Nem hagyják annyiban Liu Shaolin kizárását

  • narancs.hu
  • 2022. február 8.

Sport

A korcsolyaszövetség és a MOB közösen akar etikai vizsgálatot az aranyérem elvétele miatt.

Közös közleményt adott ki a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), miután a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjét követően kizárták az elsőként célba érő Liu Shaolin Sándort. A két szervezet azt írta, egységesen kiállnak a magyar sportolók, a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel mellett.

Hozzátették: az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítja, és felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást.

 

Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000m versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben

– olvasható a közleményben.

A magyar csapat korábban óvást nyújtott be, de azt elutasították. Liu Shaolin a kizárását követően az Instagramon gratulált a győztesnek kihozott kínai riválisnak és azt írta, bár nem lett olimpiai bajnok, mindent ugyanúgy csinálna utólag is. Öccse, Liu Shaoang negyedik lett a döntőben, de testvére kizárása miatt bronzzal zárt a keddi éremátadón.

Szerdán a férfi 1500 méteren a Liu-testvérek mellett Krueger John-Henry szerepel, a nőknél pedig Jászapáti Petra, illetve Kónya Zsófia lép jégre.

Figyelmébe ajánljuk