A nagy magyar kreténskála

  • narancs.hu
  • 2014. június 24.

Szex

Putyinisták, oltásellenesek, örök feljelentők és a többiek. Összeszedtük a magyar sötétség 10 jellemző formáját, és a tisztánlátás végett be is áraztuk őket. Ereszkedjenek alá velünk!

Listánk összeállításakor a magyar sötétség különféle árnyalatait, illetve megnyilvánulási formáit kerestük, majd be is áraztuk ezeket. 10-et simán összeszedtünk, de biztosak vagyunk benne, hogy volt, ami sajnos kimaradt ebből a körből (az ezekre rámutató kommenteket előre is köszönjük). A pontozási elv egyszerű. 1-től 10-ig értékeltünk: az 1-es itt az ártatlan dilinyósságoké, 10-est pedig azok a balgaságok kaphattak, amelyek kifejezetten káros hatással vannak, illetve lehetnek a magyar társadalom életére – és így tovább. Kellemes olvasást, és ahogy a nagy német költő és villanyszerelő mondotta volt: több fényt!

1. Szoft kretének

Gasztrofasiszták

false

Tevékenységük inkább bájos, mintsem káros, s már csak azért is csínján kell bánni a bírálatukkal, mert lássuk be: mindannyiunkban lakik egy kis gasztrofasiszta. Az, aki kapásból vágja, hogy hol a város legjobb designerhamburgere, az, akinek a cronut az istene és az anyját is eladná egy kézműves sushifagyiért, és persze az, aki minden éttermi látogatásáról képgalériát készít, majd azonnal posztolja. Éljenek a gyrosozók!

Kreténpont: ½

Ufóhívők
false

A tudomány mai állása szerint bölcsebben tesszük, ha elfogadjuk, hogy a Földön kívül is van élet az univerzumban. Ám hogy ezek az élőformák kicsi, szürke, feltűnően emberszerű alakok volnának, akik hozzánk járnak nyaralni, unalmukban köröket rajzolnak a gabonatáblákba, és olykor-olykor magukkal visznek egy kis dimenziók közötti utazásra egy-egy birkát vagy emberi lényt? És akiknek a létét tudatosan eltitkolják a világot irányító tudjukkik? Hát… Ugyanakkor a flúgos ufóhívők a légynek sem ártanak. Pataky Attilán, akit belülről simogattak az idegenek, legalább önfeledten lehet kacagni ebben a szomorú országban.

Krenténpont: 2

Chemtrailhívők

false

Akik szerint a repülők kondenzcsíkjával mérgezik a magyarokat a gonosz izébizék. Sőt (egy lendületes lunatikus Facebook-kommentjéből idézve) „a leszórt anyag egy része rádió adó-vevőként is működik! Tehát le vagyunk hallgatva!”. A paranoiának ez a foka igazából már nagy valószínűséggel betegségnek számít, tébolyodottságnak. Meggyőzni őket, észérveket használni ellenük sajnos teljességgel értelmetlen. De amíg csak a négy fal között csinálják…

Kreténpont: 4

2. Középsúlyú kretének

Békemenetesek
false

Azok a rosszul öltözött, elkeseredett, némi közösségi élményt kereső polgártársaink, akik ilyen-olyan alkalmakkor összegyűlnek, és egy hosszabb sétát tesznek meg – rendszerint a fővárosban – bizonyos Békemenet című parádé alatt –, nos, ők leginkább empátiát érdemelnek a társadalom többségétől. Ők ugyanis azok, akik évekig beszopták a Fidesz különböző propagandatévéinek és -újságjainak a szövegét, és csak azért, mert nem tudtak ennél jobbat kitalálni. Ők azok, akik politikavallással kompenzálják a hétköznapok nyomorúságát, akik folyton ellenséget keresnek maguknak. És a főnök ezt rendre meg is adja nekik, amikor Brüsszelt vagy a hazai baloldalt dobja eléjük csontnak. Gyűlölni ugyanis jó. Legalábbis rövid távon. Erőt, értelmet és önbecsülést ad a sebzett lelkeknek. Aki erre szorul életpótlékként, mondjuk még egyszer, szerencsétlen ember. Ám aki mindezt kihasználja, és politikai tőkét kovácsol belőle laptulajdonosként, tévétulajdonosként, publicistaként vagy kormányfőként, az viszont utolsó gazember.

Kreténpont: 6

Turbómagyarok

false

Mi, magyarok, szerintük a Szíriuszról érkeztünk, de Jézus is magyar volt, a finn nyelvrokonság elmélete zsidó méreg (vagy valami ilyesmi), a rovásírást pedig kötelezően tanítani kellene, a hátrafelé nyilazással és a bajuszápolással együtt. Sajnos épp mostanában – hogy az őket is képviselő Jobbiké a kulturális és oktatási bizottság – kezd ez a szánalmas bohócfesztivál valami sokkal rosszabb szagú kupaccá átalakulgatni.

