Kiakadt a fideszes pápai vezetés a fideszes Veszprém kézilabdaklubjára

Sport

A Kielce elleni pénteki felkészülési mérkőzés látogatásának mellőzésére kéri a pápaiakat a Telekom Veszprém, arra hivatkozva, hogy Pápa a koronavírus-járvány egyik gócpontja. A város fideszes polgármestere jogsértésről és hátrányos megkülönböztetésről beszél.

Pénteken 18 órakor a Telekom Veszprém kézilabdacsapata a lengyel PGE Kielce csapatával játszik felkészülési mérkőzést. A klub honlapján hétfőn megjelent belépési rend szerint arra kérik a szurkolókat, hogy aki betegnek érzi magát, lázas, influenzaszerű tüneteket produkál, esetleg ízlelését, vagy szaglását elveszítette, ne jöjjön mérkőzésre. "Kérjük továbbá, hogy az elmúlt hetekben kialakult gócpontokból (pl.: Pápa) a mérkőzés látogatását mellőzni szíveskedjenek!" - olvasható a tájékoztatásban. Azt is írják, a meccsre kétlépcsős beléptetés után mehetnek be a szurkolók, a beléptető pontoknál lázmérést végez majd az egészségügyi szolgálat. "Aki lázas, azt sajnos nem áll módjukban beengedni a mérkőzésre!" - hangsúlyozzák.

Pápán nem vették jó szívvel a hátrányos megkülönböztetést. A város fideszes polgármestere jelentette be, hogy aki pápai lakcímmel rendelkezik, és emiatt nem engedik be a veszprémi klub meccseire, számíthat Pápa jogi támogatására. Áldozó Tamás a kézilabdaklub közleményét idézve tett egyértelművé, hogy semmilyen szervezetnek, intézménynek, egészségügyi szolgáltatónak, vagy szállodának sincs joga arra, hogy pápai lakhellyel rendelkező személyek állampolgári jogait korlátozza. "Ha tettek ilyet, akkor jogsértést követtek el. Várjuk azoknak a jelentkezését, akik ilyen sérelmet szenvedtek, az önkormányzat számukra jogsegélyt nyújt. Felháborítónak tartom azt, hogy megbélyegzik, megkülönböztetik a pápaiakat, erre senkinek nincs alapja, de jogi felhatalmazása egészen biztosan nincs" – húzta alá a városvezető az InfoPápa beszámolója szerint.

Kovács Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt is kihozta sodrából a pápaiak szégyenbélyege. Felháborítónak tartja, hogy a veszprémi klub közleménye külön említi a pápaiakat, miközben a horvát tengerpartról több ezer veszprémi tér haza, márpedig ott a hírek szerint sokkal rosszabb a helyzet, mint Pápán. Azt is szóvá tette, számos pápai jár Veszprémbe kórházba, ottani munkahelyre, ezért nem érti, miért emelte ki a klub a pápai szurkolókat.

Érdekes módon a pápai fideszes politikusok fellépésével ért egyet Katanics Sándor, a DK veszprémi vezetője. Lapunknak úgy nyilatkozott, Pápán példamutatóan járt el a polgármester az elmúlt két hétben. Naponta állt ki a nyilvánosság elé, közölte, mi a pontos helyzet, elmondta, hány új fertőzött van, hányan kerültek hatósági házi karanténba, sőt, egy, a fertőzés miatt elhunyt pápairól is megemlékezett, vagyis tette a dolgát.

Vele szemben Veszprémben ennek a nyitottságnak az ellenkezőjét tapasztalta Porga Gyula fideszes polgármestertől. "Hiába kértem, nem állt ki, nem adott tájékoztatást a számokról. A napokban személyesen is beszéltünk, és miután kérdeztem, elmondta nekem, ő nem kér és nem is kap tájékoztatást a kormányhivataltól és a járványügytől. Miután most nincs veszélyhelyzet, úgy értelmezi, intézkedési feladata sincs, mindeközben Pápa polgármestere mindenről beszámolt, amiről tud" – vonta meg a párhuzamot az ellenzéki önkormányzati képviselő.

"Értem már, miért nem számol be egyetlen más Veszprém megyei település polgármestere sem rendszeresen a települése vírusérintettségével kapcsolatos helyzetéről. Kinek hiányzik, hogy a településükön élőkkel szemben bárhol, bármiféle eseményen is kialakuljon, bármiféle ellenérzés? A boldog tudatlanság állapotában lehet továbbra is rendezvényeket tartani. Általános figyelmeztetés van, úgyhogy az emberek személyes felelőssége, ha részt vesznek eseményeken. Ha valakivel mégis megtörténik a baj, és esetleg egy szerettük súlyosan megbetegszik, vagy a legrosszabb történik és meghal, azért csakis ő okolható" – állapította meg lapunknak Katanics Sándor, aki továbbra is részletes tájékoztatást vár Porga Gyulától.

Figyelmébe ajánljuk