Hírek

  • 2005. február 10.

Szex

ENSZ-felmérések szerint Európában fél-, míg világviszonylatban négymillió embert adnak el évente és tartanak rabszolgasorban, kényszerítenek prostitúcióra, ingyenmunkára vagy katonáskodásra. A jellemzõen nõket és gyermekeket kizsákmányoló szervezett bûnözés becslések szerint 7-14 milliárd dollárt termel évente mûködtetõinek, ugyanakkor az áldozatvédelemre, a betegségek leküzdésére, határõrzésre, segítõ szervezetekre, felvilágosításra stb.
költött pénzösszeg felmérhetetlen. Ebben a témában félórás dokumentumfilmet forgat Inhuman Traffic (Embertelen kereskedelem) címmel az MTV zenei csatorna, az MTV Europe Alapítvánnyal és egy svéd kormányzati szervezettel összefogva. Az EXIT- (End eXploitatIon and Trafficking - Kijárat-) kampány legfontosabb célja a szexuális kizsákmányolás elleni küzdelem, és része a partnerszervezetek által útnak indított, a HIV/AIDS veszélyeire figyelmeztetõ kampánynak. Míg az EXIT dokumentumfilmje már februárban látható lesz, az utóbbi premierjét december elsejére, az AIDS elleni világnapra idõzítik.

Amióta föltalálták a digitális hangrögzítést, és sikerült a mobilok kapacitásához passzítani a hangsorokat, oldalak ezrei kínálnak letöltésre úgynevezett csengõhangokat. A napokban indította el kampányát Jenna Jameson pornószínésznõ, amellyel orgazmust imitáló nyögéseit kívánja értékesíteni csengõhangra alkalmazva - adta hírül az AVN pornóportál. A két és fél dollárért letölthetõ nyög-décselés mellett olyan szolgáltatásra is befizethetünk, aminek jóvoltából egy igazán kiadós elfenekelést ígérõ hang ébreszt majd minden reggel.

A tavalyi Filmszemle különdíjasa, Papp Bojána kapta aMÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya által 1962-ben alapított, évente odaítélt díjat A tévé és én címû dokumentumfilmjéért.

Miért tabu? címmel látható Fazekas Fanny kiállítása a Fiatal Iparmûvészek galériájában (FISE, Bp., Kálmán Imre u. 16.) február 8. és 26. között. A kiállítás témája a nõi menstruációs higiénia evolúciója, történelme, mûvészete, a betétek és tamponok "desing-jának" a nõk emancipációjában játszott szerepe. A kiállítással párhuzamosan a nõk egészségével, reprodukciós jogaival kapcsolatos elõadások, illetve konferenciák lesznek.

A kiállítás a Meranói Nõk Múzeumában is látható volt 2003 agusztusában L'invisibile címen.

További hírek, bõvebb infók naponta a www.tusarok.org oldalon.

Figyelmébe ajánljuk