Kreténpont: 6

3. Fekete öves kretének

A kétezerhatozók

false

Van Magyarországon egy elég széles népcsoport, akinek egyszerűen nincs pozitív közösségi élménye, pedig másra sem vágyik. Emlékeznek rá, hogy volt az, amikor Tom Sawyer elveszett? A gyerekek egymást licitálták túl, hogy milyen közös élményeik, kalandjaik voltak a szegény elveszett Tommal, de az egyik kisfiú csak annyit tudott felhozni, hogy őt megverte az ilyesmire mindig kapható Sawyer úrfi. Ez a kisfiú volt a történet páriája, s az ő lelke költözött Orbán Viktor szavazóinak legárvábbjaiba: pozitív élmény semmi, csak a tudat vagy inkább hit, hogy én ismertem valakit, akit megvertek 2006-ban. S azért szar az élet, mert ránk jöttek a rendőrök („jó, nem ránk, a bajtársainkra”, lásd még: ha én is köztetek lehetnék…). Nos, nem azért szar.

Kreténpont: 8

Putyinisták

Putyin és Orbán

Putyin és Orbán

 

Putyinba – aki szereti őt – mindenki saját magát látja bele. Putyin bálvány. Putyin a magyar szélsőjobbnak a hazájáért konfliktust vállaló államférfi, Putyin Orbánnak a gazdaságilag sikeres, hatalmát ciklusokon átmenteni képes erős ember, aki gátlástalanul nyírta ki korábban politikai és gazdasági ellenfeleit. Sőt Putyin alatt – gondolhatja Orbán – még az orosz foci is jobb lett! Nem is csodálkozhatunk, ha a kormányközeli média a paksi paktum óta szopja Putyin micsodáját. Arról persze mélyen hallgatnak, hogy Oroszországban mennyire sérül a sajtószabadság, hogy tiporják az emberi alapjogokat, illetve arról is, mekkora válságban az orosz gazdaság, milyen mértékű a korrupció, és hogy az ország Moszkván és Szentpéterváron kívül eső részei milyen nyomorúságos állapotban vannak. Csakhogy akik minderről tudnak – mert tudnak – és mégis népszerűsítik Putyint, azok egy ilyen országhoz segítenek közelebb. Ez pedig bűn.

Kreténpont: 9

Oltásellenesek

false

Korunk egyik kétségtelen szellemi pestise a védőoltások ellenzése. Az egész nyugati világban terjed, melynek eredményeként szépen jönnek vissza az olyan, oltással amúgy problémamentesen megelőzhető betegségek, mint a szamárköhögés, a kanyaró vagy a mumpsz. Az oltásellenesek először a saját gyerekükkel tolnak ki csúnyán, majd – ha a gyerkőc netán megbetegszik – az egész közösségükkel is. Mindez egy sohasem bebizonyított, eszelős hülyeség miatt, miszerint a védőoltások autizmust okoznak. Szomorú, de ebben az esetben még a magunkfajta kozmopolita, istentelen liberálisokból is előjön a keménykezű állam szerelmese: tiszta szerencse, hogy hazánkban a legfontosabb védőoltások mindegyike szigorúan kötelező.

Kreténpont: 10

A feljelentők
false

Ha vannak a magyarságnak legendái, csodaszarvas, Lehel kürtje satöbbi, akkor ez tuti közéjük tartozik, hányszor hallottuk már, hogy Magyarországon kapta a legtöbb feljelentést a Gestapo, s annál többet talán már csak az ÁVH iktatott, egészen a múlt hétig, amikor a legenda jó szokásához híven visszatért, s nyilvánosságra került a NAV vonatkozó statisztikája: még mindig nagyon ott vagyunk feljelentésben. S ne feledjék el felnyomni a tömbbizalmit, ha nem függeszti ki a lépcsőházban a rezsiharc újabb győzelmeiről szóló hirdetményt!

Kreténpont: 10

Holokauszttagadók

false

Ha nem élnének Magyarországon zsidók, antiszemitizmus biztosan lenne akkor is, és alighanem ugyanez igaz a holokausztra: ha nem lett volna, egyesek akkor is tagadnák. Magyarország holokauszttagadásban is jobban teljesít, hiszen minálunk nemcsak a kuruc.info szintjén zajlik a nem voltozás és a nem úgy voltozás, hanem kifinomultabb fórumokon, a Szakály „idegenrendészeti eljárás” Sándorok és az állami emlékműállítók szintjén is megy a múlttagadás, annak is az előre megfontolt, megélhetési – tehát a legszánalmasabb – fajtája.

Kreténpont: 10

Figyelmébe ajánljuk