MLSZ: Nincs ellentmondás a történelmi jelkép ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. március 23.

Sport

A magyar szövetség viszontválaszolt az UEFA-nak Nagy-Magyarországról. 

„Az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan” – írja legújjabb állásfoglalásában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). 

Mint beszámoltunk róla, az MLSZ kedden egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, az UEFA engedélyezte a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinó bevitelét a nemzetközi meccsekre. Úgy fogalmazott, hogy „jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek”, ezért az MLSZ engedni fogja az ilyeneket

Román Labdarúgó Szövetség (FRF) azonban szerdán kijelentette, hogy „az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni az MLSZ által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken”. 

A román sajtó ráadásul rá is kérdezett az UEFA-nál, hogy mit is engedélyeztek, a Gazeta Sporturilornak a szövetség pedig azt írta, hogy tisztában vannak azokkal a cikkekkel, amelyek szerint engedélyezték a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók használatát, de a félreértések elkerülése végett kijelentik, hogy 

„az UEFA soha nem hagyta jóvá ilyen zászlók és transzparensek használatát”.

Hozzátették, „az ilyen szimbólumok stadionokban való jelenléte fegyelmi szankciók kiszabásához vezethet", illetve hogy az MLSZ-t megfelelően tájékoztatták, és azt tanácsolták, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak elkerülése érdekében, hogy ezek a transzparensek jelen legyenek a stadionokban az UEFA által szervezett mérkőzéseken.

Az MLSZ késő szerda esti üzenete szerint nincs ellentmondás, márcis 20-án részletes és pontos tájékoztatást adtak, viszont „sajnálatosan a helyzetet néhány esetben félreértették, félremagyarázták”. 

A téma azóta forró krumpli, hogy Orbán többször is nagy-magyarországos szurkolói sálban fotózkodott, ennek nem örültek a környező országok vezetői. Korábban itt írtunk részletesen a témáról: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk