Nem csak az olimpiával, de már az olimpiai lánggal is baj van

  • narancs.hu
  • 2021. április 2.

Sport

Úgy néz ki, Oszakába nem jut el a tűz.

Bár az olimpia szervezőbizottsága azt szeretné, ha a terveknek megfelelően Oszakán is keresztülhaladna az olimpiai láng, Josimura Hirofumi oszakai kormányzó csütörtökön jelentette be, hogy a régióban elképzelhető majd a program törlése, amennyiben a koronavírus-fertőzéses esetek száma növekszik. Később Macui Icsiro polgármester hasonlóan nyilatkozott – számol be róla az MTI.

Az úgynevezett lángváltó múlt csütörtökön indult el Fukusimából, és a tervek szerint az ország mind a 47 prefektúrájába eljut, miközben az útja során mintegy tízezer futó viszi majd a fáklyát. A lángváltó indulásával egy napon Japán szerte tüntetéseket tartottak az olimpia megrendezése ellen.

A szervezők már a rajtnál jelezték, elképzelhető, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben törölni kell, illetve zárt körűvé teszik, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

Hasimoto Szeiko, az olimpiai szervezőbizottság vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta: „Egyeztetünk a helyi hatóságokkal, hogyan lehetne a váltófutásnak Oszakában is végighaladnia”. Szeiko hozzátette „a helyzet gyorsan változhat, nekik pedig rugalmasnak kell lenniük” az események lebonyolítását illetően.

A Magyar Narancsnak korábban Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyilatkozott a tokiói játékok kapcsán. Kulcsár úgy fogalmazott, semmi nem mutat arra, hogy „reálisan kalkulálható valószínűsége lenne” annak, hogy idén is elmarad az olimpia.

A külföldi nézők nélkül megrendezendő, tavalyról idénre halasztott sportesemény hivatalos megnyitója július 23-án lesz a japán fővárosban. 

 

Figyelmébe ajánljuk