Tízéves magyar fiú futott maratont Szarajevóban

  • narancs.hu
  • 2022. július 5.

Sport

36 fokban futott a mezőny, Lóci 5 órán belül teljesítette a távot. Magyarországon nem állhatna rajthoz.

36 fokos melegben futva teljesítette a szarajevói maratont egy tízéves magyar fiú – írja a 444.

A szülők Facebook-posztjai szerint eredetileg a fiatalabbik gyerek, Olivér szerette volna lefutni élete első félmaratoni távját, de egy baleset miatt nem állhatot rajthoz. Bátyja, a tízéves Lóci – aki birkózó is – úgy döntött, hogy rajthoz áll a maratoni távon, és ebben a szülei támogatták. 

Magyarországon 18 éven aluli sportolók nem indulhatnak ilyen hosszú távú versenyen, de Bosznia-Hercegovinában ezt nem tiltják, így nevezhetett. 

A szülők beszámolói szerint megígérte, hogy minden frissítőponton inni fog, és eszik banánt, sótablettát, vitamint. Féltávig jól ment neki a verseny, de 25-nél, a tűző napon belesétált a futásba, majdnem feladta, de végül végigment.  Édesapja végig vele volt – az utolsó hat kilométeren édesanyja is kísérte, locsolta, biztatta, és végül 5 órán belül teljesítette a 42 kilométert.

Lócival a verseny után többen is fényképezkedtek, a színpadra is felhívták, hogy kupát adjanak neki.

A szülők posztja szerint a célbaérés után megevett néhány szendvicset, egy fél hot-dogot, aztán elaludt. Másnap izomláza volt, de aztán nyolc órán keresztül ugrált a medencébe az öccsével. 

Azt a kérdést, hogy kell-e egy gyereknek maratont futnia, a szülők is föltették maguknak. Szerintük nem kell, felnőttnek sem – de ha akarja, fel lehet rá készíteni, és teljesíteni is tudja, ahogy a felnőttek. A szülőknek nem volt kétségük afelől, hogy Lóci felkészült, ezért mertek belevágni.

„Ha ő nem akarta volna, nem támogatjuk. Neki szerettünk volna egy egész életére meghatározó élményt adni, egy belső mérföldkövet felállítani, hogy innentől önmaga előtt már semmi ne legyen lehetetlen. Hogy ezt a tapasztalatot hogyan építi be az életébe, mit összegez belőle magában, az az ő dolga lesz” – írták.

Lóci versenyzése – ahogyan az várható volt – élénk vitát váltott ki a futóközösségekben. 

Az egyik, ultrafutók által létrehozott Facebook-oldalon a közölt beszámoló alatt a legtöbb vélemény szerint nem jól döntöttek a szülők, hogy támogatták a maratoni felkészülést, és nem véletlen, hogy nálunk korlátozzák az indulók életkorát. Érveik szerint ha baj van – például a melegben nagyon felhevül a szervezet –, egy felnőtt sokkal inkább képes átgondolt döntést hozni, mint egy gyerek. Felnőttel is előfordul, hogy nem képes jól beosztani az erejét, és aztán az egészségügyi sátorban ébred fel. Ez az ő esetében a saját felelőssége, egy gyerek esetében viszont a szülőké. 

A fotó forrása: Lóci és Olivér megcsinálja, Facebook

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk