Vas Blanka megnyerte az 5. szakaszt a Tour de France-on

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 15.

Sport

A hajrában az olimpiai bajnok Kristen Faulknert is megelőzte.

„Őrület! Alig hiszem el. Nem is tudom, hogy mit mondjak. Nem számítottunk erre, nem is éreztem jól magam a szakasz közben, de a csapattársam, Lorena Wiebes azt mondta, hogy bízzak önmagamban” – nyilatkozta Vas Blanka, miután megnyerte a női Tour de France kerékpáros körverseny 5. szakaszát csütörtökön.

A Bastogne és Amnéville közötti 152,5 kilométeres etap vége nagyon kaotikusra sikeredett egy nagy bukás miatt – írja a Telex. Vas a bukás jó oldalán volt, az utolsó kilométereken remekül helyezkedett, a hajrában pedig lenyomta azt a három másik bringást, akikkel együtt az élen tekert. Ugyanakkor az SD Worx számára felemásra sikerült a nap, mivel a versenyt vezető bringásuk, a holland Demi Vollering is benne volt a bukásban, emiatt közel kétperces hátránnyal ért csak célba, és elvesztette a sárga trikót.

„Nem működött a rádióm, így nem tudtam, hogy mi történt hátul. Hallottam, hogy Demi esett és elvesztette a sárga trikót. Nyilván ez nagy kár, kicsit vegyes érzéseim vannak most. (…)

Amikor Kristen Faulkner támadott az utolsó kilométereken, tudtam, hogy nem szabad elkövetnem ugyanazt a hibát, mint Párizsban.

Nagyon szenvedtem, de utol tudtam őt érni. Szerencsére maradt még erőm a sprintre” – mondta Vas. Hozzátette, az olimpiai szereplése nagy önbizalmat adott neki, és tudta, hogy ha akkor az élen tudott tekerni a verseny végén, akkor a győzelem is össze fog neki jönni egyszer.

Az SD Worx 22 éves magyar bajnok bringása két hete a párizsi olimpia mezőnyversenyében negyedik lett, a befutónál csak néhány centivel maradt le a dobogóról. Az aranyat akkor az amerikai Faulkner nyerte egy jól időzített támadással. Most viszont fordult a kocka, Vas Blanka a kiscsoportos hajrá végén az olimpiai bajnokot is legyőzte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.