást tenni, mint tudomásul venni. Ha elkezdek pereskedni, az nem áll meg úgy tízmillió forint alatt.

MaNcs: Edződ, az élő legendának számító Németh Pali bácsi azt írta valahol, hogy meg kellett buknod valamiért. Szerinted miért?

GT: Nem tudom, s ma már nem is foglalkozom vele, talán a Pali bácsit kéne megkérdezni, hogy mire gondolt.

MaNcs: Miért mentél el a göteborgi világbajnokság után erre a berlini versenyre? Hiszen nyugodtan kihagyhattad volna. Kellett a pénz?

GT: A világversenyeken dől el, hogy az azt követő pénzdíjas versenyeken milyen összegek forognak, s ki indulhat el. S itt nagyon komoly pénzekről van szó, amiről senki sem mondana le szívesen. Ma már az atlétika is erről szól. A berlini meghívást a világbajnoki bronzéremnek köszönhettem, és a rajtpénz is jelentős volt. Ma már ez is jórészt üzlet, s a doppingellenőrzésekkel próbálnak korrekt feltételeket teremteni.

MaNcs: Mi az a repülő brigád?

GT: Egy doppingellenőrzéssel foglalkozó csapat, amely bármelyik pillanatban megjelenhet a lakásomon vagy kint az edzésen. Idén már kétszer voltak nálam.

MaNcs: Mi van, ha nem találnak itthon?

GT: Vagy megvárnak, vagy visszajönnek. Ebből is látszik, hogy a doppinggal nem lehet játszani.

MaNcs: Az eltiltásod alatt kicsit jobban alámerültél az üzleti életben. Egy ilyen fazont, aki ráadásul ennyire népszerű, hamarabb megkörnyékeznek a gengszterek.

GT: Borzasztóan ügyelek arra, hogy a nevemet semmilyen kétes üzlettel ne lehessen kapcsolatba hozni.

MaNcs: Hogyan lehet kiszűrni, hogy melyik a kétes üzlet?

GT: Az teljesen egyértelmű. Már az első tárgyaláson kiderül. Ha nincs számla, akkor én már le is húztam a rolót. Nálam minden csak számlára, az adóhivatal előírásai szerint működik.

MaNcs: Az viszont kicsit furcsa, hogy egy szombathelyi sportolónak nyíregyházi szponzora van.

GT: Számomra is furcsa, bár Vas megyében elég kevés a sportot támogatni képes, nagyobb cég. Aki viszont támogatni tudna, talán úgy gondolja, az én üzleti vállalkozásaim hoznak annyi pénzt, hogy ők már nem kellenek.

MaNcs: Most, hogy megy a szekér, nem próbáltak meg fölkapaszkodni rá a vasi szponzorok?

GT: Érdekes, hogy most sem kerestek.

MaNcs: Az önkormányzati választások kampányának idején viszont gyakran föltűntél a városi televízióban,mint a Fidesz polgármesterjelöltjének támogatója.

FT: Elég nehéz elválasztani a sportot a politikától, hiszen gyakran politikai döntésektől függ, hogy milyen körülmények között tudunk dolgozni. Különösen igaz ez helyi szinten. Minden nagyobb városban van például rekortánpálya, pedig nincs is olyan minőségű atlétikai élet, mint Szombathelyen. Az itteni vezetők nyolc év alatt képtelenek voltak ebben lépni. Nekem viszont nem mindegy, hogy a téli felkészüléskor azt a nyolc-tíz kilométert rekortánon vagy bokáig érő sárban futom-e le. S ezt a helyi vezetőknek is köszönhetem. Nagyon örültem, hogy a Fidesz ilyen elképzelésekkel állt elő a sporttal kapcsolatban. A többi engem nem érdekel. A politika már nem az én asztalom. Az is szimpatikus, hogy külön sportminisztériumot állítottak föl, s Deutsch Tamás bátyja például atléta volt, akit személyesen ismerek. A helyi Fidesz képviselőiben pedig látom a szándékot, hogy rekortánpályát akarnak, sportcsarnokot akarnak, s ezért támogattam őket. Már járt itt egy államtitkár-helyettes is, aki megkérdezte tőlem: Te itt készültél föl az Európa-bajnokságra? Mondtam, hogy itt, miért? Az lehetetlen, válaszolta.

MaNcs: Mi van azzal az elvvel, hogy a sport legyen független a politikától.

GT: Engem nem tud befolyásolni a politika. Én attól nem fogok nagyobbat dobni, hogy a Fidesz így vagy úgy szerepel a választásokon. Viszont a körülmények már befolyásolják az eredményeimet. S talán akkor nem fordulhat elő, hogy a sportlétesítmények igazgatója a hét végén bezárja a dobópályát, én pedig nem tudok bemenni edzeni.

MaNcs: A város SZDSZ-es polgármesterével először nyíltan konfrontálódtál, nem vetted át a neked felajánlott jutalmat, utána viszont látványosan kibékültetek a nyilvánosság előtt, ami sokak szerint az ő kampányát segítette.

GT: Ebből is látszik, hogy nem a politikai megfontolások alapján állok oda bizonyos dolgokhoz. Wagner András polgármester azt sugallta, nem mondtam igazat, amikor nyilvánosságra hoztam, hogy nem kaptam meg a nekem járó támogatást. Ezért nem vettem át a jutalmat. Aztán a polgármester úr elismerte, hogy utánanézett a dolognak, tévedett, és elnézést kér. Ezért a gesztusért mentem bele abba, hogy együtt szerepeljünk a nyilvánosság előtt, és nem azért, hogy neki kampányoljak.

MaNcs: A nyilvánosságból most bőven kijut, legutóbb Fábry Sándor show-jában láttunk. Volt nálad egy kalapács is, ami végül semmilyen szerepet nem kapott. Akkor miért vitted magaddal?

GT: Úgy beszéltük meg Fábryval, hogy a beszélgetés után bemutat egy forgást a szerrel. De túl közel volt a közönség, nem mertük megkockáztatni.

Fodor Sándor

szerző
Fodor Sándor
publikálva
1998/44. (10. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...