Interjú

„Bődületes extra költségek”

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a tokiói olimpiáról

  • Simon Andrea
  • 2021. március 24.

Sport

Az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpia megrendezése az egyetlen, ami az eddigi károkat mérsékelheti – vélik az olimpiai mozgalomban. Az egykori olimpiai ezüstérmes vívót a magyar olimpikonok oltásáról is kérdeztük.

Magyar Narancs: Előfordulhat-e az ottani és a globális járványhelyzet miatt, hogy idén nyáron Tokióban mégsem lesz olimpia?

Kulcsár Krisztián: Erre nagyon kategorikusan tudok válaszolni: nem. Semmi nem mutat arra, hogy ennek reálisan kalkulálható valószínűsége lenne.

MN: A lehetséges szcenáriók közül ön szerint melyik a legvalószínűbb? Nézőkkel, nélkülük, vagy csak japán nézők előtt rendezik majd meg a játékokat?

KK: Ez az ügy március 20-án abban az értelemben eldőlt, hogy külföldi nézők biztosan nem lesznek a lelátókon. Ezzel együtt továbbra is nyitott kérdés, hogy engedik-e a japán szurkolókra korlátozva az események teltházas lebonyolítását, illetve az eseményre akkreditációval utazók számában is el tudok még képzelni csökkentést.

MN: Mi a terv a fertőzési kockázatok minimalizálására?

KK: A részvételhez kapcsolódó részletes előírásokat, a playbookot a szervezőbizottság már februárban publikálta (lásd keretes anyagunkat! – a szerk.). Ez a szabályzat minden akkreditált résztvevőre vonatkozik, ideértve a versenyzőkön túl az edzőket, az egészségügyi dolgozókat és más hivatalos kísérőket, és érezhető rajta az óvatos szigetország-mentalitás, amennyiben vitán felül rendkívül szigorú. A japán járványügyi számok egyébként jóval kedvezőbbek az európai vagy amerikai adatoknál, és talán emiatt is joggal bizakodunk abban, hogy ezt a 33 oldalas dokumentumot a járvány alakulásával összhangban később frissítik, és a korlátozásokon is valamelyest enyhítenek majd.

 
Fotó: Sióréti Gábor

MN: Azt lehet tudni, hogy mi alapján állították össze a playbookot? Láttunk jó és rossz példákat is a „buborékra”, arra vonatkozó tapasztalat viszont egyáltalán nincs, hogy egy ekkora sporteseménynél mi működhet. Sem az NBA, sem az NHL sehogyan sem hasonlítható egy olimpiához.

KK: Valóban, a nyári olimpiához fogható méretű sporteseményt az előző nyári olimpia óta nem látott a világ. Arra viszont én nem tudok válaszolni, hogy mi alapján, milyen eljárási tapasztalatok figyelembevételével készítette a playbookot a szervezőbizottság. Az viszont kijelenthető, hogy nagyon óvatos és körültekintő a szabályozás.

MN: A budapesti kardvilágkupára a „buborék” ellenére is bekúszott a koronavírus. Van információja arról, mindez hogyan történhetett?

KK: Semmilyen olyan megbízható információ nincs és nem is lehet, ami indokolja a fenti állítást. Ki állítja, hogy például nem a Budapestre vezető úton kapták el a vírust, akiket később pozitívra teszteltek?

MN: Vannak-e olyan követelmények, amelyeket a NOB a pandémia miatt pluszban támaszt a nemzeti olimpiai bizottságok felé?

KK: Nincsenek. Korlátozások vannak, amelyek minden nemzeti olimpiai bizottságra, illetve minden Tokióba utazó delegációra vonatkoznak, valamint a járvány miatt foganatosított egyedi előírások.

MN: A NOB egyelőre csak ösztönzi a résztvevőket arra, hogy oltassák be magukat. Ez változhat?

KK: Nincs kötelező oltás, és nem is várható ebben a kérdésben változás.

MN: Sokakban visszatetszést kelt olimpikonjaink soron kívüli beoltása…

KK: Nem lep meg, hogy van, akiben visszatetszést kelt, és megértem ezt az álláspontot is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk