Tust ajándékozott ellenfelének, így is győzött Szilágyi Áron

  • narancs.hu
  • 2023. március 26.

Sport

Fair play. A magyar kardvívó korrigálta a találatot jelző gép hibáját.

Ahogyan tavaly, idén is megnyerte Szilágyi Áron a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupát.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar vívó grúz, kazah és amerikai ellenfélen keresztül jutott el a szombati versenyen – különösebb megerőltetés nélkül – a negyeddöntőig, ahol az Iliász Nikolászt a 16 között búcsúztató egyiptomi Ziad Elszisszivel csapott össze. Az elején könnyedén adta a tusokat, de 4–1 után az egyiptomi egyenlített. Aztán Szilágyi 8–4-re megint elhúzott, az egyperces pihenőt követően pedig Elszisszi 12–11-nél tudott a legközelebb férkőzni a magyar kardozóhoz. Onnantól viszont Szilágyi adott tusokat. Az elődöntőben Szilágyi Gu Bon Gillel csapott össze, és magas színvonalú asszóban győzte le hat tus különbséggel a dél-koreai válogatottal kétszeres olimpiai, négyszeres világbajnok ellenfelét.

A döntőben az elmúlt évben Európa-bajnok grúz Sandro Bazadzéval mérkőzött. 

A világranglistát vezető Bazadze jobban kezdett, de mivel egyszer „rajta” előtt indult, kapott egy sárga lapot.  8–4-nél szintén elérte Szilágyit, de a gép nem jelzett találatot. Bazadze ezt nem vette észre, és hátat fordított Szilágyinak. Emiatt – a szabályok értelmében – szintén sárga lap jár, de mivel Bazadzénak már volt egy, ezúttal pirosat kapott, és ez egy találatot is jelent az ellenfél számára.

Szilágyi Áron kérte a bírót, ne adjon piros lapot, hiszen Bazadze eltalálta őt, de a bírónak nem volt más választása, ragaszkodnia kellett a szabályhoz. 

Szilágyi ezért a következő rajtnál úgy indult előre, hogy nem védekezett, így adta vissza az előző találatot ellenfelének. Bazadze megköszönte Szilágyi gesztusát.

Bazadze végül 14–10-re is vezetett, egy találatra volt a győzelemtől, de a magyar bajnok tusról tusra jött fel, egyenlített, és végül győzött is. 

 
 
Szilágyi Áron, a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny aranyérmese a BOK Csarnokban 2023. március 25-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI Fotószerkesztőség
 

 „A döntőben minden volt, mint a búcsúban”  – mondta közvetlenül az utolsó asszója után a közönségnek Szilágyi Áron. „Sandro elképesztően gyors volt az első félidőben, erre kellett megtalálnom a megfelelő választ.” Arról is beszélt, hogy a szünet után nagy erőt adott neki a biztatás, próbálta összeszedni magát, mert fáradt is volt, lassan mozgott, de aztán meg tudta törni ellenfele lendületét. „Arra mindig számíthat az ember, hogy a világranglista vezetőjével összekerül egy versenyen. Sokszor találkoztunk, de most más stílusban vívott” – mondta ellenfeléről. 

Szilágyi edzője, Decsi András azt mondta, hogy ez a döntő méltó volt a verseny rangjához.

„Áron sokszor találkozott már Bazadzéval, aki azonban most a korábbiaknál támadóbb, agresszívebb volt, jött befelé a páston, ennek kellett megtalálni az ellenszerét. Az első félidőben hajszálon múltak Áron találatai, a szünetben azt mondtam neki, higgyen a parádokban. Ilyen szinten ekkora hátrányt ledolgozni nem kis teljesítmény” – mondta az MTI-nek az edző.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk