Nemzetközi csocsóbajnokság Székesfehérváron: Fából faragott gólkirály

  • 2001. május 10.

Sport

Aselejtezők már szombaton lezajlottak, úgyhogy vasárnap már csak nyolc asztalon mérkőztek a versenyzők, miközben mindenki hamburgert evett, és teljesen bizonytalan színű üdítőket ivott hozzá, hogy látványelemeiben teljessé tegye az enteriőrt a fehérvári bevásárlóközpont alján. Nem volt annyira eredeti és felkavaró élmény, mint egy Vörös István és a Prognózis együttes-koncert, de vasárnap délelőtt éppen megfelelő. Valamilyen szinten mindenki csocsózott már, a magyar sikerek híre, a Szegedről, Kecskemétről és Veszprémből érkező csapatok látványa azonban kissé meglepett.
Aselejtezők már szombaton lezajlottak, úgyhogy vasárnap már csak nyolc asztalon mérkőztek a versenyzők, miközben mindenki hamburgert evett, és teljesen bizonytalan színű üdítőket ivott hozzá, hogy látványelemeiben teljessé tegye az enteriőrt a fehérvári bevásárlóközpont alján. Nem volt annyira eredeti és felkavaró élmény, mint egy Vörös István és a Prognózis együttes-koncert, de vasárnap délelőtt éppen megfelelő. Valamilyen szinten mindenki csocsózott már, a magyar sikerek híre, a Szegedről, Kecskemétről és Veszprémből érkező csapatok látványa azonban kissé meglepett.

Népsport

Oláh Tibor, az ALBA Sz. P. Csocsóklub vezetője és a verseny szervezője elmondta, hogy csak mi állunk ilyen hülyén a jelenség előtt, mert a világban és ezen belül Magyarországon is gyakran rendeznek hasonló jellegű összecsapásokat, arról nem is beszélve, hogy a csocsónak Európa- és világbajnoksága is van. Elképedt arcunkat látva adatokkal is szolgált, miszerint a következő világbajnokságot Las Vegasban rendezik, és a székesfehérvári csapatnak jó esélye van a kijutásra.

Arra a kérdésünkre, mennyiben nemzetközi ez a verseny, lakonikusan annyit válaszolt, hogy az egyik nemzetközi bajnokságon a szervezők sajátságosan értelmezték a magántulajdon fogalmát, azaz eltűntek az összes díjjal, nyereménnyel és apróbb berendezési tárggyal, nem beszélve arról, hogy egyikük hosszasan próbálkozott a sportcsarnok előtti téren álló szökőkút elmozdításával, ezért a külföldi, főleg osztrák versenyzők kissé csalódtak. Ennek ellenére a fehérvári csocsóbajnokságon részt vett egy osztrák csapat, amelynek vezetője, Gaal Alex egy bemutató jellegű mérkőzés alkalmával szemünk előtt állta a sarat egyedül két magyar játékos ellen.

Technikai fölény

Ahhoz képest, ahogy mi játsszuk ezt a játékot, azaz a labda körülbelüli bemérése, aztán pörgetés, belebikázás, majd a golyó megkeresése a közeli faház alapszerkezetében, a mesterek mesterfogásokat tudnak, cseleznek, passzolnak, áthelyeznek, csavarnak. Avatatlan szem számára néha teljesen követhetetlen a labda útja, de végül a hálóban köt ki. Olyan ez, mint a mony bidergetés, ha igazi profik művelik, igényes és látványos szórakozás.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a jövőben kizárólag józanul és káromkodás nélkül lehet és kell majd csocsózni, de rá kellett jönnünk, hogy a (Szőnyei Tamás által kiválóan bemutatott) gombfoci után még egy gyermek- és részegfelnőtt-játékként kezelt sportág professzionalizálódott, nekünk pedig senki sem szólt.

Para-Kovács Imre

Szabályok

A játék kezdete

A mérkőzés előtt a játékosok érme feldobásával döntenek a kezdésről, illetve a térfelekről. A nyertes választhatja a kezdés jogát vagy a térfelet.

Halott labda

A labda halott, ha teljesen megáll, és egyik csapat figurája sem éri el azt, vagy elhagyja a játékteret. Ilyenkor az a csapat hozhatja játékba a labdát, amelyiknek a térfelén halottá vált, illetve az a védő, amelyik hosszanti oldalán, illetve kapuja mögött hagyta el a játékteret.

Időkérés

A mérkőzés folyamán mindkét csapat 2-2 időkéréssel rendelkezik. Ezen időkérések maximum 6 másodpercig tarthatnak. Ha a labda játékban van, egyik csapat sem kérhet időt.

Gól

Ha a labda bekerül a kapuba, gólnak számít (még ha onnan vissza is pattan), amennyiben szabályosan történt.

Pozíciócsere

Miután a labda játékba kerül, a játékosoknak ugyanabban a pozícióban kell maradniuk mindaddig, míg gólt nem ér el valamelyik csapat.

Rudak pörgetése

A rudak pörgetése tilos! Pörgetésnek számít, ha egy figura tengely körüli forgatása meghaladja a 360 fokot lövés előtt vagy után.

Káromkodás, zavarás

Sportszerűtlen megnyilvánulások a torna folyamán közvetve vagy közvetlenül is tilosak!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.