Paralimpia: Bronzérmet szerzett a sportlövő Dávid Krisztina

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 31.

Sport

Légpisztoly kategóriában.

Dávid Krisztina bronzérmet nyert légpisztolyban a tokiói paralimpián.

 A P2-es kategória magyar indulója - aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen kerekesszékbe került - jól teljesített a 60 lövéses alapversenyben. Majd a nyolcas döntőben öt lövést követően harmadik, újabb öt után negyedik volt, de közben azért hátrébb is állt egy-egy pontatlanabb célzás miatt. Ezután két lövésenként egy versenyző mindig kiesett, és a 45 éves magyar döntős jól kapaszkodott felfelé. Nyolc lövés után négyen maradtak, akkor egy körrel előzte meg dél-koreai ellenfelét, akit az újabb két kísérlet után is maga mögött tudott tartani: 210,5 körrel harmadik lett, mert az előtte álló Dzsavanmardit és Pehlivanlart nem volt esélye befogni. Az iráni 239,2 körös - világcsúcsot érő - döntős eredménnyel győzött, a török 234,5-tel zárt.

Dávid Krisztina a fináléját elemezve elmondta: nem számít, ha becsúszik egy-egy rosszabb lövés, mert mindig van olyan, amelyik nem úgy sikerül, ahogy szeretné. "Az volt a fontos, hogy a helyzethez mérten nyugodt tudjak maradni, és ha a találat kicsit máshova megy, majd legfeljebb tekerek az irányzékon, jobban figyelek arra, hogy a markolatot hogyan fogom és hogyan sütöm el a pisztolyt" - fogalmazott.

Elárulta, hogy közben általában nem figyel a helyezésére, most még dúdolt is, hogy ne hallja a műsorközlőt, ugyanakkor hozzátette, hogy ami jó, azt beengedi. Például az utolsó lövéseknél Lenny Kravitz Are You Gonna Go My Way című számát, amely az Aszaka Lőtér döntős termében éppen akkor szólt.

Arra a kérdésre, hogy a zene nem zavarja-e a lövőket, úgy reagált: ez benne a művészet, hogy a zavaró tényezőket hogyan zárja ki az ember.

Dávid Krisztina, aki 2014-ben vb-második, öt éve, a riói olimpián ötödik, 2018-ban pedig Európa-bajnok volt, a magyar küldöttség nyolcadik érmét - harmadik bronzát - szerezte.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk